Mi nem szoktuk megünnepelni a halloweent, csupán gyertyát gyújtunk halottak napján a szeretteink emlékére. Ez nem konzervatívság, egyszerűen csak hagyományőrzés. A nagy halloweeni felhajtást meghagyjuk az amerikaiaknak.
Kizárólag egy dolog szimpatikus a halloween-lázból, azok pedig az ötletesebbnél ötletesebb finomságok, amik ilyenkor elborítják az internetet. Nagyon sokat láttam az elmúlt napokban, és annyira megtetszettek, hogy úgy döntöttem külön posztot szentelek nekik.
Összegyűjtöttem hát a 13 legkreatívabb ínyencséget, amiket megosztok veletek is, hátha kedvet kaptok az elkészítésükhöz a hétvégén. Ha a jövőben netalán arra vetemedek, hogy halloween-partit rendezek, biztosan bevetem majd ezeket a hátborzongató finomságokat.
Almaszáj mályvacukor fogakkal
Végtelenül egyszerű, és félig-meddig egészséges, de még mindig jobb, mintha a gyerek egy vödör csokit benyomna. Szép piros héjú almából vékony cikkeket vágunk ki, és mézzel vagy házi karamellel összeragasztjuk őket a mini mályvacukrokkal.
Banánszellem és mandarintök
Szintén egészséges és nagyon egyszerű. Remek választás, ha a gyereket játékosan akarjuk rávezetni a gyümölcsevésre. A banánokat félbevágjuk, és olvasztott csokival szemet-szájat rajzolunk nekik. A mandarin egyszerűen meghámozzuk, és zöldségszárból vagy zöld marcipánból szárat formázunk nekik.
Boszorkány ujjak
Ha ügyesek vagyunk, nagyon élethű ujjakat tudunk készíteni. Az alapja linzertészta, amiből ujjakat formázunk, a végükbe pedig kis mélyedéseket faragunk. Sütés után a mélyedéseket megtöltjük olvasztott csokival, és egy-egy szem mandulát helyezünk rájuk köröm gyanánt.
Levágott ujjak
Ez az előzőnek egy kicsit morbidabb változata, inkább felnőtt bulikra készítsük el. :) Az alap ugyanúgy linzertészta, hasonló eljárással megformázva. Sütés után viszont szép sötétvörös lekvárral töltjük meg a mélyedéseket, és rátesszük a mandulát. Majd a végeget is belemártjuk, horror-rajongók a lekvárba mártott kést is mellé tehetik.
Kivágott szem
Az alap egy kókuszos panna cotta, amin kiwi-írisz és mazsola-pupilla van, az egészet pedig színtelen zselatin fixálja. A vér nem más, mint málnalé. Akik nem akarnak nagyon sokat babrálni vele, helyezzenek egy szép szabályos gömb citrom- vagy vaníliafagyit a tányér közepére, rá egy karika kiwit, a pupilla legyen egy kis olvasztott csoki, és locsolják körbe egy piros gyümölcs levével.
Pókhálós muffin
A muffinok szerelmeseinek könnyű dolga van, elég egy jó alap, a díszítésnek pedig csak a fantáziájuk szab határt. A legkedveltebb halloweeni minta talán a pókháló, amit még elkészíteni is könnyű. A tészta lehet bármilyen ízű, a tetejét mártsuk barna- vagy fehér csokiba, és ellentétes színű csokival rajzoljuk rá a pókháló-mintát.
Temető süti
Az alap egyszerű, lehet az egy kakaós piskóta vagy egy csupa csokis brownie. A díszítés egy kicsit macerásabb, de megéri a strapát. A tésztát öntsük le olvasztott csokival, nem baj, ha lecsorog az oldalakon. Szórjuk meg kakaós kekszmorzsával, és díszítsük csokiba mártott kekszekkel vagy babapiskótákkal, amire fehér csokival vicces sírfeliratokat is kreálhatunk.
Sírhant muffin
A séma ugyanaz mint az előzőnél, csak itt csokis muffin az alap. Szintén csokiba mártva, kekszmorzsával vagy kakaóporral. A díszítés pedig csokis vagy vaníliás keksz, csokis sírfelirattal, és marcipán szellemekkel. Aki ügyes, csontváz kezeket is formázhat, amik a föld alól bújnak elő.
Habcsók szellem
Cuki és pofonegyszerű. A tojásfehérjét egy csipet sóval és porcukorral habosra verjük, habzsákkal sütőpapíros tepsire kúp-alakokat nyomunk egymástól kis távolságra. Megsütjük (sütőben szárítjuk) őket, majd olvasztott csokival szemet-szájat rajzolunk nekik.
Mézeskalács csontváz
A mézeskalács formával hagyományos vagy csokis mézeskalácsot készítünk. Ha világos az alap, barna csokival, ha sötét az alap, fehér csokival csontváz-mintákat rajzolunk a sütikre. A gyerekek nagyon fogják élvezni a vele járó ügyeskedést, ha velük együtt készítjük el.
Töklámpás cake-pop
Az alap lehet egy egyszerű kekszgolyó, bármilyen sütimorzsából mascarponéval gyúrt gombóc, vagy profi cake-pop sütőben sült süti. Narancssárga marcipánnal vonjuk be őket, zölddel szárat készíthetünk rájuk. Végül olvasztott csokival arcot festünk nekik.
Töklámpás macaron
Csak egy jó macaron-recept kell, plusz a színt kell tökéletesen eltalálni, és készen is van. A töltelék lehet csilis-csokis, rumos vagy konyakos, vagy bármilyen, amit szeretünk. A díszítést készíthetjük csokival vagy ételfestékkel, még pici zöld szárakat is gyúrhatunk nekik marcipánból.
Virsli múmiák
Végül a sós sütik kedvelőinek itt egy vicces kis finomság. Biztos vagyok benne, hogy a gyerekek kedvence lesz, ezért érdemes máskor is elkészíteni, akár velük együtt. A tészta lehet pizzatészta vagy kész leveles tészta, amiből csavarunk a virslik köré testet, kis turbánt, egy kevés részt kihagyva az arcuknak. Sütőben megsütjük őket, és mustárral rajzolunk nekik szemet vagy arcot.
(A fotókat különböző külföldi és magyar oldalakról kölcsönöztem, a recepteket pedig csak úgy melléjük kanyarítottam. :) )