HTML

Kockalány konyhája

Egy kocka lány is tudhat sütni-főzni.

Címkék

áfonya (2) alma (23) almás pite (1) amerikai (2) ananász (4) angol (2) aszalt (4) avokádó (1) bab (5) bababarát (1) bacon (14) banán (10) barack (12) bejgli (2) bolgár (1) bor (2) borítékolt (1) brassói (1) brokkoli (11) brownie (8) burgonya (15) cake pops (1) cékla (1) chili (4) citrom (16) cseresznye (4) csiga (3) csípős (2) csipsz (1) csirkehús (31) csokiimádók (33) csokiszósz (18) cukkini (9) desszert (159) édesség (149) egészséges (88) egészséges reggeli (10) egyszerű (152) élesztő (22) eper (16) étcsokoládé (34) étteremkritika (6) fagyi (1) fahéj (38) falatkák (16) fánk (4) fasírt (6) felfújt (1) feta (7) filmajánló (3) fogadalmak (1) fokhagymás (59) főzelék (2) francia (5) füstölt szalonna (13) gluténmentes (1) gomba (11) gombóc (1) gordon ramsay (1) görög (4) gránátalma (1) grill (3) gríz (2) gyors (120) hal (3) halloween (1) házi (25) húsos (78) indiai (3) jamie oliver (1) játék (1) joghurt (5) juhtúró (1) kakaó (37) kakaós csiga (1) kalács (6) káposzta (6) karácsony (8) karamell (4) karfiol (4) kefir (2) keksz (15) kelbimbó (3) kenyér (6) kenyérlángos (1) kevert (17) kínai (1) kínai kel (3) kiwi (2) kókusz (20) kolbász (4) könnyű vacsi (60) körte (2) kosárka (2) köszméte (1) krém (6) krémsajt (5) kuglóf (2) kukorica (10) laktató (78) larousse (1) lasagne (1) lassi (1) lecsó (3) lekvár (15) lencse (1) lepény (2) leves (24) likőr (1) madeleine (2) magyaros (10) máj (2) majonézes (2) majoranna (5) mák (3) málna (2) mandula (1) marhahús (4) mártás (6) máz (3) mazsola (7) medvehagyma (5) meggy (16) menzakaja (7) méz (18) mézeskalács (3) mikrós (1) mogyoró (2) mogyorókrém (2) muffin (12) mustáros (6) nagyanyáink süteményei (23) narancs (5) nokedli (1) nyárson sült (1) olasz (5) omlós (33) padlizsán (4) palacsinta (8) paprika (4) paradicsomos (12) péksütemény (10) penne (1) pikáns (20) piskóta (22) piskótatekercs (1) pite (16) pizza (4) pogácsa (2) póréhagyma (4) pörkölt (5) puding (18) pulykahús (3) puncs (2) rácsos (4) ragu (8) rakott (16) rántott (4) rebarbara (1) rétes (1) ribizli (1) ricotta (1) rizses (5) rumos (10) sajt (46) saláta (9) sárgarépa (16) sertéshús (28) sonka (15) sörös (1) sós rágcsálnivaló (7) spagetti (12) spanyol (3) spárga (2) spenót (1) sütemény (100) szaftos (14) szezámmag (5) szilva (5) szőlő (1) szószok (4) szuflé (1) tarhonya (1) tarte tatin (3) tej (47) tejfölös (32) tejpor (2) tejszín (27) tejszínhab (12) tenger gyümölcsei (4) tésztaétel (34) tojásos (13) tök (2) töltött (18) torma (1) török (4) torta (30) turmix (7) túró (18) vaníliás (53) vega (66) vinetta (1) virsli (2) zabpehely (4) zöldborsó (5) zöldséges (61) Címkefelhő

Friss topikok

  • Magdolna Tóthné Kovács: Nagyon sokszor elkészítettem! Mindig nagy siker volt! (2021.09.06. 15:11) Sonkás-sajtos-kukoricás háromszög
  • Tecuka: Ma megcsináltam. Valószinű a cukor mennyisége és a hagyományos sütés miatt a külseje mjadnem megég... (2021.08.30. 16:05) Ricottás amerikai palacsinta
  • takacsveca93: Hát nem a legszebb süti, de mivel gyorsan elkészül mikróban, és nem kell vele sokat szórakozni, ez... (2019.05.05. 18:05) Mikrós kakaós süti
  • Kockalány: @lorien: Teszek fel neked egy képet az blog Facebook oldalára. :) Megmutatom mennyi szaft szokott ... (2018.03.09. 22:00) A szaftos sült csirke titka
  • Kockalány: @Arpadne Szilagyi: Örülök, hogy ízlett! (2017.08.25. 16:43) Tojással töltött rúdfasírt

