Ha már unod, hogy mindig a sima szalagos fánkot eszi a család farsang idején, készíts Túrófánkot! Ne félj, nem bonyolult, kicsit macerás, de megéri a fáradtságot.
Ha beírod a netes keresőbe a túrófánk szót, többnyire gömbölyű fánkocskák képei jönnek fel. Ez nagyon guszta, de nem mindig sikeres választás. Mégpedig azért, mert ha nem vigyázol, nem sül át rendesen, és amikor beleharapsz nagy csalódás lesz a nyers, ragacsos belső. Ha gömbölyű fánkot szeretnél, ne sajnáld az olajat, jó sok legyen, és elég forró ahhoz, hogy ne szívja meg magát a tészta.
De ha tutira akarsz menni, akkor csináld úgy, ahogy én. Összegyúrtam a tésztát, majd lisztes felületen kinyújtottam, egy bögrével kiszaggattam, és úgy sütöttem ki. A sütőportól így is feljön, és szép fánkalakja lesz.
A Mindmegettén sok túrófánk receptet találsz, mind más és más, én egy egyszerűbbet választottam ki. Kissé változtattam rajta, az én variációmban a tészta hűtőben pihentetést igényelt, utána lett csak igazán tökéletes az állaga. Nekem megérte a várakozást, de tekintettel arra, hogy lehet, hogy te azonnal ki szeretnéd sütni, az eredeti receptet teszem fel. De kedved szerint kísérletezhetsz, ha ügyesen mozogsz a konyhában.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 25 dkg tehéntúró
- 2 tojás sárgája
- só
- 1 csomag sütőpor
- 12 dkg kristálycukor
- étolaj (a sütéshez)
Elkészítés:
A lisztet a vajjal nyújtódeszkán összegyúrjuk, ezután hozzáadjuk a szitán áttört túrót, a tojások sárgáját, kevés sót, a sütőport és a cukrot.
A jól összegyúrt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd forró olajban világossárgára sütjük.
A jól összegyúrt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd forró olajban világossárgára sütjük.
Én egy tálban gyúrtam össze a hozzávalókat, 2 egész tojással és több liszttel, cukorral dolgoztam. Hűtőben pihentettem a tésztát, majd lisztezett felületen kinyújtottam, és egy bögrével szaggattam ki (van pogácsaszaggatóm, de valahogy ezzel jobban esett).
Az olajjal nem árt vigyázni, ha nem elég forró, akkor megszívja magát a tészta, ám ha túl forró, akkor a külseje túlsül (meg is éghet), míg a belseje nyers lesz. Szóval az arany középút az igazi az olaj hőfokában.
A kész fánkokat megszórhatod porcukorral, leöntheted a kedvenc lekvároddal, vagy csorgathatsz rá csokiszószt/ csokipudingot, nyomhatsz rá tejszínhabot, a variációk száma végtelen. Jó étvágyat!