Múlt héten szóltak a banktól, hogy megkapjuk a hitelt, aminek nagyon örültünk. Ma aláírtunk mindent a bankban és a közjegyző előtt. A közjegyzőhöz Nyíregyházáig utaztunk, mert a szabadságolások miatt csak őt lehetett elérni. A szüleim is felutaztak vidékről, jó volt ez a kis út arra, hogy beszélgessünk egy nagyot.
Most már csak annyi van hátra, hogy egy héten belül átutalják a pénzt a tulajdonosnak, és költözhetünk is. Meglesz a programunk az elkövetkező délutánokra is, mert ágyat, hűtőt, mikrót, csillárokat és még sok apróságot kell beszereznünk. Biztos vagyok benne, hogy lejárjuk a lábunkat, mire megtaláljuk mindenből a megfelelőt, de kellemes teher lesz a keresgélés. Alig várom már, hogy berendezzük olyanra, amilyenre mi szeretnénk, és nem kell engedélyt kérni a tulajdonostól, hogy beverjünk egy szeget a falba.
A múltkor megláttam az egyik női magazinomban a mekiben kapható Karamellás sajttortát. Nagyon guszta volt a képen, megtetszett, így elkészítettem az itthoni változatát. Nem lett olyan tökéletes a kinézete, mondjuk én nem is használtam photoshopot. Az íze pont olyan lett, mint amilyenre számítottam. Krémes, habos, kellemes, picit savanykás a krémsajt miatt, de ezt tökéletesen kompenzálta a tetejéről lecsordogáló karamell.
A széle kicsit túlsült, de ezt feledteti a lecsordogáló karamellpatak
Karamellás sajttorta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg édes keksz
- 15 dkg vaj
A krémhez:
- 50 dkg tejszínes natúr krémsajt vagy mascarpone
- 1 nagy dobozos tejföl
- 3 db. tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- ízlés szerinti cukor (kb. 12 dkg)
- kb. 5 ek. liszt
- 1 cs. tejkaramella
Elkészítés:
A tésztához ledaráljuk a kekszet, és elkeverjük az olvasztott vajjal. Sütőpapírral kibélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Közben elkészítjük a krémet is.
A sajtkrémet elkeverjük a tejföllel, a liszttel, ízesítjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Robotgéppel simára keverjük, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. (Ne ijedj meg a túl híg krémtől, majd a liszt szépen besűríti sülés közben, annyit adj hozzá, amennyire keményre szeretnéd a sütid.) A krémet ráöntjük a kekszes tésztára, és betesszük egy órára sülni a sütőbe.
Alacsony fokozaton süssük (de akinek gyenge a sütője, közepes fokozaton), majd a 40. percben szórjuk meg a tetejét az apróra vágott karamellával (ez majd nagyon gusztán ráolvad). Ha kész, kihűlés után egy napot (minimum egy éjszakát) pihentessük a hűtőben, utána lehet fogyasztani. Nagyon finom és laktató desszert.