Linkblog

Ajánló

Legjobb receptes blogok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Facebook oldal

2013.10.07. 23:48 Kockalány

Ne főzz zacskóból

Címkék: olasz spagetti sajt fokhagymás húsos sertéshús laktató tésztaétel paradicsomos szaftos

A mostani bejegyzést azoknak ajánlom, akik kevésbé jártasak a konyhában. Tiniként, amikor elkezdtem főzni, én is sokszor elkövettem azt a nagy hibát, hogy előnyben részesítettem a zacskós keverékeket, a félkész termékeket. Tettem mindezt lustaságból vagy egyszerűen bátortalanságból. Nem volt tapasztalatom, azt hittem egyszerűbb egy tasak alapporból alkotni valamit, mint csak úgy magamtól mindent.

Annyiból igazam volt, hogy hibázni ilyen úton nem nagyon lehet, de azóta persze megtanultam, hogy mennyivel jobb egy teljes egészében természetes hozzávalókból elkészített fogás, mint egy mesterséges adalékokkal feltuningolt. Nem baj, ha nem tökéletes egy étel, és hibázunk, vagy ki lehet javítani, vagy tanulni belőle, és legközelebb máshogy lehet csinálni.

Szépen lassan leszoktam a zacskós alapokról, elhagytam a sóval teli ételízesítőt... nem mondom, hogy teljesen adalékmentesen étkezem, azt nehezen lehetne a mai világban megtenni, hiszen sajnos sok mindent telenyomnak velük. Nem feltétlen szidok mindent, ami konzerv, a hüvelyesek például kifejezetten jók ilyenformán tartósítva, ezt még Jamie is megmondta. De ma már igyekszek friss, természetes hozzávalókból főzni, mert így nem csak egészségesebbek, de sokkal finomabbak is lesznek az ételek.

Itt van például a Bolognai spagetti, régen szinte mindig tasakos alapporból készítettem, de ma már el sem tudnám képzelni igazi paradicsompüré nélkül. Ha te is elköveted azt a hibát, hogy alapport használsz, csak egyszer próbáld ki nélküle, érezni fogod a különbséget. Ne aggódj, nem lesz macerásabb elkészíteni, az ember mindig hajlamos túlmisztifikálni azokat a dolgokat, amiket nem ismer. Nem kell félni tőle, csak ki kell próbálni.

Bolognai spagetti (1).JPG

Bolognai spagetti

Hozzávalók:

- fél kiló darált sertéshús

- egy üveg sűrített paradicsom

- egy fej vöröshagyma

- 3-4 gerezd fokhagyma

- extra szűz olívaolaj

- só, bors

- oregánó

- bazsalikom

- pici víz

- egy csomag spagetti

- sajt

Elkészítés:

Most abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy nemcsak az olívaolajom, de a paradicsomszószom is egyenesen Olaszországból került a birtokomba, az egyiket hozattam, a másikat pedig ajándékba kaptam. Így bátran állíthatom, hogy ez a spagetti igazán olaszos lett.

Az olívaolajban üvegesre pirítjuk a megtisztított, és apróra kockázott hagymákat. Hozzáadjuk a darált húst, és fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal. Nekem nem mindig van itthon friss fűszernövényem, ilyenkor szárítottat használok. Egy kis vízzel felöntjük, és addig főzzük, míg a hús tökéletesen megpuhul.

Ha megfőtt, elkeverjük a sűrített paradicsommal, és egy pici cukorral, ha túl savanykás. Pár percig főzzük, és készen is van. A főzés közben adagolt víz és paradicsomszósz mennyiségétől függ a szósz sűrűsége. Ha kevesebbet teszünk bele, szárazabb, ha többet, szaftosabb lesz a végeredmény. Mindenki a saját ízlése szerint készítse.

Végül a kifőzött spagettire szedjük a szószt, és sajtot reszelünk a tetejére. Ha friss bazsalikommal dolgoztunk, bazsalikomlevéllel díszítjük. Ugye, milyen egyszerű volt?! Ráadásul nagyon finom is, jó étvágyat hozzá!

Bolognai spagetti (2).JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kockalanykonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr665556043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása