Közeleg a húsvét, most a csapból is ez folyik, meg a havazás. Nem kell már sokáig sírni a jó idő után, hétvégén elkezdődik a felmelegedés. Bár nem fogunk tavaszi melegben ünnepelni, érdemes bebújni a meleg kuckónkba, és finomakat enni.
A húsvét két sztárja egyértelműen a tojás és a sonka. Lehet hagyományos finomságokat is készíteni belőlük, de alkothatunk nem megszokott, különleges ételeket is. Akik még az ünnepi levest is húsvéti ízekben szeretnék elkészíteni, azoknak itt egy remek recept. Nagyon egyszerű, könnyű és olcsó.
Sonkás tojásleves
Hozzávalók:
- 4 tojás
- füstölt sonka
- 1 közepes fej hagyma
- só, bors
- pirospaprika
- babérlevél
- 2 ek. liszt
- szárított zöldségek (vagy friss)
- 1-2 ek. ecet
Elkészítés:
A megtisztított hagymát felkockázzuk, kevés olajon megpirítjuk, majd elkeverjük 2 ek. liszttel. Picit megpirítjuk a rántásunkat is, majd a tűzről levéve elkeverjük ízlés szerinti pirospaprikával. Felöntjük 1,5-2 liter vízzel, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel és friss vagy szárított zöldségekkel. Én egy vega-mixet használtam, ami natúr, sómentes ételízesítő. Szárított zöldségek vannak benne: sárgarépa, petrezselyemgyökér és levél, zellergumó és levél, paszternákgyökér, vöröshagyma és póréhagyma. Csak szárított zöldségek, és semmi más. Persze aki szeretne, nyugodtan tegyen bele frisset.
A finom húsos füstölt sonkát vékony csíkokra szeleteljük, és a leveshez adjuk, ha gazdagon szeretnénk, minél többet. Kb. 20 percig főzzük, míg megpuhul a sonka, és kiengedi a finom füstös ízét (másnapra lesz az igazi). Majd két tojást egy villával elkeverünk, és gyors mozdulatokkal a leveshez adjuk. A tojás így kis szálakban szilárdul meg a levesünkben. Egy-két perc főzés után kóstoljuk meg, ízesítsük még ha szükséges, és adjunk hozzá ízlés szerinti ecetet. Végül két egész tojást egészben óvatosan engedjünk bele, érdemes fejenként egyet. Pár perc után le is vehetjük a tűzhelyről.
Először óvatosan szedjük ki az egész tojásokat, minden tányérra egyet, majd szedjük rá a sonkás levet. Aki szereti egy kevés tejföllel is elkeverheti, vagy akinek így nem elég laktató, tehet bele levesgyöngyöt, esetleg eheti pirítóssal.