HTML

Kockalány konyhája

Egy kocka lány is tudhat sütni-főzni.

Címkék

áfonya (2) alma (22) almás pite (1) amerikai (2) ananász (4) angol (2) aszalt (4) avokádó (1) bab (5) bacon (14) banán (10) barack (12) bejgli (2) bolgár (1) bor (2) borítékolt (1) brassói (1) brokkoli (10) brownie (8) burgonya (15) cake pops (1) cékla (1) chili (4) citrom (15) cseresznye (4) csiga (3) csípős (2) csipsz (1) csirkehús (29) csokiimádók (32) csokiszósz (17) cukkini (9) desszert (156) édesség (146) egészséges (85) egészséges reggeli (10) egyszerű (142) élesztő (21) eper (15) étcsokoládé (33) étteremkritika (6) fagyi (1) fahéj (36) falatkák (16) fánk (4) fasírt (6) felfújt (1) feta (7) filmajánló (3) fogadalmak (1) fokhagymás (57) főzelék (2) francia (5) füstölt szalonna (13) gluténmentes (1) gomba (11) gombóc (1) gordon ramsay (1) görög (4) gránátalma (1) grill (2) gríz (2) gyors (115) hal (3) halloween (1) házi (23) húsos (75) indiai (3) jamie oliver (1) játék (1) joghurt (5) juhtúró (1) kakaó (35) kakaós csiga (1) kalács (6) káposzta (6) karácsony (4) karamell (4) karfiol (4) kefir (2) keksz (15) kelbimbó (3) kenyér (5) kenyérlángos (1) kevert (15) kínai kel (3) kiwi (2) kókusz (20) kolbász (4) könnyű vacsi (57) körte (2) kosárka (2) köszméte (1) krém (6) krémsajt (3) kuglóf (2) kukorica (9) laktató (75) larousse (1) lasagne (1) lassi (1) lecsó (3) lekvár (14) lencse (1) lepény (2) leves (23) likőr (1) madeleine (2) magyaros (10) máj (2) majonézes (2) majoranna (5) mák (3) málna (2) mandula (1) marhahús (4) mártás (6) máz (3) mazsola (7) medvehagyma (5) meggy (15) menzakaja (7) méz (17) mézeskalács (2) mikrós (1) mogyoró (2) mogyorókrém (2) muffin (11) mustáros (5) nagyanyáink süteményei (23) narancs (5) nokedli (1) nyárson sült (1) olasz (5) omlós (32) padlizsán (4) palacsinta (8) paprika (4) paradicsomos (12) péksütemény (10) penne (1) pikáns (18) piskóta (21) piskótatekercs (1) pite (15) pizza (4) pogácsa (2) póréhagyma (4) pörkölt (5) puding (18) pulykahús (3) puncs (2) rácsos (4) ragu (8) rakott (16) rántott (4) rebarbara (1) rétes (1) ribizli (1) ricotta (1) rizses (5) rumos (9) sajt (44) saláta (9) sárgarépa (14) sertéshús (28) sonka (15) sörös (1) sós rágcsálnivaló (6) spagetti (11) spanyol (3) spárga (2) spenót (1) sütemény (98) szaftos (13) szezámmag (5) szilva (5) szőlő (1) szószok (4) szuflé (1) tarhonya (1) tarte tatin (3) tej (46) tejfölös (31) tejpor (2) tejszín (26) tejszínhab (12) tenger gyümölcsei (3) tésztaétel (33) tojásos (12) tök (2) töltött (18) torma (1) török (3) torta (27) turmix (7) túró (18) vaníliás (50) vega (65) vinetta (1) virsli (1) zabpehely (4) zöldborsó (5) zöldséges (59) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

Ajánló

Legjobb receptes blogok

Naptár

augusztus 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Facebook oldal

2017.06.10. 12:04 Kockalány

Eper-kiwi smoothie

Címkék: vega méz gyors kiwi eper turmix desszert egyszerű egészséges könnyű vacsi egészséges reggeli

Nyáron a hideg gyümölcsös krémleveseket, a hűsítő smoothiekat és gyümölcsturmixokat részesítjük előnyben. Jó ezekkel hűsölni a melegben. Könnyű őket összedobni, és egészségesek is. Mint ez a finom eper-kiwi smoothie, igazi vitaminbomba.

Eper-kiwi smoothie

Hozzávalók:

- egy marék friss eper

- két kiwi

- egy löttyintés hideg víz, vagy pár kocka jég

- méz

Elkészítés:

A megtisztított gyümölcsöket turmixgépbe szeleteljük, löttyintünk rá egy kis hideg vizet, vagy pár kocka jeget dobunk rá, és lecsorgatjuk egy kis mézzel. Az egészet jól összeturmixoljuk, poharakba töltjük, eper vagy kiwi szeletekkel díszítjük. Egészségünkre! :)

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Szólj hozzá!

2017.06.04. 15:38 Kockalány

Könnyű és finom spagetti

Címkék: spagetti zöldséges gyors sajt fokhagymás spárga cukkini egyszerű húsos bacon egészséges sertéshús tésztaétel könnyű vacsi

Imádom a spagettit, ez nem titok. Ezerféle variációját készítettem már el, és fogom is még, mivel felhasználási lehetősége végtelen. Most egy olyat választottam, ami főleg zöldséges, de azért egy kis husi is van benne a párom kedvéért.

spargas-baconos-cukkinis_spagetti_3.JPG

Spárgával, cukkinivel és baconnel készítettem, egészséges és finom, főleg ha durum- vagy teljes kiőrlésű tésztát használunk. Pofonegyszerű elkészíteni. Annyi pepecselés van vele, hogy a spárgát meg kell pucolni, és elő kell főzni, a többi gyerekjáték.

Spárgás-baconös-cukkinis spagetti

Hozzávalók:

- 1 csokor spárga (zöld vagy fehér)

- 1 csomag bacon (200 g)

- 1 szép cukkini

- 1 közepes fej vöröshagyma

- 2 cikk fokhagyma

- spagetti

- só, bors

- sajt

Elkészítés:

A spárgákat zöldséghámozóval megtisztítjuk, 2-3 centis darabokra vágjuk, és előfőzzük. Közben a bacont felkockázzuk, megpirítjuk, és félretesszük. A hagymákat megtisztítjuk, feldaraboljuk, a bacon kisült zsírjában megpirítjuk. A cukkini végeit levágjuk, felszeleteljük, a karikákat felcsíkozzuk, és a hagymához adjuk.

spargas-baconos-cukkinis_spagetti_1.JPG

Fedő alatt pároljuk, míg a cukkini kissé összeesik. Hozzáadjuk az előfőzött spárgát, sózzuk-borsozzuk, és együtt főzzük tovább. Ha a zöldségek puhák, a pirított bacont is hozzájuk keverjük. A spagettit sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és összekeverjük a baconös-zöldséges raguval. Tálaláskor lereszeljük sajttal.

spargas-baconos-cukkinis_spagetti_2.JPG

Könnyű, finom és egészséges.

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Szólj hozzá!

2017.05.24. 19:24 Kockalány

6 éves lett a blog!

Címkék: meggy torta édesség tejszín tejszínhab piskóta kakaó desszert étcsokoládé nagyanyáink süteményei

Bizony, már hat éve indítottam útjára ezt a blogot, hogy telik az idő! Azóta sok-sok finomság került fel, remélem sokak örömére. Mostanában kevesebb időm van posztolni a vállalkozásom miatt, de ígérem, meg fogok próbálni gyakrabban jelentkezni. Most is van már legalább öt finomság talonban, amiket még nem volt időm feltenni, de ami késik, nem múlik.

feketeerdo_torta_2.jpg

A fekete-erdő tortát választottam a blog szülinapjára. Most sütöttem meg másodjára, első alkalommal pedig 11 éve. Azért emlékszek ennyire, mert ez volt a második szülinapi torta, amit az Édesnek sütöttem. Ja, és emlékszek, hogy kolis voltam abban az időben. Hatalmas kihívás volt tortát sütni egy rossz kolis sütőben, de sikeresen kiviteleztem a dolgot, mert jól sikerült. :)

feketeerdo_torta_4.JPG

Most, másodjára is bevált az akkori recept, nagyon guszta lett és finom. Sajnos a fényképezőm a díszítés fázisainak fotózása közben lemerült, mobillal voltam kénytelen folytatni, ezért lettek olyan sötétek és életlenek a képek, szóval bocsi. De a lényeg így is látszik. Az Édes nem értette, hogy miért kell ilyen fullos tortát sütni a blog szülinapjára, de az elfogyasztása közben egyáltalán nem panaszkodott. :)

Fekete-erdő torta

Hozzávalók:

A piskótához:

