Anyámtól kaptam nemrég egy adag lasagne tésztát. Amikor gondolkoztam, hogy mit főzzek a hétvégére, kiszúrtam a tésztát az egyik konyhai doboz tetején. Mindent megvettem hozzá a boltban és a piacon, paradicsomot, gombát, egy kiló húst. Féltem, hogy a hús túl sok lesz, de egyáltalán nem, pont kellett ennyi bele. Főleg ha pasinak készül, akkor a sok hús nem akadály.
Ha van kiszemelted, ezzel tuti, hogy leveszed a lábáról. De ha már rég levetted, akkor is nagyon fogja értékelni. A Drágának is tetszett, pedig nincs oda az olasz konyháért. Én annál inkább, mindent szeretek, ami tésztás és sajtos. Nekem jobban tetszett volna kevesebb hússal, de legközelebb majd kipróbálom a zöldséges változatot is, bár azt meg az Édes nem fogja értékelni.
Gombás-húsos Lasagne
Hozzávalók:
- egy kiló darált hús (sertéscomb)
- 12 darab lasagne tésztalap
- 25 dkg friss gomba (csiperke)
- 2 paradicsom
- 400 g sűrített paradicsom
- 2 dl főzőtejszín
- 2 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 5 ek. olaj
- só, bors
- petrezselyem
- oregánó (vagy bazsalikom)
- 20 dkg trappista sajt
Elkészítés:
A feldarabolt gombát 3 evőkanál olajon megpároljuk. Amikor a levét elfőtte, hozzáadjuk a felkockázott hagymát, fokhagymát, és még 2 evőkanál olajat. Ha picit megpirultak, hozzáadjuk a húst is. Fűszerezzük sóval, borssal, sertéshús fűszerkeverékkel, petrezselyemmel és oregánóval. Fedő alatt tovább pároljuk egészen addig, míg a hús leve elfő. Kicsit lepirítjuk a húst, majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot. Miután a paradicsom megpuhult, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot is (nem muszáj ilyen sokat, mi szeretjük paradicsomosan). Pár perc főzés után hozzáöntjük a tejszínt is. Meg lehet kóstolni, és ha nem elég fűszeres, itt még lehet pótolni, majd tíz perc alatt készre főzzük.
Egy szögletes hőálló tálat kivajazunk vagy kiolajozunk, négy lasagne lapot az aljára teszünk. A lapokat nem kell megfőzni, csak forró vízbe kell áztatni egy picit, hogy épp csak megpuhuljanak. A négy lapra jöhet egy réteg a szószos húsból, majd ismét négy lap tészta, és ismét egy réteg hús. Én még egy réteg tésztát raktam rá, és szósszal fejeztem be. Majd sajtot reszelünk a tetejére, és előmelegített sütőben készre sütjük. Közepes-erős fokozaton 40-50 perc alatt elkészül. A sütési idő a sütőtől függ, valakinek kevesebb idő is elég, de alacsonyabb fokozaton több idő kell. Ha kész, még egy réteg sajtot rá lehet olvasztani a meleg sütőben. Majd kockákat vágunk belőle, és tejföllel a tetején tálaljuk, jó étvágyat!