HTML

Kockalány konyhája

Egy kocka lány is tudhat sütni-főzni.

Címkék

áfonya (2) alma (23) almás pite (1) amerikai (2) ananász (4) angol (2) aszalt (4) avokádó (1) bab (5) bababarát (1) bacon (14) banán (10) barack (12) bejgli (2) bolgár (1) bor (2) borítékolt (1) brassói (1) brokkoli (11) brownie (8) burgonya (15) cake pops (1) cékla (1) chili (4) citrom (16) cseresznye (4) csiga (3) csípős (2) csipsz (1) csirkehús (31) csokiimádók (33) csokiszósz (18) cukkini (9) desszert (159) édesség (149) egészséges (88) egészséges reggeli (10) egyszerű (152) élesztő (22) eper (16) étcsokoládé (34) étteremkritika (6) fagyi (1) fahéj (38) falatkák (16) fánk (4) fasírt (6) felfújt (1) feta (7) filmajánló (3) fogadalmak (1) fokhagymás (59) főzelék (2) francia (5) füstölt szalonna (13) gluténmentes (1) gomba (11) gombóc (1) gordon ramsay (1) görög (4) gránátalma (1) grill (3) gríz (2) gyors (120) hal (3) halloween (1) házi (25) húsos (78) indiai (3) jamie oliver (1) játék (1) joghurt (5) juhtúró (1) kakaó (37) kakaós csiga (1) kalács (6) káposzta (6) karácsony (8) karamell (4) karfiol (4) kefir (2) keksz (15) kelbimbó (3) kenyér (6) kenyérlángos (1) kevert (17) kínai (1) kínai kel (3) kiwi (2) kókusz (20) kolbász (4) könnyű vacsi (60) körte (2) kosárka (2) köszméte (1) krém (6) krémsajt (5) kuglóf (2) kukorica (10) laktató (78) larousse (1) lasagne (1) lassi (1) lecsó (3) lekvár (15) lencse (1) lepény (2) leves (24) likőr (1) madeleine (2) magyaros (10) máj (2) majonézes (2) majoranna (5) mák (3) málna (2) mandula (1) marhahús (4) mártás (6) máz (3) mazsola (7) medvehagyma (5) meggy (16) menzakaja (7) méz (18) mézeskalács (3) mikrós (1) mogyoró (2) mogyorókrém (2) muffin (12) mustáros (6) nagyanyáink süteményei (23) narancs (5) nokedli (1) nyárson sült (1) olasz (5) omlós (33) padlizsán (4) palacsinta (8) paprika (4) paradicsomos (12) péksütemény (10) penne (1) pikáns (20) piskóta (22) piskótatekercs (1) pite (16) pizza (4) pogácsa (2) póréhagyma (4) pörkölt (5) puding (18) pulykahús (3) puncs (2) rácsos (4) ragu (8) rakott (16) rántott (4) rebarbara (1) rétes (1) ribizli (1) ricotta (1) rizses (5) rumos (10) sajt (46) saláta (9) sárgarépa (16) sertéshús (28) sonka (15) sörös (1) sós rágcsálnivaló (7) spagetti (12) spanyol (3) spárga (2) spenót (1) sütemény (100) szaftos (14) szezámmag (5) szilva (5) szőlő (1) szószok (4) szuflé (1) tarhonya (1) tarte tatin (3) tej (47) tejfölös (32) tejpor (2) tejszín (27) tejszínhab (12) tenger gyümölcsei (4) tésztaétel (34) tojásos (13) tök (2) töltött (18) torma (1) török (4) torta (30) turmix (7) túró (18) vaníliás (53) vega (66) vinetta (1) virsli (2) zabpehely (4) zöldborsó (5) zöldséges (61) Címkefelhő

Friss topikok

  • Magdolna Tóthné Kovács: Nagyon sokszor elkészítettem! Mindig nagy siker volt! (2021.09.06. 15:11) Sonkás-sajtos-kukoricás háromszög
  • Tecuka: Ma megcsináltam. Valószinű a cukor mennyisége és a hagyományos sütés miatt a külseje mjadnem megég... (2021.08.30. 16:05) Ricottás amerikai palacsinta
  • takacsveca93: Hát nem a legszebb süti, de mivel gyorsan elkészül mikróban, és nem kell vele sokat szórakozni, ez... (2019.05.05. 18:05) Mikrós kakaós süti
  • Kockalány: @lorien: Teszek fel neked egy képet az blog Facebook oldalára. :) Megmutatom mennyi szaft szokott ... (2018.03.09. 22:00) A szaftos sült csirke titka
  • Kockalány: @Arpadne Szilagyi: Örülök, hogy ízlett! (2017.08.25. 16:43) Tojással töltött rúdfasírt

Linkblog

Ajánló

Legjobb receptes blogok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Facebook oldal

2018.03.07. 16:20 Kockalány

A szaftos sült csirke titka

Címkék: házi grill egyszerű húsos egészséges laktató csirkehús omlós szaftos könnyű vacsi

A csirkére hamarosan rátérek, de előbb a jó hír. :) Akik a blog Facebook oldalát követik, már olvashatták a hírt, hogy január 12-én szerencsésen megszületett a kislányunk. Zoé baba azóta szépen fejlődik, eszik-alszik. Nagyon jó baba, még arra is hagy időt anyának, hogy süssön-főzzön, mint azelőtt.