- 8 tojás

- 8 ek. cukor

- 5 ek. liszt

- 3 ek. kakaópor

- egy csipet só

A töltelékhez:

- 720 ml-s meggybefőtt

- 1 cs. piros zselatin

- 2 ek. cukor

A tejszínhez:

- fél liter hideg habtejszín

- 2 cs. habfixáló

- 2 ek. cukor

+ fél tábla étcsoki a reszeléshez

Elkészítés:

Szétválasztjuk a tojás sárgáját és fehérjét. A fehérjét egy csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük. Egyesével hozzákeverjük a sárgájákat, majd óvatosan a kakaóporos lisztet is. A kész masszát kivajazott-kilisztezett, vagy sütőpapíros tortaformába öntjük, és előmelegített sütőbe tesszük. 180 fokon kb. 30 percig sütjük, tűpróbát végezzünk. A kisült tésztát félretesszük hűlni, majd három lapra vágjuk.

feketeerdo_torta_5.JPG

A töltelékhez a meggybefőtt levét a cukorral és a piros tortazselével felfőzzük, a csomagon leírtak szerint elkészítjük. Hűlés közben szilárdul, ezért néha megkeverjük, majd langyosan hozzákeverjük a meggyet. Pár szemet tegyünk félre a díszítéshez a torta tetejére. A tejszínt a cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük.

feketeerdo_torta_6.JPG

A legalsó tortalapra rákenjük a meggyes töltelék felét, a tejszínhab egyharmadát, és lereszeljük étcsokival. Rátesszük a második lapot, erre jön a meggyes töltelék másik fele, tejszínhab, reszelt étcsoki, és az utolsó tortalap. Az egész tortát bevonjuk a maradék tejszínhabbal, és lereszeljük étcsokival. Rózsákat is nyomhatunk rá tejszínhabból, és meggyszemekkel díszíthetjük.

feketeerdo_torta_1.jpg

Egy éjszakára, de legalább pár órára hűtőben pihentetjük, hogy szépen megszilárduljon, és az ízek összeérjenek. Igazi klasszikus, nagyon mutatós torta, és isteni finom, bármilyen alkalmon megállja a helyét.

feketeerdo_torta_3.jpg

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Mentés

Szólj hozzá!

2017.05.02. 19:12 Kockalány

Rahátos kalács

Címkék: tej édesség citrom kalács sütemény élesztő desszert egyszerű töltött vaníliás

Most hozom a kalácsreceptet, amit húsvétkor ígértem. Rahátos kalácsot sütöttem akkor. A rahát más néven szultánkenyér vagy török csemege. Tulajdonképpen színes gyümölcszselé kockákra vágva, porcukorba forgatva. Török desszert, ők pisztáciát, és mindenféle magvakat is szoktak még bele tenni.

rahatos_kalacs_5.JPG

Nálunk kevésbé elterjedt, de Romániában kedvelt édesség. Mindig hozunk belőle egy adaggal, mert az Édes nagyon szereti. Én nem vagyok oda semmilyen zselés desszertért, de kalácsba sütve kifejezetten ízlett. Most először sütöttem rahátos kelt kalácsot, és nagyon jól sikerült, hamar el is fogyott.

rahatos_kalacs_1.JPG

Azt ígértem a múltkor, mesélek a több hónapos kimaradásról is. Az évkezdés minden vállalkozás számára nehéz időszak, nem ment minden simán nálam sem, de azóta ez megváltozott hála az égnek. Márciusban pedig váratlanul meghalt édesapám, ami nagy törést jelentett az egész család számára. Nehéz elfogadni és feldolgozni. Egy gyerek életében ez a legnehezebb és legfájdalmasabb dolog, de sajnos ez az élet rendje.

rahatos_kalacs_2.jpg

Azt tanácsolom mindenkinek, akinek még élnek a szülei, hogy öleljék, puszilják őket, mondják nekik, hogy szeretik még ma, mert lehet, hogy nem lesz már holnap, és az nagyon tud fájni. Az ember ezt akkor érti meg igazán, ha vele történik, amikor átéli, de sajnos akkor már késő. Szeressetek most! A legfontosabb dolog az életben a szeretet és a család, nincs más, ami számít. Mindig is így gondoltam, és ezután is így fogom.

Rahátos kalács

Hozzávalók:

- 50 dkg finomliszt

- 50 dkg rétesliszt

- 50 dkg rahát

- 25 dkg vaj

- 20 dkg cukor

- 5 dl tej

- 3 tojássárgája

- 3 dkg élesztő (friss vagy instant)

- 1 csomag vaníliás cukor

- 1 citrom reszelt héja

- 1 kk. só

- 1 tojássárgája a lekenéshez

Elkészítés:

Egy nagy tálba (amiben lesz elég helye megkelni a tésztának) beletesszük az összekevert lisztet. A közepébe csinálunk egy mélyedést, beleszórjuk a cukor egy részét, az élesztőt (én instanttal dolgoztam, és ezt is fel szoktam futtatni, bár nem szükséges). Ráöntjük a langyos tej egy részét, a mélyedés pereméig, és hagyjuk felfutni az élesztőt. Ha felfutott, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, egy kiskanál sót, a tojássárgájákat, az olvasztott vajat, a maradék tejet és egy citrom lereszelt héját.

rahatos_kalacs_3.JPG

Az egészet jól összegyúrjuk, míg egy rugalmas és könnyű tésztát kapunk. Kis cipót formázunk belőle, megszórjuk liszttel, és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük (én ágyban szoktam paplan vagy takaró alatt). Ha van időnk, egy óráig kelesztjük, ha nincs elég fél óra, negyven perc is. Közben a rahátot kis hasábokra vagy kockákra vágjuk. Én háromféle színűt használtam: sárgát, pirosat és zöldet. Minél több színűt, ízűt használunk, annál színesebb és mutatósabb lesz a végeredmény.

rahatos_kalacs_4.JPG

Ha a tésztánk megkelt, két vagy három részre osztjuk, ennek megfelelően két nagy vagy három kis csinos rúd kalácsunk lesz. Kinyújtjuk őket egyesével lisztezett felületen, megszórjuk a feldarabolt raháttal, és feltekerjük őket. Sütőpapíros tepsibe rakjuk egymástól kis távolságra (lehet még 20-30 percet keleszteni ilyenkor is, ha van időnk), a tetejüket megkenjük egy tojássárgájával, és előmelegített sütőbe tesszük őket. 170 fokon (alsó+felső módban) 45-50 percig sütjük, míg szép aranybarna színt kapnak (tűpróbát is lehet csinálni).

rahatos_kalacs_6.JPG

Csak bírjuk kivárni míg langyosra hűlnek, akkor már vághatjuk, és kóstolhatjuk őket. Szép színes, mutatós süti, és nagyon finom, hamar a gyerekek kedvencévé válik.

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Szólj hozzá!

2017.04.16. 21:09 Kockalány

Kellemes húsvétot mindenkinek!

Az elmúlt hónapok nehezen teltek, szomorú eseményeket hoztak magukkal. Ezért voltam távol ilyen sokáig, erről majd a következő bejegyzésemben mesélek.

Most vidéken vagyunk, családi körben ünnepeljük a húsvétot, ez a legjobb. Jó együtt lenni, használjátok ki ti is, míg lehet, ez a legfontosabb.

Sok finomságot készített anyu is, én is. Sokat eszünk, mint mindig, de nem baj, ez erről is szól ilyenkor. A következő bejegyzésben felteszem a finom kalácsot, amit az ünnepre sütöttem, addig is itt van a sonkás menüajánló és a kalácsválogatás, amit két éve húsvétra készítettem.

Sonkás menüajánló

Húsvéti kalács válogatás

Mindenkinek boldog, a családdal szeretetben eltöltött húsvétot kívánok!

Szólj hozzá!

2017.01.28. 16:20 Kockalány

Kakaós-körtés koszorú

Címkék: körte édesség sütemény kakaó kevert desszert egyszerű kuglóf étcsokoládé vaníliás rumos nagyanyáink süteményei

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem nagyon hamar elrepült ez a január. Még az előbb ünnepeltük a karácsonyt meg a szilvesztert, most meg mindjárt február van. Most aztán megkaptuk a havat meg a hideget, amiért tavaly télen sírtunk. Még túl sokat is kaptunk, nekem már lassan kezd elegem lenni belőle. Meg abból, hogy ha elindulok valahová, lépten-nyomon azt kell lesni, hogy hová lépjek, mert mindenhol jég van.

kakaos-kortes_koszoru_3.JPG

Na, de nem nyávogok többet, ez van, ezt kell szeretni. Nyáron, amikor dögleni fogunk a melegtől, majd jó lesz visszagondolni rá, most meg jó a nyárra, a tengerpartra, a hullámokra, de jó is volt...Amúgy meg sok jó is van ebben az időben, a legjobb a forrócsoki, a téli jellegű sütik, na meg a forralt bor. Plusz ilyenkor nem látszanak annyira a ruha alatt a felszedett pluszkilók. :)

kakaos-kortes_koszoru_1.JPG

Már rég terveztem, hogy poénból kipróbálom valamelyik Dr. Oetker-es receptet a vaníliás cukrok vagy a sütőporok zacskójáról. Most meg is tettem. Mindig sok finomságot kapunk a szüleimtől vidékről, most épp finom körtéket kaptunk. Emlékeztem, hogy valamelyik sütőporos zacsin körtés süti recept van, megkerestem, és megsütöttem a körtés koszorút. Annyi változtatással, hogy az egész tésztáját kakaósra készítettem, mert imádom.

Kakaós-körtés koszorú

Hozzávalók:

- 40 dkg liszt

- 20 dkg vaj

- 20 dkg cukor

- 6-8 ek. kakaópor

- 4-5 körte

- 3 tojás

- 1 dl tej

- 1 cs. vaníliás cukor

- 1 cs. sütőpor

- egy csipet só

+ rumaroma

Elkészítés:

Lehet ragaszkodni a csomagon leírtakhoz, akkor külön kell kikeverni a sárga és a kakaós tésztát, és egymásra rétegezni, hogy két színű legyen a süti. De én jobban szeretem a csupa kakaós tésztát, így csak összekevertem az egészet, elhagyva a plusz tejet, plusz cukrot.

kakaos-kortes_koszoru_2.JPG

A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojással, egy csipet sóval és a rumaromával összekeverjük. Ehhez felváltva hozzákeverjük a tejet és a sütőporos-kakaóporos lisztet. Kész is a tészta, beleöntjük a kivajazott, kilisztezett formába.

kakaos-kortes_koszoru_4.JPG

A körtéket meghámozzuk, kimagozzuk, felszeleteljük. A körteszeleteket a tésztába nyomkodjuk, majd mehet is az előmelegített sütőbe. Légkeverésesben 160 fokon, sima elektromos sütőben 180 fokon 45 percig sütjük (tűpróbát érdemes végezni).

kakaos-kortes_koszoru_5.JPG

A formában hűtjük ki, majd egy szép tányérra borítjuk, megszórjuk porcukorral, és olvasztott étcsokival lecsorgatva tálaljuk. Nagyon mutatós süti, tökéletes vendégváró, az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Na, és nem utolsó sorban nagyon-nagyon finom.

kakaos-kortes_koszoru_6.JPG

+Tipp: almával vagy más gyümölccsel, esetleg dióval, mogyoróval, mandulával is készíthetjük.

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Mentés

Szólj hozzá!

2016.12.25. 19:07 Kockalány

Ünnepi pulyka lakoma

Címkék: karácsony kelbimbó áfonya egyszerű húsos töltött egészséges pulykahús aszalt könnyű vacsi

Tegnap a szüleimmel együtt ünnepeltünk, szűk családi körben. Ebédre érkeztek hozzánk vidékről. Ilyenkor édesanyámmal megosztjuk a feladatokat, előre megbeszéljük, ki mit készít. Nem vittük túlzásba, mert csak négyőnkre kellett tervezni.

unnepi_pulyka_lakoma_4.JPG

A levest én főztem, marhahúslevest két szép vastag szelet marhából. Ugyanúgy készítettem, mintha csirkéből főzném. Nagyon finom lett, mindenki dicsérte. A marhahús olyan puhává főtt a levesben, hogy szétomlott a szánkban.

unnepi_pulyka_lakoma_1.JPG

Másodiknak aszalt áfonyával töltött pulykamellet sütöttem. Nem készítettem még, karácsony előtt pár nappal pattant ki a fejemből, hogy mi lenne, ha áfonyával tölteném meg, és nagyon jól is sikerült. A receptje is roppant egyszerű: veszünk egy szép darab pulykamellet, bevágjuk oldalt addig, amíg egy nagy egybefüggő szeletet kapunk (azaz nem kell kettévágni). Ízlés szerint fűszerezzük. Megtöltjük aszalt áfonyával, és feltekerjük.

unnepi_pulyka_lakoma_2.JPG

Akinek szép vékony szelet pulykamelle van, egy roládot kap, míg vastag darabból szép gömbölyded pulykamell formálható. Fogpiszkálóval tűztem össze a végeit, de kötözni is lehet. Hőálló tálba tesszük. Én aláöntöttem egy kis vizet, és lefedtem a tál fedőjével, hogy úgy puhuljon át, majd a végén levettem, és megpirítottam. 1-2 órán át sütjük a hús vastagságától függően. Közben lehet locsolgatni a saját kisült levével, hogy ne száradjon ki a hús. Ha szép színt kap, készen van.

unnepi_pulyka_lakoma_3.JPG

Nagyon mutatós és finom lett, bár az ízvilága inkább visszafogott. Legalábbis az anyu baconbe tekert pulykacombjához képest, ő azzal készült, na meg a világ legfinomabb töltött káposztájával, amit ő főz. :) Plusz tésztasalátát hozott még az Édes nagy örömére, neki az volt a kedvenc körete a pulyka mellé, míg én jobban szerettem a párolt kelbimbót és bébirépát.

unnepi_pulyka_lakoma_6.JPG

Bár a desszerteknek már nem sok hely maradt, azért még kóstolgattunk. Volt túrós és mákos bejgli (igen, nálunk a túrós is menő ilyenkor), zserbó és tiramisu.

unnepi_pulyka_lakoma_5.JPG

Minden nagyon finom volt, pukkadásig jóllaktunk, ahogy az ilyenkor lenni szokott. A hűtő tele, azt hiszem lesz mit enni az ünnep hátralévő részében is. :) Mindenkinek további kellemes karácsonyt kívánok!

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Szólj hozzá!

2016.12.24. 20:38 Kockalány

Boldog karácsonyt!

Sajnos eltűntem egy időre, végre újra itt vagyok. Tudtam, hogy nem lesz csupa móka és kacagás a vállalkozás, sok időt el is vesz az életemből, de hála az égnek egyre jobban megy.

Sütni-főzni továbbra is imádok, csak blogolni nincs időm. De most, hogy vége az ünnepek előtti nagy hajtásnak, remélem végre lesz.

Ma ünnepi ebédre jöttek hozzánk a szüleim, anyu is hozott sok finomságot, én is készítettem. Holnap jövök a karácsonyi bejegyzéssel és a képekkel.

Szólj hozzá!

2016.10.27. 16:00 Kockalány

Szilvás tejes pite

Címkék: szilva tej édesség pite sütemény kevert desszert fahéj vaníliás

A tejpite és a tejes pite isteni desszertek. Előbbi sok tejjel és tejszínnel készül, állagra nagyon hasonlít a sajttortához. Utóbbiba kevesebb tej kerül, tésztája könnyű, piskótaszerű tejes utóízzel. Mindkettő bármilyen gyümölccsel elkészíthető, és nagyon finom.

szilvas_tejes_pite_4.JPG

A múltkor vidékről kaptunk finom szilvát, amiből maradt még egy kis adaggal. Legközelebb még többet fogok beletenni, mert a tészta jó vastag, szinte eltűnt benne az a kis szilva. Viszont szuper puha és ruganyos lett, és a fahéjas szilva íze is tökéletesen illett hozzá.

Szilvás tejes pite

Hozzávalók:

- 30 dkg liszt

- 20 dkg cukor

- 4 dl tej

- 3 tojás

- 1 cs. vaníliás cukor

- 1 cs. sütőpor

- 1 dl olaj

- 1 csipet só

- szilva

- cukor

- fahéj

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sütőporral, a cukorral, és egy csipet sóval. Egy másik tálban a tojásokat kézi habverővel simára keverjük a vaníliás cukorral, a tejjel, és az olajjal. Végül jól összekeverjük a száraz és a nedves hozzávalókat, és kész is a tészta.

szilvas_tejes_pite_1.JPG

A tepsit vajjal kikenjük, vagy sütőpapírral kibéleljük. A szilvákat kimagozzuk, és a tepsi aljára tesszük. Megszórjuk fahéjjal és cukorral, végül ráöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben közepes fokozaton (légkeverésesben 150 fokon) 40 perc alatt aranybarnára sütjük (tűpróba!).

szilvas_tejes_pite_2.JPG

A formában hűtjük ki, majd kifordítjuk egy tálra, így a szilvás része kerül a tetejére. Felkockázzuk, és porcukorral vagy anélkül, vagy egy gombóc vaníliafagyival tálaljuk. Nagyon finom! Próbáljátok ki a barackosat, vagy a meggyes tejpite változatot is!

szilvas_tejes_pite_3.JPG

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Szólj hozzá!

2016.09.27. 21:34 Kockalány

Muszaka

Címkék: burgonya görög zöldséges sajt fokhagymás pikáns padlizsán rakott húsos sertéshús laktató paradicsomos

Most először készítettem Muszakát. Görögországi nyaralásunkkor kóstoltam először, isteni finom volt, nemhiába  értenek hozzá. Sikerült nekem is reprodukálnom, bár biztos nem az eredeti ízeket, de valami hasonlót. A lényeg, hogy nagyon finom volt, és jól is nézett ki, nekem ennyi elég is.

muszaka_6.JPG

A múltkor rokonlátogatásból visszafelé egy kis faluban vettünk egy zsák padlizsánt. Olyan jó, hogy vannak még ilyen kis falvak, ahol a nénikék a saját kertjükben termelt földi jóval kiülnek a ház elé, és árusítják. Sok finom és egészséges zöldséget, gyümölcsöt lehet így beszerezni.

Azért szoktam ilyen sok padlizsánt venni, mert ilyenkor megsütöm, hol sütőben, hol szabad tűzön, leszedem a héját, bezacskózom, és elteszem a fagyóba. Télen csak kikapok egyet, kiolvasztom, és elkészítem padlizsánkrémnek. Nagyon szeretjük, minden évben elteszek előre egy jó adaggal.

muszaka_1.JPG

Előre szólok, hogy a Muszaka elég pepecselős és időigényes, szóval érdemes jó előre hozzálátni, és csak akkor készíteni, amikor van elég időnk hozzá. De a lényeg, hogy a végeredmény kárpótol minket az összes befektetett melóért. Tényleg guszta és nagyon-nagyon finom!

Muszaka

Hozzávalók:

A húsos raguhoz:

- 500 g darált sertéshús (vagy bárány vagy marha)

- 500 g paradicsomsűrítmény

- 2 nagy fej vöröshagyma

- 3 cikk fokhagyma

- 1,5 dl vörösbor

- só, bors

- őrölt kömény

- pici fahéj

- ha savanyú a paradicsomszószunk: 1 ek. cukor

A zöldséges rétegekhez:

- 1 nagy padlizsán

- 1 kg krumpli

- só, bors

- olaj

A besalmel mártáshoz:

- fél liter tej

- 50 g vaj

- 5 ek. liszt

- só, bors

- pici őrölt szerecsendió

A tetejére:

- 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A hagymákat apróra vágjuk, olajban pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük őrült köménnyel és egy pici fahéjjal. Ráöntjük a paradicsomszószt, és fedő alatt pároljuk a húst. Akinek savanykás a paradicsomszósza, egy kanál cukrot is adjon hozzá. A végén beleöntjük a vörösbort, és fedő nélkül elpárologtatjuk belőle az alkoholt. Ha megfőtt a hús, kész a ragu, félretesszük.

muszaka_2.JPG

A megtisztított krumplit felkarikázzuk, a padlizsán két végét levágjuk, és hosszában felszeleteljük. Mindkettőt sózzuk, borsozzuk, átforgatjuk egy kis olajjal. Egy-egy sütőpapíros tepsire helyezzük őket külön-külön, és mehetnek egyszerre a 200 fokos sütőbe 15-20 percre. Azaz elősütjük őket.

muszaka_3.JPG

A besamel mártást is elkészítjük: egy pohárban a mikróban felforrósítjuk a tejet, és félretesszük. A vajat egy edényben felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és óvatosan megpirítjuk (alacsony lángon, hogy meg ne égjen). Kis adagokban, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tejet. Ha szépen besűrűsödött, sózzuk, borsozzuk, kevés őrölt szerecsendióval ízesítjük.

muszaka_4.JPG

Végül összeállítjuk a muszakát: egy tepsit vagy hőálló tálat kikenünk olajjal. Az aljára a krumpli szeleteket fektetjük, erre jön a húsos ragunk fele, egy kevés besamel mártás, majd a padlizsán szeletek fele. Ezen eloszlatjuk a ragu másik felét, egy kevés besamel, majd jöhet az utolsó réteg padlizsán, a maradék besamel mártás, és végül sok finom reszelt sajt.

muszaka_5.JPG

200 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt szépen megpirul a tetején. Kicsit hagyjuk hűlni, majd szeleteljük, és tálaljuk. Kihűlt állapotban szebben szeletelhető, de melegen sem csúszik szét. Nagyon finom fogás, ünnepek alkalmával is megállja a helyét.

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Szólj hozzá!

2016.08.31. 20:08 Kockalány

Őszibarack lassi

Címkék: édesség méz gyors joghurt barack turmix desszert egyszerű indiai egészséges fahéj lassi könnyű vacsi egészséges reggeli

A lassi egy Indiából származó frissítő joghurtos ital, ami lehet édes vagy sós. Először a kedvenc indiai éttermünkben találkoztam vele, remek kísérője volt a csípős-fűszeres ételeinknek. Nagyon megszerettem, és azóta is szívesen iszom az édes verziókat. A sósakat még nem kóstoltam, mert rettentően édesszájú vagyok, de ami késik, nem múlik.

Nagyon egyszerűen elkészíthető, otthon is semmi perc alatt össze lehet dobni. Natúr joghurt az alapja, ehhez jöhet bármi, amit szeretünk, kedvenc gyümölcs, zöldség, plusz az édesítőszerek és a fűszerek. Lehet szobahőmérsékleten is inni, de behűtve az igazi, sőt, talán az a legjobb, ha egy kicsit jégkásás. Ettől olyan szuper frissítő a melegben.

Őszibarack lassi

Hozzávalók:

- 4-5 őszibarack

- 450 g natúr joghurt

- 2-3 ek. méz

- fahéj

Elkészítés:

A joghurtot 1-2 órával az elkészítés előtt mélyhűtőbe tesszük. Akkor az igazi, ha félig már jégkásás, majdnem fagyott állapotban van. A barackokat megmossuk, kimagozzuk, a turmixgépbe szeleteljük. Ráöntjük a jégkásás joghurtot, hozzáadjuk a mézet és a fahéjat, és jól összeturmixoljuk. Poharakba töltjük, megszórjuk a tetejüket fahéjjal, és őszibarack szeletekkel is díszíthetjük.

Finom és tápláló. Készülhet belőle egészséges reggeli, könnyű vacsora, de étkezések közötti "nasinak" is kiváló.

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Szólj hozzá!

2016.08.22. 13:03 Kockalány

A legjobb szülinapi ajándék

Címkék: grill

Zakatol a nyár, lassan a végéhez is ér. A külföldi nyaralást hamar letudtuk, még az elején, de tervezünk még egy belföldit is, most a nyár végén. Szorgosan telnek a hétköznapok, sok munkával, és persze sütés-főzéssel. A vállalkozásom is szépen alakulgat, csak sajnos a blogra nem jut elég időm.

grill_proba_4.JPG

Egy hónapja volt a szülinapom, az egyik és egyben legszuperebb ajándékom egy kontakt grill volt. Régóta szerettem volna már egyet. Jó, tudom, most a gyakorlott grillezők azt mondják, hogy pfff, ez nem is igazi grill. Majd ha kertes házban fogok lakni, lesz majd nekem is igazi grillem. De amíg panelban, addig tökéletes lesz ez is.

grill_proba_1.JPG

Mindig is rajongtunk a grillezett ételekért, az összes tengerparti nyaralásunkon a frissen fogott, grillezett halakat és zöldségeket élveztük a legjobban. Hm, most is összefut a nyál a számban, amikor eszembe jutnak. Végre itthon is készíthetek ilyen finomságokat. Csirkemellel avattam fel a gépet, aztán jött a grillezett sajt, virsli, kolbászok, cukkini.

grill_proba_2.JPG

Ez csak a kezdet, lesz még sok finom falat. Nagy előnye, hogy a kinti grillekkel ellentétben nem számít, hogy milyen idő van, ha esik, ha fúj, vagy az sem baj, ha tél van, és éppen havazik, akkor is ugyanúgy fogom tudni használni ezt a szuper kis gépet. Füstös íz ide vagy oda, jól el fogok szórakozni vele. :)

grill_proba_3.JPG

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Szólj hozzá!

2016.07.13. 13:50 Kockalány

Törökországban jártunk

Címkék: török

Végre újra itt. Nagyon sok minden történt az elmúlt hetekben. Volt munka bőven, komplett lakásfestés, és Törökországot is megjártuk. Egy csodás hetet töltöttünk a déli parton, a riviérán. Side mellé utaztunk, egy üdülőfaluba, egy mesés hotelbe.

aydinbey-kings-palace-genel.jpg

Jelentem, Törökország déli partvonala tökéletesen biztonságos, nyugodtan lehet menni nyaralni, senkinek semmi baja nem fog esni, csak szép emlékekkel fog gazdagodni, aki oda látogat. :) (Ez itt a reklám helye.)

31-kir-kahvaltisi.jpg

Egy hetet töltöttünk az Aydinbey King's Palace nevű hotelben, és olyan szuper volt, hogy haza sem akartunk jönni. A törökök roppant nyitott, kedves és barátságos vendéglátók, szeretik a magyarokat. Főleg németül beszélnek a rengeteg német turista miatt, de angolul és oroszul is értenek.

20160627_190828.jpg

A hotelünk hatalmas volt, és gyönyörű. Nem tudok áradozások nélkül beszélni róla, 5 csillagos, és ultra all inclusive ellátást kaptunk, azaz olyan életünk volt egy hétig, mint a királyoknak. Egész nap ettünk és ittunk. :) Pár nap után már nagyokat sóhajtoztunk, hogy már megint enni kell, pedig még csak most ettünk.

20160624_140232.jpg

Volt reggeli, késői reggeli, ebéd, snack bár, palacsinta-óra, pita-óra, fagyi-óra, süti és tea-óra, waffel-óra, vacsora, késői vacsora... Még 1:00 és 7:00 között is volt büfé, ha valaki netán megéhezett volna az éjszaka közepén az egész napos evés után. :)

20160626_203145.jpg

Természetesen nem ettük végig ezeket egy nap alatt, több napra elosztva próbáltunk ki mindent. Minden nap más-más nemzet estje volt, aszerint voltak az ételek is: török, mexikói, olasz, kínai, stb. A fotók minőségéért előre is elnézést kérek, a párom készítette mobillal, sokszor csak gyorsan, mert én el voltam foglalva a kóstolgatással.

20160624_201808.jpg

Igen, csak kóstolgatni tudtam azt a töménytelen mennyiségű ételt, amit minden reggel, délben, este felkínáltak nekünk az étteremben. 8 hosszú sor svédasztal volt, legszélén a gyümölcs és desszert pult, reggel péksütikkel, zöldségek, saláták, hidegtálak, szószok, öntetek, külön leves pult, és 3 teljes főételes sor. Ezen mindig meleg ételek sorakoztak, általában európai ízvilágúak, így mindenki megtalálta az ízlésének megfelelőt. Reggelente ott sütötték előttünk a tojást, ahogy kértük, na meg az amerikai palacsintát és a gofrit.

20160626_203237.jpg

Vicces, mert egyszer volt Hungarian gulash és Hungarian soup is, megmosolyogtam őket, mert még ránézésre se volt semmi közük a mieinkhez. A levest meg is kóstoltam, egy őrült fűszeres lötty volt paradicsommal és paprikával. Hát inkább volt indiai ízvilág, mint magyar.

20160627_190817.jpg

Gyomorrontást semmitől nem kaptunk, na persze csapvizet nem ittunk, csak palackosat végig, de minden étel, zöldség és gyümölcs friss volt, és finom. Nagyon odafigyeltek a tisztaságra is, külön felszolgáló járta körbe a pultokat, akinek csak annyi volt a dolga, hogy a lecseppent ételt törölgesse.

20160627_190758.jpg

A hotel és környéke is patyolattiszta volt, még a strandrész mosdói is mindig. A sok evés mellett persze napoztunk és fürödtünk is. A hotelnek egy benti+jakuzzi, három kinti medencéje volt, az egyik csúszdákkal, plusz a tengerparti rész a snack-bárral és a napozóágyakkal. A wellness-részlegen is jártunk, kipróbáltuk a tradicionális törökfürdőt (hamam), ami egy másfél órán át tartó fantasztikus testi-lelki kényeztetés.

20160629_204428.jpg

Először szaunázni küldtek minket fél órára, utána meleg kőemelvényre fektettek, és ekkor kezdődött a csoda. Fémtálakból finom meleg vizet locsoltak a külön a fejünkre, felsőtestünkre, karjainkra és a lábainkra. Aztán jött a puha habréteg, különleges érzés volt, ahogy az egész testünket beborítják vele. Utána egy finom citrusos meleg krémmel leradírozták a testünket, kis masszás, öblítés, és mentünk a relaxációs szobába.

20160629_204319.jpg

Kis pihenő után, páros masszázs következett. Páromat egy hölgy, engem pedig egy profi úriember masszírozott át. Olyan sebészi pontossággal kereste és találta meg a befeszült idegszálaimat, hogy beleborzongtam. Masszíroztak már párszor, de ilyen tökéletesen és alaposan még soha.

20160627_190846.jpg

A masszázs után arcpakolást kentek fel, és hagytak minket relaxálni. Majd miután lemostuk, ismét a relaxációs szobában pihentünk, ahol kaptunk egy isteni finom gránátalmateát, és ezzel véget ért a mesebeli kényeztetés.

20160627_191757.jpg

Egy hét alatt csak kétszer mozdultunk ki, egyszer átugrottunk Sidébe, megnéztük az óváros romjait és bazároztunk. Természetesen nem jöttünk el üres kézzel, onnan lehetetlen. A bazárokban vigyázni kell, mert borzasztóan rámenősek tudnak lenni, ha nem tudunk nemet mondani, végünk van. Mindenhová beterelnek, és mindent szemérmetlenül ránk sóznak. Mindenhol megkérdezik, honnan jöttünk, amire a válasz vicces akcentussal: "Á, mádzsárisztán! Nem drága, jó ár! Szeretem magyar!" :)

20160627_190527.jpg

Másodjára megnéztük a világ legismertebb török tánccsapatát. Anatólia tüze volt az előadásuk címe, a török kultúra őshazájának, Anatóliának a történelmét dolgozzák fel néptáncolva, balettozva, hastáncolva, és a különleges dervistáncot járva is. Csodás előadás volt, profi táncosok, szuper élmény.

20160629_204239.jpg

A hotelben sem unatkoztunk. Egész nap programokkal szórakoztatták a vendégeket, volt vízilabda, strandröplabda, darts-verseny, vízi torna és lövészet. Minden este más előadót hívtak meg, a kedvencem egy kolumbiai tánccsoport volt, csak úgy dobálták a levegőbe a lányokat a fiúk. De volt kabaré, bűvész, fakír, török est, minidiszkó a kicsiknek és rendes a nagyoknak. Végre széttáncoltam magam a csillagok alatt a tengerparton.

20160629_204410.jpg

A végére a dolgozókat hagytam. Azt a kb. 100 embert, aki nap mint nap mosolyogva, kedvesen, segítőkészen végzi a munkáját. Egy rossz szót nem szólnak, egy rossz pillantást nem tesznek a vendégek felé. Volt, aki alig beszélt angolul, de odajött,  és nagy nehezen kicsikart magából egy "honnan jöttetek?"-et, mert nem tudta megállni, hogy ne szóljon hozzánk.

20160629_204437.jpg

Az egyik animátor sráccal össze is barátkoztunk, minden nap, amikor meglátott minket már messziről ordította: "hungaryyy!!!" A többi vendég csak nézett, mi meg röhögtünk. Beszélgettünk vele az EB-ről, mondta, hogy a saját csapatuk után nekünk szurkoltak a legjobban.

20160629_204338.jpg

Utolsó este szomorúan koktéloztunk a bárban, hogy kész, ennyi volt, holnap hazautazunk. Várnak minket a szürke hétköznapok, a zajos város, a panel... Egyszer csak letesznek elém egy hatalmas koktélt. Már így is volt előttem két ital, megkérdezem: ez mi? Hát látták, hogy szomorú vagyok, és készítettek nekem egy meglepetés koktélt. :)

aydinbey-kings-palace-barbequ.jpg

Ahogy felszállt a gépünk Antalyából, és távolodtunk a csodás türkizkék tengerparttól elpityeregtem magam. Hogy visszamennék-e? Nem kérdés... Most azonnal összepakolok, indulhatunk.

aydinbey-kings-palace--pool.jpg

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

2 komment

2016.06.08. 17:20 Kockalány

Egyszerű kakaós kevert süti eperrel

Címkék: tej édesség eper sütemény kakaó kevert desszert egyszerű omlós

Bár már a cseresznyeszezon is elindult, még mindig lehet finom édes epret kapni, így még mindig sok epres finomságot készítek. Szeretem az egyszerű recepteket, sokszor a gyors kevert sütiket részesítem előnyben, főleg ha nincs időm vagy kedvem a pepecselős sütögetéshez.

kakaos_kevert_eperrel_1.JPG

Ez a recept is roppant egyszerű, egy pillanat alatt összedobható, és mégis mennyeien puha és omlós süti születik belőle. Ráadásul a kedvünk szerint alakíthatjuk, bármilyen gyümölccsel, vagy dióval, mogyoróval, sőt csokidarabokkal is nagyon finom. Érdemes kipróbálni.

Kakaós kevert süti eperrel

Hozzávalók:

- 25 dkg liszt

- 20 dkg cukor

- 5 dkg vaj

- 4 dkg kakaópor

- 2 dl tej

- 1 tojás

- 1 cs. sütőpor

- eper

Elkészítés:

A puha vajat a cukorral és a tojással habosra keverjük. Hozzáadjuk a tej felét, és legalább 3 percig tovább habosítjuk kézi habverővel vagy mixergéppel. Ezután apránként váltakozva hozzákeverjük a kakaóporral és a sütőporral elkevert lisztet, és a maradék tejet.

kakaos_kevert_eperrel_2.JPG

A kész masszát kivajazott-kilisztezett tepsibe öntjük, és belenyomkodjuk a feldarabolt epret. 180 fokra (légkeverésesben 150 fokra) előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Felkockázzuk, megszórjuk porcukorral, vagy egy gombóc vaníliafagyival tálaljuk.

kakaos_kevert_eperrel_3.JPG

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Szólj hozzá!

2016.06.02. 20:44 Kockalány

Tojással töltött rúdfasírt

Címkék: fokhagymás tojásos egyszerű húsos töltött sertéshús menzakaja magyaros fasírt laktató

Flancos nevén Stefánia vagdalt. Még sosem sütöttem, pedig nem nehezebb, mint a rendes fasírt, sőt, majdnem ugyanolyan. Annyi a különbség, hogy ebbe vöröshagymát is tettem, míg a simába csak fokhagymát szoktam, plusz tojással töltöttem, és őzgerinc formában sütöttem meg.

tojassal_toltott_rudfasirt_6.JPG

Így elsőre egész szépre sikeredett, és finomra is. Sok hagymával készítettem, aki nem szereti annyira, kevesebbet tegyen bele. Mi nagyon szeretjük az intenzív ízeket, nekünk bejött így. Nem követtem receptet, hisz az alap ugyanolyan, mint a rendes fasírtnál, viszont lehet kísérletezgetni az ízekkel.

tojassal_toltott_rudfasirt_1.JPG

Tojással töltött rúdfasírt / Stefánia vagdalt

Hozzávalók:

- 1 kg darált sertéshús

- 5-6 főtt tojás

- 1 vöröshagyma

- 5-6 cikk fokhagyma

- só, bors

- sertés fűszerkeverék (vagy őrölt kömény és ami jól esik)

- pirospaprika

- fél-1 szelet áztatott kenyér vagy zsemle

- 2 nyers tojás

- zsemlemorzsa

- olaj vagy zsír a forma kikenéséhez

Elkészítés:

A legegyszerűbb, ha aprítót használunk, de fel is darabolhatunk mindent magunk. A felaprított vörös- és fokhagymát pici olajon megpirítjuk. A darált húst ízlés szerint fűszerezzük: sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával és bármilyen sertéshez jól illő fűszerrel elkeverjük. Majd a pirított hagymákat, és a beáztatott kenyeret is hozzáadjuk. Végül egy nyers tojással összefogjuk a húsos masszát, és kész is a fasírt része.

tojassal_toltott_rudfasirt_2.JPG

5-6 tojást keményre főzünk, majd hideg fürdőben hűtünk, hogy könnyebb legyen megpucolni. Az őzgerinc formát alufóliával kibéleljük, zsírral vagy olajjal megkenjük, megszórjuk zsemlemorzsával, kirakjuk az alját és az oldalát a fűszeres darált hússal. Aztán egymás mögé szorosan besorakoztatjuk a főtt tojásokat, és beborítjuk a maradék darált hússal. Kicsit megnyomkodjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, meglocsoljuk pici olajjal.

tojassal_toltott_rudfasirt_3.JPG

Alufóliával befedve előmelegített sütőbe tesszük, és közepesen erős fokozaton 50-60 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát a tetejéről, egy tepsire tesszük, és ráborítjuk a formából a fasírtunkat. Lekenjük egy tojással, visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, míg szép aranybarna színt kap. Ha kész, szeleteljük, és tetszőleges körettel tálaljuk. Nagyon jól mennek hozzá a majonézes saláták (francia, burgonya, kukorica, stb.).

tojassal_toltott_rudfasirt_4.JPG

Kiadós fogás ebédre, vacsorára, és még az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Jó étvágyat!

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

tojassal_toltott_rudfasirt_5.JPG

2 komment

2016.05.18. 18:30 Kockalány

5 éve

Címkék: torta édesség eper sütemény desszert brownie étcsokoládé vaníliás csokiszósz csokiimádók

Bizony már 5 éve, hogy útjára indítottam a blogot, hogy repül az idő! A számát sem tudom mennyi finomság került fel azóta. Emlékszem az első bejegyzésre, vicces volt újraolvasni. Mennyit változtam azóta, mennyivel több tapasztalatot szereztem a konyhában az évek során.

epres_brownie_torta_1.jpg

Ami nem változott, az az, hogy még mindig nagyon szeretek sütni-főzni. Teszem is minden nap, hol lelkesen, jó kedvvel, hol fáradtan. Mostanában viszont az új vállalkozásom miatt nagyon kevés időm van blogolni. Ezen megpróbálok változtatni a jövőben, hogy még több finomságot osszak meg veletek.

Mi mással is ünnepelnénk, mint azzal a finomsággal, amivel 5 éve indult a blog, a brownieval. Most torta formájában eperrel, mert így is isteni finom, és nagyon szeretjük.

Epres brownie torta

Hozzávalók:

A tortához:

- 20 dkg étcsokoládé

- 20 dkg cukor

- 14 dkg liszt

- 10 dkg vaj

- 4 tojás

- 1 cs. vaníliás cukor

- eper

A díszítéshez:

- eper

- étcsoki

- porcukor

Elkészítés:

Az étcsokit egy tálba belekockázzuk. A vajjal mikróban összeolvasztjuk sűrű csokikrémmé, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, a cukrot és a vaníliás cukrot. Habosra keverjük, és végül a lisztet is belekeverjük. Kivajazott-kilisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, és belenyomkodjuk a félbevágott epreket.

epres_brownie_torta_2.JPG

Előmelegített sütőben közepes fokozaton 20-30 percig sütjük. Nem baj, ha a közepe még egy kicsit folyós, a brownienak nem kell kőkeményre sülnie. A formában kihűtjük, majd díszítjük. Megszórjuk porcukorral, lecsorgatjuk olvasztott étcsokival, eperrel dekoráljuk.

epres_brownie_torta_3.JPG

+Tipp: lehet még tejszínhabot, mascarponét, túrókrémet vagy pudingot is a tetejére kenni, és halmozni az élvezeteket. :)

Örülök, hogy 5 éve velem vagytok. Remélem sok finomat sütöttetek-főztetek az oldalról, és fogtok még ezután is. Boldog szülinapot Kockalány konyhája! :)

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Szólj hozzá!

2016.05.10. 15:38 Kockalány

Epres egyensúlytészta

Címkék: édesség pite eper sütemény desszert egyszerű vaníliás nagyanyáink süteményei

Az egyensúlytészta nagyon megbízható sütemény. Ha betartjuk az arányokat, elronthatatlan. Ezért tökéletes alaprecept lehet kezdő háziasszonyoknak. Magában is remek édesség, de még finomabbá tehetjük bármilyen friss vagy aszalt gyümölccsel, illetve olajos magvakkal.

epres_suti_3.JPG

Én sokszor sütöm, mert az Édesnek a meggyes egyensúlytészta a kedvenc süteménye. Most, hogy eperszezon van, és a piacok roskadoznak ettől a finomságtól, egyértelmű volt, hogy ebből készítem. A tészta tényleg elronthatatlan, ha elkészül mennyeien puha és ínycsiklandozóan édes. :)

Epres egyensúlytészta

Hozzávalók:

- 20 dkg vaj

- 20 dkg cukor

- 20 dkg liszt

- 4 db. tojás

- 1 cs. vaníliás cukor

- 1 cs. sütőpor

- 1 csipet só

 -eper

Elkészítés:

A vajat a cukorral és a négy tojássárgájával habosra keverjük. A tojásfehérjét a vaníliás cukorral és egy csipet sóval felverjük. A felvert habot óvatosan elkeverjük a vajas masszával. A lisztben jól eloszlatjuk a sütőport, és ezt is óvatosan a masszához adjuk. Készen is van a tészta.

