HTML

Kockalány konyhája

Egy kocka lány is tudhat sütni-főzni.

Címkék

áfonya (2) alma (23) almás pite (1) amerikai (2) ananász (4) angol (2) aszalt (4) avokádó (1) bab (5) bababarát (1) bacon (14) banán (10) barack (12) bejgli (2) bolgár (1) bor (2) borítékolt (1) brassói (1) brokkoli (11) brownie (8) burgonya (15) cake pops (1) cékla (1) chili (4) citrom (16) cseresznye (4) csiga (3) csípős (2) csipsz (1) csirkehús (31) csokiimádók (33) csokiszósz (18) cukkini (9) desszert (159) édesség (149) egészséges (88) egészséges reggeli (10) egyszerű (152) élesztő (22) eper (16) étcsokoládé (34) étteremkritika (6) fagyi (1) fahéj (38) falatkák (16) fánk (4) fasírt (6) felfújt (1) feta (7) filmajánló (3) fogadalmak (1) fokhagymás (59) főzelék (2) francia (5) füstölt szalonna (13) gluténmentes (1) gomba (11) gombóc (1) gordon ramsay (1) görög (4) gránátalma (1) grill (3) gríz (2) gyors (120) hal (3) halloween (1) házi (25) húsos (78) indiai (3) jamie oliver (1) játék (1) joghurt (5) juhtúró (1) kakaó (37) kakaós csiga (1) kalács (6) káposzta (6) karácsony (8) karamell (4) karfiol (4) kefir (2) keksz (15) kelbimbó (3) kenyér (6) kenyérlángos (1) kevert (17) kínai (1) kínai kel (3) kiwi (2) kókusz (20) kolbász (4) könnyű vacsi (60) körte (2) kosárka (2) köszméte (1) krém (6) krémsajt (5) kuglóf (2) kukorica (10) laktató (78) larousse (1) lasagne (1) lassi (1) lecsó (3) lekvár (15) lencse (1) lepény (2) leves (24) likőr (1) madeleine (2) magyaros (10) máj (2) majonézes (2) majoranna (5) mák (3) málna (2) mandula (1) marhahús (4) mártás (6) máz (3) mazsola (7) medvehagyma (5) meggy (16) menzakaja (7) méz (18) mézeskalács (3) mikrós (1) mogyoró (2) mogyorókrém (2) muffin (12) mustáros (6) nagyanyáink süteményei (23) narancs (5) nokedli (1) nyárson sült (1) olasz (5) omlós (33) padlizsán (4) palacsinta (8) paprika (4) paradicsomos (12) péksütemény (10) penne (1) pikáns (20) piskóta (22) piskótatekercs (1) pite (16) pizza (4) pogácsa (2) póréhagyma (4) pörkölt (5) puding (18) pulykahús (3) puncs (2) rácsos (4) ragu (8) rakott (16) rántott (4) rebarbara (1) rétes (1) ribizli (1) ricotta (1) rizses (5) rumos (10) sajt (46) saláta (9) sárgarépa (16) sertéshús (28) sonka (15) sörös (1) sós rágcsálnivaló (7) spagetti (12) spanyol (3) spárga (2) spenót (1) sütemény (100) szaftos (14) szezámmag (5) szilva (5) szőlő (1) szószok (4) szuflé (1) tarhonya (1) tarte tatin (3) tej (47) tejfölös (32) tejpor (2) tejszín (27) tejszínhab (12) tenger gyümölcsei (4) tésztaétel (34) tojásos (13) tök (2) töltött (18) torma (1) török (4) torta (30) turmix (7) túró (18) vaníliás (53) vega (66) vinetta (1) virsli (2) zabpehely (4) zöldborsó (5) zöldséges (61) Címkefelhő

Friss topikok

  • Magdolna Tóthné Kovács: Nagyon sokszor elkészítettem! Mindig nagy siker volt! (2021.09.06. 15:11) Sonkás-sajtos-kukoricás háromszög
  • Tecuka: Ma megcsináltam. Valószinű a cukor mennyisége és a hagyományos sütés miatt a külseje mjadnem megég... (2021.08.30. 16:05) Ricottás amerikai palacsinta
  • takacsveca93: Hát nem a legszebb süti, de mivel gyorsan elkészül mikróban, és nem kell vele sokat szórakozni, ez... (2019.05.05. 18:05) Mikrós kakaós süti
  • Kockalány: @lorien: Teszek fel neked egy képet az blog Facebook oldalára. :) Megmutatom mennyi szaft szokott ... (2018.03.09. 22:00) A szaftos sült csirke titka
  • Kockalány: @Arpadne Szilagyi: Örülök, hogy ízlett! (2017.08.25. 16:43) Tojással töltött rúdfasírt

