Van úgy, hogy a sok húsos vagy tésztás étel után valami könnyűre vágyunk. Ilyenkor előszeretettel dobok össze egy finom salátát, vagy egyéb zöldséges fogást. Nem is árt, ha néha a sok tartalmas étel között egy kis szünetet tartunk, és hagyjuk fellélegezni a szervezetünket.
Sok szép színes zöldség
A mostani finomság nagyon könnyed, egészséges és sok-sok zöldség színesíti. Ötféle finom zöldség kapott benne helyet, és remekül illenek egymáshoz az ízeik. Nincs benne egy szem hús sem, de nem is hiányzik, így tökéletes, ahogy van.
A kifelejtett lényeg :)
Rakott kínai kel színes zöldségekkel
Hozzávalók:
- 1 bögre rizs (3 dl)
- 1 bögre zöldborsó
- fél fej kínai kel (kb. 750g)
- 5 sárgarépa
- 3 nagy lilahagyma
- 1 egész fej fokhagyma
- 1 nagy dobozos tejföl
- 3 tojás
- sajt
- 1 diónyi vaj
- só, bors
- kevés húsleves vagy 1 leveskockából lé
Sajt nélkül
Elkészítés:
A rizset a zöldborsóval és a megpucolt fokhagymagerezdekkel feltesszük 3-4 bögrényi vízben főni. Kicsit megsózzuk, néha megkeverve félpuhára főzzük, majd leszűrjük őket. A kínai kelt levelekre szedve megmossuk, és felcsíkozzuk. Sós, borsos vízben rövid ideig főzzük, csak addig, míg összeesik, majd lecsepegtetjük. A megtisztított sárgarépákat felkarikázzuk, és egy diónyi vajban megpuhítjuk. A felkockázott lilahagymát kevés húslevesben vagy egy leveskockából készült lében megpároljuk.
Reszelt sajttal
Ha az összes zöldség és a rizs is elkészült, összekeverjük őket. Nálam itt következik a vicces sztori: majdnem rakott kínai kell lett kel nélkül. :) Ugyanis, mindent szépen elkészítettem, minden zöldséget összekevertem, kivéve a kelt, amit a mosogató szélén felejtettem a lecsepegtetés miatt. Már bent volt a sütőben a kész mű, csak a lényeg hiányzott. Persze észrevettem, és pótoltam. A végeredmény így is ugyanaz lett, csak más sorrendben. :)
Szépen ráolvadt a sajt
Kivajazott hőálló tálba öntjük a rizses-zöldséges masszát, és leöntjük tojásos tejföllel. (Egy nagy dobozos tejfölben elkeverünk 3 egész tojást.) Tejföl nélkül is el lehet készíteni, ilyenkor pár kocka vajat tegyünk csak a tetejére, ami majd szépen ráolvad. Több tejfölt is lehet ráönteni, én is így tettem, így puhább és szaftosabb lesz az egész. (Egy kevés sót tehetünk a tejfölre.) A kelt az aljára is rétegezhetjük, és rá a zöldséges rizset. Ízlés szerint készíthetjük.
Kész a remekmű
Közepes vagy erős fokozaton 30 percig sütjük. Ha ropogósan szeretjük a sajtot, rögtön a tojásos tejföl tetejére reszeljük, és úgy toljuk be a sütőbe. Ha csak ráolvadva szeretnénk enni, akkor a sülési idő vége felé reszeljük rá, és pár percre tegyük vissza. Ha kész, melegen tálaljuk, jó étvágyat hozzá!
Egészséges és finom