epres_suti_1.JPG

Kivajazott-kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt szögletes tepsibe öntjük, és belenyomkodjuk az egész vagy félbevágott epreket. Előmelegített sütőben közepes-erős fokozaton tűpróbáig sütjük. A formában hűtjük ki, majd szeleteljük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

2 komment

2016.05.03. 22:06 Kockalány

Gluténmentes ribizlitorta

Címkék: torta édesség tejszínhab piskóta desszert gluténmentes ribizli

Nemrég egy nagyszerű hétvégét töltöttünk együtt a családdal. A vidéken élő szüleimet látogattuk meg, jött a bátyám is a gyerekeivel. Összegyűlt mindenki, aki számít, hogy megünnepeljük a kis keresztlányom, Csenge tizedik szülinapját. Plusz az Édes egészségére is koccintottunk, mert neki is nemrég volt a szülinapja.

glutenmentes_ribizlitorta_2.JPG

Jó kis hétvége volt. Horgászni mentünk a közeli kis tóhoz, amit a gyerekek imádtak, aztán grilleztünk egyet az udvaron. Most van egy kiskutyájuk és sok kiscicájuk is szüleimnek, szóval volt sok játék, móka, kacagás. Nagy beszélgetések, este közös filmezések. Sok szép élménnyel, emlékkel tértünk haza.

glutenmentes_ribizlitorta_3.JPG

Mivel keresztlányom gluténérzékeny, anyu mentes tortát sütött neki. A gyümölcsösek a kedvencei, ezért ribizliset kapott. Nagyon jól nézett ki (bár kapkodva kellett fotóznom), és nagyon finom volt, igazi édes-savanyú ízharmónia. Most sok finom epret lehet kapni, ribizli helyett azzal is el lehet készíteni, úgy is tökéletes.

Gluténmentes ribizlitorta

Hozzávalók:

A piskótához:

- 5 ek. gluténmentes liszt

- 5 ek. cukor

- 5 tojás

- 1 cs. sütőpor

A krémhez:

- 375 g ribizli

- 5 dl habtejszín

- kevés cukor

A zseléhez a tetejére:

- 125 g ribizli

- 1 cs. zselatinpor

- kevés cukor

- kevés víz

Elkészítés:

A piskótát a szokásos módon elkészítjük. (Anyu kettőt sütött.) A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan (egyesével) hozzákeverjük a sárgájákat és a sütőporos lisztet is. Közepes-erős fokozaton tűpróbáig sütjük. A kész piskótákat félretesszük hűlni.

glutenmentes_ribizlitorta_1_a.jpg

A krémhez felverjük a habtejszínt, kiveszünk belőle egy keveset a díszítéshez. A ribizlit elkeverjük cukorral, és a habhoz adjuk. A kihűlt piskótalapokat megtöltjük a ribizlis habbal, az oldalára és a tetejére is kenünk. A zseléhez a ribizlit cukorral feltesszük főni kevés vízben, majd a zseléporral elkészítjük a csomagoláson leírtak szerint.

glutnmentes_ribizlitorta_4.JPG

A tortaformát műanyag fóliával kibéleljük (ha szilikon, nem kell), beleöntjük a zselét, és hagyjuk megdermedni. Ha kész, ráborítjuk a torta tetejére. A kimaradt tejszínhabbal tetszés szerint díszítjük tetejét, majd pár óráig a hűtőben pihentetjük a tortát. Tálaláskor forró vízben felmelegített késsel szeleteljük.

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Szólj hozzá!

2016.04.15. 19:02 Kockalány

Medvehagymás-sonkás kifli

Címkék: sonka medvehagyma élesztő egyszerű töltött tejfölös péksütemény szezámmag laktató sós rágcsálnivaló

Már napok óta tervezem megosztani ezt a receptet, de lefoglalt egy új projekt, nem jutottam el idáig. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem borzasztó hosszúnak tűnt ez a hét, elfáradtam rendesen. Szuper, hogy végre lehet pihenni, meg sütögetni a hétvégén.

medvehagymas-sonkas_kifli_6.JPG

Szeretem a medvehagymát, ha szezonja van, mindig készítek belőle pogácsát, tésztát, ragut, valamilyen péksütit. Ezt a kifli receptet azért szeretem, mert könnyen elkészíthető a tésztája, bármivel meg lehet tölteni, és laktató. Mi reggelire is ettük, nemcsak nasinak.

Medvehagymás-sonkás kifli

Hozzávalók:

A tésztához:

- 60 dkg liszt

- 25 dkg vaj vagy margarin

- 3 dkg friss élesztő vagy egy 1 cs. instant

- 1 egész tojás

- 150 g tejföl

- fél deci tej

- kevés cukor

- só ízlés szerint

A töltelékhez:

- medvehagyma

- sonka

- tejföl

- pici olvasztott vaj

A tetejére:

- egy tojás

- szezámmag

Elkészítés:

A lisztet kimérjük egy tálba, a közepébe mélyedést csinálunk. Ebbe teszünk egy kis cukrot, az élesztőt, és leöntjük a meleg tejjel. Letakarva felfuttatjuk az élesztőt. Majd hozzáadjuk a margarint, a tojást, a tejfölt és ízlés szerinti sót. Az egészet jól összegyúrjuk, és letakarva fél óráig kelesztjük meleg helyen.

medvehagymas-sonkas_kifli_1.JPG

A megkelt tésztát átgyúrjuk, hat egyenlő részre osztjuk, és kör alakúra nyújtjuk. Egyesével is be lehet tölteni őket, én egy lapot megkentem olvasztott vajjal, rátettem egy másikat, és így töltöttem. De aki nagyon vékonyra nyújtja a lapokat, mind a hatot egymásra rétegezheti.

medvehagymas-sonkas_kifli_3_a.jpg

Ha nagy kifliket akarunk 4 részre, ha kicsiket 8 részre osztunk egy kört. A cikkeket megkenjük aprított medvehagyma és tejföl keverékével, és megszórjuk sonkakockákkal (pici só is mehet bele, ha nem sós a sonkánk). A szélesebb felüktől kezdve feltekerjük őket, és készen is vannak a csinos kis kiflik.

medvehagymas-sonkas_kifli_4.JPG

Sütőpapíros tepsire rakjuk őket, megkenjük egy felhabosított tojással, megszórjuk szezámmaggal, és 150 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. (Én 150 fokon kezdtem sütni légkeveréses módban, majd 100-ra visszavettem, hogy ne barnuljanak meg hirtelen.) Ha szép aranybarna színt kaptak, készen is vannak.

medvehagymas-sonkas_kifli_5.JPG

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Szólj hozzá!

2016.04.02. 21:00 Kockalány

Tavaszi tészta

Címkék: vega tej zöldséges gyors sajt medvehagyma fokhagymás egyszerű zöldborsó egészséges brokkoli tejfölös tésztaétel könnyű vacsi

Egyre több finom friss zöldség van a piacon. Jönnek az egészségesebbnél egészségesebb alapanyagok, hurrá! A természet is szépen kivirágzott, zöld fű, virágok mindenhol, madárcsicsergés aláfestésnek.

tavaszi_teszta_1.JPG

A tavasz tipikus színe a zöld, ez ihlette a mostani tésztámat. Csupán négy zöldség adja a szósz alapját, amik nemcsak finomak, de egészségesek is. Plusz hamar össze is dobható, gyors vacsinak tökéletes.

Tavaszi tészta

Hozzávalók:

- újhagyma

- zöldborsó

- brokkoli

- medvehagyma

- kevés liszt

- tej és tejföl

- só, bors

- masnitészta

- sajt

Elkészítés:

Az újhagymát felkarikázzuk, kevés olajon pirítani kezdjük. A brokkolit felaprítjuk, és a hagymához adjuk. Én mirelit zöldborsót használtam, mehet ez is a többihez. Pici vizet adunk hozzájuk, és fedő alatt pároljuk őket. Ha megpuhultak, meghintjük egy kevés liszttel, és tejjel, vagy tejjel és tejföllel keverjük el.

tavaszi_teszta_2.JPG

Ízesítjük, megszórjuk felaprított medvehagymával, majd pár percig főzzük, míg besűrűsödik a szósz. Botmixerrel kicsit pürésítjük, de hagyjunk benne egész zöldségdarabkákat is. A kifőtt masnitésztát leöntjük a szép zöld szósszal, megszórjuk reszelt sajttal, és kész is a finom és egészséges tavaszi tészta. Jó étvágyat!

tavaszi_teszta_3.JPG

+Tipp: megrögzött húsimádók feldobhatják csirkemell kockákkal vagy baconnel is. Sőt, a maradék sonkát is rá lehet kockázni, nagyon jól illik hozzá. :)

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Szólj hozzá!