Igaz, nem mindig jut sok idő a főzőcskézésre, ezért mostanában előnyben részesítem azokat a fogásokat, amik gyorsan, könnyen, egyszerűen elkészíthetőek. Itt jön képbe a sült csirke. Ami amúgy egy nagyon gusztusos étel, és mivel az ünnepi asztalon is megállja a helyét, azt gondolnánk, hogy milyen őrült bonyolult elkészíteni. De nem.

szaftos_sult_csirke_2.JPG

Ha azt akarjuk, hogy ne száradjon ki, ne kelljen állandóan ránézni, és locsolgatni a saját kisült levével, akkor elő a csodás sütőzacskóval! Tudom, aki gyakorlott szakács, annak ez nem új dolog, ez most azoknak a kezdő konyhatündéreknek szól, akik nem mernek bonyolultabb fogásokat elkészíteni, mert félnek, hogy nem sikerül.

A sütőzacskó remek találmány a kezdőknek és a krónikus időhiányban szenvedőknek. Vagy a kisgyerekes anyukáknak, akiknek nincs idejük órákig a konyhában sürgölődni a kicsik miatt. Hétköznapi vacsoraként le lehet vele nyűgözni a munkából hazatért fáradt férjeket, de vendégváráskor is szuper, vagy egy jó kis családi ebédre.

Szaftos sült csirke

Hozzávalók:

- 1 gyönyörű egész csirke

- 1 sütőzacskó

- olaj vagy vaj

- fűszerek

Elkészítés:

Roppant egyszerű: a pácoláshoz fűszeres olajat vagy vajat készítünk. Sót, borsot, ízlés szerinti fűszereket keverünk el egy kevés olajban vagy puha vajban, és jól bedörzsöljük vele a csirkét. Nyugodtan juthat a belsejébe is, sőt, tehetünk bele hagymát, fokhagymát, citromot, zöldségeket, fűszernövényeket, ki mit szeretne, mert ezek remek aromát adnak a csirkének sülés közben.

A befűszerezett csirkét, ha időnk engedi, egy kicsit lehet pihentetni is a hűtőben, hogy jól átjárják a fűszerek, de nem kötelező, azonnal is betehetjük a zacskóba. A zacskó száját bekötjük (általában mindegyikhez jár hőálló kötöző), és egy hegyes késsel itt-ott megszurkáljuk, hogy a forró levegő sülés közben távozni tudjon.

szaftos_sult_csirke_1.JPG

A bezacskózott csirkét egy sütőlapra/tepsire helyezzük, és mehet az előmelegített sütőbe. 200 fokon annyi ideig ajánlott sütni, amennyi a csirke súlya, azaz egy két kilós pipit két óráig. Ha fiatal és zsenge, elég rövidebb idő is. Az utolsó fél órában a zacskót fent középen kivágjuk, félrehúzzuk, és hagyjuk megpirulni a csirke bőrét. Ha nem akarjuk ropogósra, időnkét locsoljuk meg az alatta lévő kisült levével.

Ha szép színt kapott, készen is van, lehet tálalni tetszőleges körettel, és bezsebelni az elismerő pillantásokat és hümmögéseket. :) A végeredmény étvágygerjesztő, nagyon finom, és csak annyi időt töltöttünk a konyhában, amíg befűszereztük, és betettük sülni, a többit a sütő elvégezte helyettünk.

szaftos_sult_csirke_3.JPG

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

28081776_10213624637507855_1814377778_o.jpg

Mi is szeretjük a grillpipi pózt :)

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kockalanykonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7313722458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2018.03.08. 06:23:23

Ez nagyon finom, aránylag gyakran csinálom:) Mindenféle fűszerszámokkal működik, és külön csirke alkatrészekkel is. Én a combokat preferálom:)

she_wolf 2018.03.08. 06:24:34

@she_wolf:
Ja, a zacsi nem csak csirkére jó, egybesültekre is alkalmazható!

Attilajukkaja 2018.03.08. 09:51:28

"Mi is szeretjük a grillpipi pózt"
Ez aranyos! :o)

@she_wolf:
"Mindenféle fűszerszámokkal"
He-he!

lorien · http://lorien.blog.hu 2018.03.08. 10:35:03

A csirke ennyi idő után bajosan lesz szaftos, 1.5-2 óra alatt 200 fokon garantáltan kiszárad. Sajnos az sem javít a helyzeten, ha besózod és pihenteted pár órát, a só szintén segít a "szárításban".

