Ha meghalljuk a pörkölt szót, általában egy zsírtól tocsogó étel jelenik meg lelki szemeink előtt. Pedig létezik olyan változata is ennek a laktató finomságnak, ami könnyen elkészíthető és egészséges. A múltkor például pulykamellből főztem, de sertéshúsból elkészíteni sem halálos vétek, csak kevés olajon kell megpirítani.
Múlt héten egy rutinvizsgálatra voltam hivatalos a kórházba, mit sem sejtve mentem el, és persze ilyenkor szokott kiderülni mindig, hogy valami nem stimmel. Rossz hírt kaptam, na nem olyan rosszat, hogy a frissen elindult blogomnak máris annyi legyen, de azért megrázott. Ilyenkor döbben rá az ember, hogy téved, amikor azt hiszi, csak mert fiatal, egészséges is.
Miután hazaértem, hogy feledjem a rossz hírt, nekiláttam főzni. Volt egy szép nagy darab sertéscomb itthon a fagyóban, nekiestem elkészíteni. Imádom a pörit, na nem a zsírtól tocsogót, inkább a krémes tejfölöset. Míg a hús olvadt, sikeresen összekapartam magam az önsajnálatból. Felvágtam (nyugi, nem az ereimet) a vöröshagymát és a fokhagymákat apróra, mehetnek is a wokba (igen, nem csak kínait szoktam benne főzni, szaftos ételek készítésére is használom), és kis olajon elkezdtem pirítani őket. Közben a húst felkockáztam – minél kisebb kockákra vágjuk, annál hamarabb átsül. A hagyma csak félig piruljon meg, és mehet is rá a husi. Lefedjük, hadd párolódjon saját levében. Ezután lehet kedv szerint ízesíteni – persze megkaptam édesanyámtól az óvva intést a frissen kiderült bajom miatt, hogy mostantól diétázzak picit (nesze neked pörkölt!), kerüljem a zsíros és fűszeres ételeket, na meg az alkoholt, így kevés olajon pirítok, kevesebb fűszert használok, mint általában. Tudom, hogy nem valami egészséges, mégis a jól bevált ételízesítővel kezdődik a szórás, meg feketeborssal és mindig a húsnak megfelelő fűszerkeverékkel, azaz ez esetben sertés fűszerkeverékkel. Ez a hármas kombó nálam nagyon bevált. Persze a pörihez elengedhetetlen pirospaprika sem maradhat el. Jól megkeverjük a fűszeres-hagymás husit, és hagyjuk tovább párolódni saját levében. Ha ezt elfőtte, kis vízzel rásegítek, és egészen addig főzöm, míg a hús megpuhul. Ha a hús puha, és már fincsi szaft is van alatta, ráteszem a szeletelt gombát. Ezzel csak rövid ideig hagyom összefőni. A legvégén elkeverem a tejföllel, akik szaftimádók (mint én:)), ne sajnálják a tejfölt, tegyenek bele bátran. Jól összekeverjük, rottyantjuk párat, aztán levesszük a tűzhelyről. Kifőzzük sós vízben az általunk legjobban szeretett tésztát (nálam a szarvacska a nyerő), rá a szaftos pörit, és nyammm. Már csak egy kis csemegeubi hiányzik, vagy cékla, vagy csalamádé, ki mivel szereti. Jó étvágyat!
Jótanács: Figyeljetek oda a szervezetetekre, menjetek el rendszeresen szűrővizsgálatokra, mert sosem lehet tudni, lehet, hogy olyasmi derül ki, amit nem is gondolnátok. Az egészség nagyon fontos, vigyázzatok rá.
Napi elmélkedés: Evés közben adjatok hálát azért, hogy egészségesek vagytok.
A recept hozzávalói:
- fél kiló sertéscomb vagy pulykamell
- egy közepes fej vöröshagyma
- 2-3 cikk fokhagyma
- egy kis üveg (200g) csiperkegomba
- 3 evőkanál olaj
- 2-3dl tejföl
- ételízesítő
- őrölt feketebors
- sertés- vagy szárnyas fűszerkeverék
- 2 kávéskanál pirospaprika
- 3-4 dl víz a pároláshoz
- 1 csomag szarvacskatészta