Linkblog

Ajánló

Legjobb receptes blogok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Facebook oldal

2011.05.19. 13:55 Kockalány

Gombás-tejfölös pörkölt

Címkék: pörkölt gomba pulykahús sertéshús laktató szaftos

 
Ha meghalljuk a pörkölt szót, általában egy zsírtól tocsogó étel jelenik meg lelki szemeink előtt. Pedig létezik olyan változata is ennek a laktató finomságnak, ami könnyen elkészíthető és egészséges. A múltkor például pulykamellből főztem, de sertéshúsból elkészíteni sem halálos vétek, csak kevés olajon kell megpirítani.
 
Múlt héten egy rutinvizsgálatra voltam hivatalos a kórházba, mit sem sejtve mentem el, és persze ilyenkor szokott kiderülni mindig, hogy valami nem stimmel. Rossz hírt kaptam, na nem olyan rosszat, hogy a frissen elindult blogomnak máris annyi legyen, de azért megrázott. Ilyenkor döbben rá az ember, hogy téved, amikor azt hiszi, csak mert fiatal, egészséges is.
 
Miután hazaértem, hogy feledjem a rossz hírt, nekiláttam főzni. Volt egy szép nagy darab sertéscomb itthon a fagyóban, nekiestem elkészíteni. Imádom a pörit, na nem a zsírtól tocsogót, inkább a krémes tejfölöset. Míg a hús olvadt, sikeresen összekapartam magam az önsajnálatból. Felvágtam (nyugi, nem az ereimet) a vöröshagymát és a fokhagymákat apróra, mehetnek is a wokba (igen, nem csak kínait szoktam benne főzni, szaftos ételek készítésére is használom), és kis olajon elkezdtem pirítani őket. Közben a húst felkockáztam – minél kisebb kockákra vágjuk, annál hamarabb átsül. A hagyma csak félig piruljon meg, és mehet is rá a husi. Lefedjük, hadd párolódjon saját levében. Ezután lehet kedv szerint ízesíteni – persze megkaptam édesanyámtól az óvva intést a frissen kiderült bajom miatt, hogy mostantól diétázzak picit (nesze neked pörkölt!), kerüljem a zsíros és fűszeres ételeket, na meg az alkoholt, így kevés olajon pirítok, kevesebb fűszert használok, mint általában. Tudom, hogy nem valami egészséges, mégis a jól bevált ételízesítővel kezdődik a szórás, meg feketeborssal és mindig a húsnak megfelelő fűszerkeverékkel, azaz ez esetben sertés fűszerkeverékkel. Ez a hármas kombó nálam nagyon bevált. Persze a pörihez elengedhetetlen pirospaprika sem maradhat el. Jól megkeverjük a fűszeres-hagymás husit, és hagyjuk tovább párolódni saját levében. Ha ezt elfőtte, kis vízzel rásegítek, és egészen addig főzöm, míg a hús megpuhul. Ha a hús puha, és már fincsi szaft is van alatta, ráteszem a szeletelt gombát. Ezzel csak rövid ideig hagyom összefőni. A legvégén elkeverem a tejföllel, akik szaftimádók (mint én:)), ne sajnálják a tejfölt, tegyenek bele bátran. Jól összekeverjük, rottyantjuk párat, aztán levesszük a tűzhelyről. Kifőzzük sós vízben az általunk legjobban szeretett tésztát (nálam a szarvacska a nyerő), rá a szaftos pörit, és nyammm. Már csak egy kis csemegeubi hiányzik, vagy cékla, vagy csalamádé, ki mivel szereti. Jó étvágyat!
 
Jótanács: Figyeljetek oda a szervezetetekre, menjetek el rendszeresen szűrővizsgálatokra, mert sosem lehet tudni, lehet, hogy olyasmi derül ki, amit nem is gondolnátok. Az egészség nagyon fontos, vigyázzatok rá.
 
Napi elmélkedés: Evés közben adjatok hálát azért, hogy egészségesek vagytok.
 
 
A recept hozzávalói:
 
-          fél kiló sertéscomb vagy pulykamell
-          egy közepes fej vöröshagyma
-          2-3 cikk fokhagyma
-          egy kis üveg (200g) csiperkegomba
-          3 evőkanál olaj
-          2-3dl tejföl
-          ételízesítő
-          őrölt feketebors
-          sertés- vagy szárnyas fűszerkeverék
-          2 kávéskanál pirospaprika
-          3-4 dl víz a pároláshoz
-          1 csomag szarvacskatészta
 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kockalanykonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr262916634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása