A mostani bejegyzést azoknak ajánlom, akik kevésbé jártasak a konyhában. Tiniként, amikor elkezdtem főzni, én is sokszor elkövettem azt a nagy hibát, hogy előnyben részesítettem a zacskós keverékeket, a félkész termékeket. Tettem mindezt lustaságból vagy egyszerűen bátortalanságból. Nem volt tapasztalatom, azt hittem egyszerűbb egy tasak alapporból alkotni valamit, mint csak úgy magamtól mindent.
Annyiból igazam volt, hogy hibázni ilyen úton nem nagyon lehet, de azóta persze megtanultam, hogy mennyivel jobb egy teljes egészében természetes hozzávalókból elkészített fogás, mint egy mesterséges adalékokkal feltuningolt. Nem baj, ha nem tökéletes egy étel, és hibázunk, vagy ki lehet javítani, vagy tanulni belőle, és legközelebb máshogy lehet csinálni.
Szépen lassan leszoktam a zacskós alapokról, elhagytam a sóval teli ételízesítőt... nem mondom, hogy teljesen adalékmentesen étkezem, azt nehezen lehetne a mai világban megtenni, hiszen sajnos sok mindent telenyomnak velük. Nem feltétlen szidok mindent, ami konzerv, a hüvelyesek például kifejezetten jók ilyenformán tartósítva, ezt még Jamie is megmondta. De ma már igyekszek friss, természetes hozzávalókból főzni, mert így nem csak egészségesebbek, de sokkal finomabbak is lesznek az ételek.
Itt van például a Bolognai spagetti, régen szinte mindig tasakos alapporból készítettem, de ma már el sem tudnám képzelni igazi paradicsompüré nélkül. Ha te is elköveted azt a hibát, hogy alapport használsz, csak egyszer próbáld ki nélküle, érezni fogod a különbséget. Ne aggódj, nem lesz macerásabb elkészíteni, az ember mindig hajlamos túlmisztifikálni azokat a dolgokat, amiket nem ismer. Nem kell félni tőle, csak ki kell próbálni.
Bolognai spagetti
Hozzávalók:
- fél kiló darált sertéshús
- egy üveg sűrített paradicsom
- egy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- extra szűz olívaolaj
- só, bors
- oregánó
- bazsalikom
- pici víz
- egy csomag spagetti
- sajt
Elkészítés:
Most abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy nemcsak az olívaolajom, de a paradicsomszószom is egyenesen Olaszországból került a birtokomba, az egyiket hozattam, a másikat pedig ajándékba kaptam. Így bátran állíthatom, hogy ez a spagetti igazán olaszos lett.
Az olívaolajban üvegesre pirítjuk a megtisztított, és apróra kockázott hagymákat. Hozzáadjuk a darált húst, és fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal. Nekem nem mindig van itthon friss fűszernövényem, ilyenkor szárítottat használok. Egy kis vízzel felöntjük, és addig főzzük, míg a hús tökéletesen megpuhul.
Ha megfőtt, elkeverjük a sűrített paradicsommal, és egy pici cukorral, ha túl savanykás. Pár percig főzzük, és készen is van. A főzés közben adagolt víz és paradicsomszósz mennyiségétől függ a szósz sűrűsége. Ha kevesebbet teszünk bele, szárazabb, ha többet, szaftosabb lesz a végeredmény. Mindenki a saját ízlése szerint készítse.
Végül a kifőzött spagettire szedjük a szószt, és sajtot reszelünk a tetejére. Ha friss bazsalikommal dolgoztunk, bazsalikomlevéllel díszítjük. Ugye, milyen egyszerű volt?! Ráadásul nagyon finom is, jó étvágyat hozzá!