Nyáron sűrűn eszünk valamilyen gyümölcslevest, mert a nagy melegben jobban esnek a könnyebb levesek, a laktatókat meghagyjuk a hideg hónapokra. Hétvégére Almás köszmételevest főztem, mert a Drága szereti a köszmétét (vagy egrest, ki hogy ismeri). Nekem nem a kedvencem, de egyszer egy évben, amikor szezonja van, megfőzöm neki, hadd örüljön. :)
Finom lett, úgy készítem, mint a sima gyümölcslevest. Alma azért kell bele, mert önmagában elég savanyú, de valamilyen édes gyümölccsel kombinálva jobban élvezhetővé válik az íze. Plusz vaníliapudingot is használok a besűrítésre, és a még finomabb íz elérésére.
Almás köszmételeves
Hozzávalók:
- 3 db. édes alma
- 60 dkg köszméte (egres)
- 2 l víz
- kb. 20 dkg cukor
- fahéj
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- 1 nagy dobozos tejföl
- pici szerecsendió
Elkészítés:
Az almákat megmossuk, kivágjuk a magházukat, nagyobb kockákra vágjuk őket, és feltesszük a vízben főni. Ha felforrt, megcukrozzuk (ízlés szerinti mennyiséggel), fahéjjal és pici szerecsendióval ízesítjük. Ha az alma kezd megfőni, hozzáadjuk a köszmétét is. Előtte alaposan megmossuk és megtisztítjuk (levágjuk a szárát és a száraz virágát). Ezután rövid ideig főzzük csak, és alacsony fokozaton, mert a köszméte hamar szétfő. Közben a tejfölben elkeverjük a vaníliás pudingport, és merünk a levesből a masszához, jól elkeverjük, és a levesbe öntjük, így nem fog kicsapódni. Ezzel besűrítjük a levest, egy-két perc után le is vehetjük a tűzhelyről. Tányérokba szedve kihűtjük, majd tálaljuk. Jó étvágyat!