Szerencsésen túl vagyunk a szokásos ünnepi kajatúltengésen, igaz pár kilóval nehezebben. Karácsonykor végiglátogattuk az egész rokonságot, természetesen mindenhol ennünk kellett. Szerintem meg is dőlt az ünnepi evésrekordunk, főleg, hogy volt olyan hely, ahol ötfogásos menüt ettünk végig, aztán aznap még két helyre mentünk.
Karácsonykor együtt süteményeztünk anyuval, az én kívánságomra hólabdát készítettünk. Ezer éve nem ettem, de emlékeztem milyen finom, na meg csupa kókusz, olyan téli, ünnepi hangulata van. Nem sajnáltuk a krémet, jó bőven megkentük vele a sütikéket, így szép nagy labdácskáink lettek. Nagyon finomak voltak, hamar el is fogytak.
Hólabda
Hozzávalók:
A piskótalaphoz:
- 6 tojás
- 6 ek. liszt
- 6 ek. cukor
- 1 cs. sütőpor
- pici olaj
A krémhez:
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- fél liter tej
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 4 ek. tejföl
- 1 cs. vaníliás cukor
A beforgatáshoz:
- 1,5 cs. kókuszreszelék (300 g)
A tetejére:
- 1 tábla étcsokoládé (100 g)
- 2 ek. olaj
Elkészítés:
A piskótához a fehérjéket kemény habbá verjük a cukorral. A sárgájákat elkeverjük egy pici olajjal, és óvatosan a habhoz keverjük. A lisztben elkeverjük a sütőport, és ezt is hozzáadjuk. Sütőpapírral kibélelt szögletes tepsiben aranybarnára sütjük. Érdemes vékony piskótalapot sütni, hogy ne legyen nagyon vastag a süti.
Közben elkészítjük a krémet. Lehet hagyományos lisztes/grízes krémet főzni, anyu vaníliapudingosat szokott, amit jobban is szeretek. A tejjel vaníliapudingot főzünk a csomagoláson leírtak szerint. Ha kihűlt, robotgéppel eldolgozzuk benne a vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot. Ha túl sűrű a krémünk, keverjünk hozzá egy kis tejfölt.
A piskótából kis köröket szaggatunk, és kettőt- kettőt összeragasztunk a krémmel. Az oldalukat is megkenjük, mehet jó bőven, mert úgyis beszívja a piskóta. Óvatosan, két ujjunk között a tetejüket és aljukat fogva meghempergetjük őket a kókuszreszelékben.
Végül egy tálcára sorakoztatjuk a labdácskákat, és mindegyik tetejét bevonjuk olvasztott csokival. (A csokit pici olajjal mikróban vagy gőz fölött összeolvasztjuk.) Ha a tetejükre nem teszünk krémet, akkor a krémperem közötti kis mélyedésből nem folyik ki a csoki. Érdemes hűtőben dermeszteni, hogy kicsit megszilárduljon, de aki nem tudja kivárni, természetesen rögtön nekieshet. :)
+Tipp: a kimaradt krém és a piskótadarabkák sem mennek kárba, remek pohárdesszertet lehet belőlük készíteni. Keverjük össze őket, szórjuk meg kókuszreszelékkel, öntsük le olvasztott csokival, és kész is. Mi persze nem tálaltuk pohárba, jólesett a tálból is.
A Facebookon már láthattátok, hogy szilveszterkor finom Limoncelloval koccintottam, amit egyenesen Olaszországból kaptam. Aki nem látta, azoknak itt kívánok nagyon boldog, finomságokban gazdag új évet! :)