Érdemes kipróbálni úgy, hogy félbe vágod /esetleg lehet előtte 6-12 órát 6%-os sóoldatban áztatni, egészen más állaga lesz így a húsnak/.
A sütő közepén 20, max 25 percet sütöd 180 fokon, aztán 25 perc grill fokozat és készen van. tálalás előtt 15 perc pihentetés. Ne félj tőle, ennyi idő alatt bőven átsül, de még nem engedi ki a húst a levét.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.08. 10:54:32

@lorien: Hát, nemtom. Ez itt a képen elég szaftosnak tűnik..

A fickó 2018.03.08. 11:25:42

@EU zászlót mindenhova!: Hát igen, a szaftos kifejezést egy húsra azért elég tágan értelmezik sokan. Sokszor egy puhára sült vagy konfitált húsra is ezt a szót használják. Ez nem jelenti azt feltétlenül, hogy ez nem lehet így jó ...
Egy hús csakis akkor szaftos, ha a izomrostok közül nem sül ki a szaft, értsd ezalatt, hogy két újjal összenyomva egy ilyen húsdarabból csepeg a lé. Egy csirkepörkölt is készülhet szaftosra, ekkor a hús még ruganyos ragaszkodik a csonthoz sokaknak ez kissé szokatlan lehet. Tovább párolva, főzve folyadékot veszít és ugyan puha, mállós lesz, de már nem nevezhető szaftosnak.
Egy frissen készült rántott csirke, rántani való csirkéből tud igazán szaftos lenni - akkor jó, ha csepeg belőle a lé .. Nálam a fasírtom is ilyen, kettétörve levet lehet belőle kinyomni, szóval számomra ez jelenti a szaftosság.
Szóval, ebből a fotóból így ez nem állapítható meg, de tudnék ilyen fotót mutatni. :)

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.08. 11:33:11

@A fickó: A szemem és az orrom többnyire nem szokott becsapni, de persze fenntartom a tévedés jogát..:)

Magentax 2018.03.08. 11:35:54

@A fickó: Számomra nem valami étvágygerjesztő, ha véres lé csöpög a rántott húsból vagy a fasírtból. Brrrrr...

Pierr Kardán 2018.03.08. 12:52:28

Nagyon édes a baba, gratulálok hozzá!

Attilajukkaja 2018.03.08. 12:53:43

@EU zászlót mindenhova!:
Ez a hús nekem sem tűnik száraznak, már csak a kerek teltsége miatt sem: kicsit sincs összeesve. A sütőzacskó pedig tényleg egy hasznos találmány. Van, ahol papírba, sóba vagy banánlevélbe csomagolják a húst - a lényeg ugyanaz.

@Magentax:
Szerintem a szaft és a véres lé viszont nem ugyanaz. :o)

Pierr Kardán 2018.03.08. 13:15:33

A grillcsirke (merthát ugye tulajdonképpen a posztban szereplő sültcsirke a grillcsirkének egy variációja) sütésére mindenkinek megvan a saját verziója. Ez olyan, mint a lecsó, ezerféleképpen készíthető, ki így szereti, ki úgy.

A sörkedvelők félig telt sörösdobozra húzzák rá a csirkét, az óvatosak sütőzacskóba teszik, az ínyencek kuglófsütő formára húzva sütik (hogy a szaft összegyűljön), egyesek sóágyon sütik, mások forgónyársra húzzák, aki teheti, az nyers agyagréteget ken a csirkére és szabadtűzben süti, a ráérősök szuvidálják sütés előtt, a türelmetlenek az ósanben veszik készen, stb. stb.

Szóval a sültcsirke sütésének módjáról vitatkozni értelmetlen, mindegyik módszerrel remek eredményt lehet elérni :-)

Attilajukkaja 2018.03.08. 13:28:38

@Pierr Kardán:
"mindegyik módszerrel remek eredményt lehet elérni :-)"
Egyetértek, még akkor is, ha számomra a sült csirke és a grillcsirke két külön kategória.

tompus 2018.03.08. 13:51:52

"azt gondolnánk, hogy milyen őrült bonyolult elkészíteni"

Miért gondolná ezt bárki rajtad kívül?

Amúgy meg alufólia. Tegnap sütöttem, remek, szaftos lett, ropogós bőrrel.

alien 2018.03.08. 14:04:30

@lorien: maghőmérő a mellbe és akkor amikor a mell x fokos (mindig megnézem a neten) kész a comb

2018.03.08. 17:22:26

@lorien: csak attól függ, hogy mekkora lyukat vágsz a zacskóra. ha teljesen lezárod a zacskót, nem tudod kiszárítani szerintem.

Kockalány 2018.03.09. 21:43:10

@she_wolf: "Csirke alkatrészek" ez tetszik :)

Kockalány 2018.03.09. 22:00:39

@lorien: Teszek fel neked egy képet az blog Facebook oldalára. :) Megmutatom mennyi szaft szokott kifolyni a sütőzacskóból a csirke alól. :)
süti beállítások módosítása