Imádom az epret, gondolom ezzel még nagyon sokan vannak így. Ha a nap nem is süt, és igazi nyár sincs még, legalább a finom szezongyümölcsök itt vannak nekünk. Kényeztessük hát magunkat addig velük, míg még vannak. Az eper- és rebarbara szezon hamarosan lejár, ezért gyorsan sütöttem egy nagyszerű pitét belőlük.
Ők ketten tökéletes párost alkotnak együtt, ezt addig nem hittem, míg ki nem próbáltam. Annyira jól passzolnak az ízeik, igazi édes-savanyú ízorgia. Remek receptet találtam a pitéhez, talán csak annyi baja volt, hogy vékony volt a tésztája. Nagy porlós tészta rajongó vagyok, így legközelebb többet készítek hozzá.
Epres-rebarbarás pite
Hozzávalók:
A porlós tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
A töltelékhez:
- 30 dkg rebarbara
- 20 dkg eper
- 15 dkg cukor
- fél citrom leve
- kevés vaj a forma kikenéséhez
- porcukor a teteje megszórásához
Elkészítés:
A lisztben elmorzsoljuk a felkockázott hideg vajat, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgáját (egy pici tejfölt is adhatunk hozzá, ha nem elég gyúrható). Jól összegyúrjuk, cipót formázunk belőle, és fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe egy órára pihenni.
A töltelékhez a megtisztított és feldarabolt rebarbarát egy serpenyőben a cukorral és fél citrom levével alacsony lángon időnként kevergetve felforraljuk. Ha elkezd lekvárszerűen besűrűsödni, levesszük a tűzről, és kihűtjük. Közben az epreket megmossuk, és félbe vágjuk.
A tésztát két részre osztjuk, a nagyobbik lesz az alja és az oldala, a kisebbikből rácsokat fogunk készíteni a tetejére. A nagyobbik részt lisztezett felületen kinyújtjuk, kivajazott piteformába igazítjuk, és megszurkáljuk villával. Ráöntjük a rebarbarás szószt, a tetejét pedig kirakjuk a felezett eperszemekkel.
A kisebbik tésztát is kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, és berácsozzuk vele a pite tetejét. Előmelegített sütőben 200 fokon fél óra alatt készre sütjük. Rácson kihűtjük, megszórjuk porcukorral, majd szeleteljük, és tálaljuk. Nagyon szép, és elképesztően finom!