Egyelőre a nyár nem nagyon akar megmutatkozni, elég lehangoló az időjárás. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk befordulni, én ezt süti sütéssel szoktam megakadályozni. Általában valami csupa csokis finomságot szoktam készíteni, az nálam garantáltan hatásos. De most a drágának kedveztem, ő az édes-savanyú gyümölcsös sütikért rajong.
A gyorsan finomat sütni akarók adu ásza a pite. Mindegy, hogy mivel készül, sós vagy édes, szinte elronthatatlan. Variációi száma végtelen, de talán a gyümölcsös piték rendelkeznek a legnagyobb rajongótáborral. Én meggyel készítettem belőle fordított tortát. Mivel a télen sütött Tarte tatin/Fordított almatorta nagyon finom volt, gondoltam ez is ízleni fog.
Fordított meggyes pite
Hozzávalók:
A meggyes feltéthez:
- fél kiló meggy (kimagozva)
- 3 ek. cukor
- 2 ek. liszt vagy keményítő
- 1 tk. fahéj
- pici szerecsendió
A tésztához:
- 100 g liszt
- 100 g cukor
- fél cs. sütőpor
- 1 tojás
- 125 ml tejföl
- 75 ml olaj
- kevés vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A piteformát kivajazzuk, a sütőt előmelegítjük 160 fokra. A meggyet egy tálban elkeverjük három evőkanál cukorral, egy teáskanál fahéjjal, pici szerecsendióval és két evőkanál liszttel vagy keményítővel. Ízlés szerint adhatunk hozzá darált diót, mogyorót vagy mandulát is. A masszát a kivajazott formába öntjük, és szépen elegyengetjük.
A tésztához egy tojást elkeverünk 125 ml tejföllel és 75 ml olajjal. Majd hozzáadjuk a 100 g cukrot, és a fél csomag sütőporral elkevert 100 g lisztet. Nem kell robotgéppel eldolgozni, elég a fakanál. A kész tésztánkat ráöntjük a meggyre, és az előmelegített sütőbe tesszük. A recept 35 percet írt, de nekem kevésnek bizonyult. Addig sütöttem, míg aranybarna színt kapott, és a közepe is szépen megszilárdult (tűpróba!).
Rácson hűtsük ki a formában, majd egy tányért rátéve gyors mozdulattal fordítsuk meg, és óvatosan vegyük le a formát. Akinek nem akar magától kijönni, kicsit kocogtassa meg a tetejét, vagy óvatosan piszkáljon alá egy késsel. Porcukorral megszórva, vagy csak úgy simán tálaljuk. Jól néz ki, nagyon meggyes, és isteni finom!