Ha eddig nem voltál valami nagy cseresznyeevő, akkor ezután biztosan az leszel, még ha csak süti formájában is. Tombol a cseresznye szezon, és mivel ez a gyümölcs ezerféle finomság alapja lehet, jobban teszed, ha jól bevásárolsz belőle a legközelebbi piacon.
Mi szerencsések vagyunk, hiszen csupa kedves és barátságos szomszéddal áldott meg minket a sors (na jó, az alsót kivéve). Olyannyira, hogy pl. fogják magukat, és csak úgy megajándékoznak minket egy adag óriásszemű, ropogós, isteni édes cseresznyével.
Én meg gondoltam, ha már lúd, legyen kövér, és rögtön sütöttem belőle egy adag cseresznyés muffint. Persze nem felejtettem el viszonozni a kedvességüket, még azon melegében vittem át belőle kóstolót. Sőt, azóta már sütöttem még egy adagot, amivel a szüleimet leptem meg a hétvégén.
Egyúttal megosztom veletek a legtutibb muffin alapreceptemet is, amit évek alatt fejlesztettem tökélyre. A két alkalommal kétféle módszerrel készítettem el a muffinokat: először tésztával fedtem be a tetejüket, másodjára pedig hagytam előbukkanni a cseresznye szemeket (nekem utóbbi jött be jobban).
Cseresznyés muffin
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 12,5 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 dl tej
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 cs. sütőpor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 15-20 dkg cseresznye
- pici liszt
Elkészítés:
Az olvasztott vajat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval. Ezután a tej és a tojások következnek. Végül a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadjuk. Kész is a tészta, muffin papírral bélelt formákba töltjük (csak a formák feléig).
A megtisztított és kimagozott cseresznyét egy pici liszttel elkeverjük, és minden formába bőven teszünk belőlük. Előmelegített sütőben 160 fokon (légkeveréses mód) 15 percig sütjük, míg egy kis színt kapnak (vagy tűpróbáig). Kb. 20 darab lesz ebből az adagból.
Még több étvágygerjesztő fotóért kattints a Facebook oldalamra.