2016.03.27. 18:46 Kockalány

Répatorta muffin

Itt van újra a finomságokban gazdag húsvét. Most nem utaztunk el, itthon töltjük. Holnap, ha jó idő lesz, piknikezni is megyünk egy közeli tópartra. Kaptam egy szép darab sonkát vidékről, szóval a menü a szokásos. A desszert pedig répatorta muffin, hogy ne mindig torta formájában süssem.

repatorta_muffin_2.JPG

A receptet megtaláljátok itt. A tésztát a szokásos módon elkészítjük, csak nem a tortaformába, hanem papírkosárkákkal bélelt muffin-formába töltjük. Kisülés után kihűtjük, és tetszés szerint díszítjük. Én mascarponét kevertem ki vajjal, porcukorral és vaníliás cukorral. Végül megszórtam fahéjjal.

repatorta_muffin_1.JPG

Tavalyi húsvéti sonkás menüajánlómat ide kattintva megtaláljátok, ha nem csak a megszokott módon szeretnétek elkészíteni.

Szintén tavalyi húsvéti kalács válogatásomat pedig itt olvashatjátok. Remélem ezek között mindenki megtalálja a kedvencét.

Minden kedves olvasómnak kellemes(en jóllakott) húsvétot kívánok! :)

Szólj hozzá!

2016.03.11. 19:36 Kockalány

Meggyes-mákos muffin

Címkék: meggy édesség mák gyors muffin sütemény kevert desszert egyszerű vaníliás

Megint jó ideje nem jelentkeztem. Azóta megünnepeltük a 11. évfordulónkat, és wellness hétvégére mentünk Parádfürdőre. Jól éreztük magunkat, finomakat ettünk, sokat fürödtünk, pihentünk, teljesen feltöltődtünk. Az idő is egyre jobb, aminek nagyon örülök.

meggyes-makos_muffin_4.JPG

Az időjárás gyakran hatással van a hangulatomra, sajnos az esős idő eléggé le szokott hangolni. Számomra ilyenkor nagyon jó terápia a sütés, mindenkinek ajánlom, aki hasonló cipőben jár. Most is lesz pár esős nap, így már felvérteztem magam egy adag muffinnal. :)

Meggyes-mákos muffin

Hozzávalók:

- 20 dkg meggy(befőtt)

- 15 dkg vaj

- 15 dkg cukor

- 12 dkg liszt

- 4 ek. tej

- 3 dkg darált mák

- 2 tojás

- 1 kk. sütőpor

- 1 kk. vanília aroma

- 1 csipet só

Elkészítés:

Először a száraz hozzávalókat keverjük össze: a lisztet a sütőporral, a darált mákkal, és egy csipet sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vanília aromával és a tojásokkal. A tojásos masszához keverjük a liszteset, és 4 evőkanál tejjel fellazítjuk kicsit. A lecsöpögtetett meggyet pici liszttel elkeverjük, és belekeverjük a masszába.

meggyes-makos_muffin_1.JPG

A kész tésztát a papírkosárkákkal bélelt formába adagoljuk, és előmelegített sütőben 150-170 fokon 15 percig sütjük. Én először 170 fokon kezdtem sütni, majd amikor elkezdett emelkedni, visszavettem 150 fokra. Úgy tapasztaltam, ez a tészta hamar elkezd barnulni, ezért érdemes alacsonyabb hőfokon befejezni a sütését.

meggyes-makos_muffin_2.JPG

12 db. nagyobb muffin lesz ennyi tésztából, vagy 20 minimuffin formától függően. A tésztája igazán habkönnyű, a mák és a meggy pedig jól illik egymáshoz. A tetejét díszíthetjük tejszínhabbal, mascarponéval, vagy olvasztott csokival. Nálunk nem szokta megérni a díszítést, mert nagyon hamar elfogy.

meggyes-makos_muffin_3.JPG

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Szólj hozzá!

2016.02.25. 16:30 Kockalány

Sajttal, sonkával és zöldségekkel töltött karaj tekercsek

Címkék: zöldséges sonka sajt egyszerű húsos töltött sárgarépa egészséges brokkoli sertéshús könnyű vacsi

Múlt hétvégén meglátogattuk a vidéken élő szüleimet. Édesapám szülinapját is megünnepeltük, és sok-sok finomságot ettünk. Édesanyám remek szakácsnő, általában hagyományos magyar ételeket készít, de szeret új fogásokat is kitalálni, és kipróbálni.

sajttal_sonkaval_zoldsegekkel_toltott_karaj_tekercsek_2.JPG

Töltött karajt tervezett sütni, hamar ki is találta, mi kerüljön bele. Zöldségeket tett bele, hogy egészségesebb legyen, plusz sajtot és sonkát, hogy még ízletesebb legyen. Egyszerű, hamar összedobható húsétel, ami nagyon finom, és még az ünnepi asztalon is jól mutat.

Sajttal, sonkával és zöldségekkel töltött karaj tekercsek

Hozzávalók:

- 8-10 szelet karaj

- 8-10 szelet sváb sonka

- 8-10 szelet trappista sajt

- brokkoli

- répa

- só, bors

- fűszerek

- kevés vaj

Elkészítés:

A karajszeleteket vékonyra klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint fűszerezzük. Mindegyik szeletre ráfektetünk egy szelet sonkát és egy szelet sajtot is. A brokkolit rózsáira szedjük, a répákat kisebb darabokra vágjuk, és pár percig előfőzzük őket. Minden karajszeletre teszünk a zöldségekből is.

sajttal_sonkaval_zoldsegekkel_toltott_karaj_tekercsek_1.JPG

Végül feltekerjük a töltött karajszeleteket, és kivajazott hőálló tálba tesszük. Ha szorosan egymás mellé rakjuk őket, nem fognak szétesni, de fogpiszkálóval össze is tűzhetjük. Előmelegített sütőben közepes erősségen először lefedve sütjük, míg megpuhul. Majd fedő nélkül pirítjuk, míg szép színt kap.

sajttal_sonkaval_zoldsegekkel_toltott_karaj_tekercsek_3.JPG

Tetszőleges körettel tálaljuk. Nálunk cukkinis-répás rizs volt hozzá. Nagyon finom, jó étvágyat!

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Szólj hozzá!

2016.02.18. 14:50 Kockalány

Gyors almás párnácskák

Nálam mindig van a mélyhűtőben leveles tészta. Előszeretettel használom, ha gyorsan szeretnénk valami finomat enni. Édesen vagy sósan készítem, attól függően, épp mit kívánunk. Szinte bármivel megtölthetjük, amit szeretünk.

almas_parnacskak_3.JPG

Nálunk most az almás volt a nyerő. Remek felhasználási módja ez a télre eltett, túlérett almáknak. Ilyenkor már többnyire csak gyümölcslevesbe és sütibe használom el őket. Egy kis fahéj, cukor, és nem is kell semmi más. Gyors és egyszerű vendégváró süti.

Almás párnácskák

Hozzávalók:

- alma

- gyorsfagyasztott leveles tészta

- pici lekvár

- fahéj

- cukor

- 1 tojás

Elkészítés:

A leveles tésztát szobahőmérsékleten kb. egy óra alatt kiolvasztjuk. Én azt a fajtát szoktam használni, amiben hat lapocska előre ki van nyújtva (Repeta márkájú), így azt az időt is megspórolom vele. De ha nem ilyennel dolgozunk, lisztezett felületen kinyújtjuk a felengedett tésztát.

Egyforma téglalapokra vágjuk. A hatlaposnál minden lapot három részre, azaz 18 szép kis téglalapot kapunk. Kenünk rájuk egy kis sárgabarack lekvárt, hogy alapot adjunk az almának. A felkockázott almát megszórjuk ízlés szerinti fahéjjal és cukorral. Kis adagokban a lekváros tésztára halmozzuk.

almas_parnacskak_1.JPG

Egy tojás felhabosítunk, megkenjük vele a tészták széleit, és kis párnácskákra összehajtogatjuk őket. A széleket lenyomkodjuk (a tojás remek ragasztóként funkcionál). A tetejüket is megkenjük a tojással, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket, kis távolságra egymástól, mert megdagadnak.

Közepes erősségen kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Erős sütőben vagy légkeverésesben elég kb. 160-170 fok. Gyengébb sütőben 180-200 fokot ajánlok. Hamar elkészülnek, frissek, ropogósak, finomak. Nem könnyű kivárni, míg ehető hőmérsékletűre hűlnek. :)

almas_parnacskak_2.JPG

+Tipp: a tetejüket megszórhatjuk cukorral, fahéjjal, szeletelt mandulával is. Aki szereti, dióval is készítheti.

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Szólj hozzá!

2016.02.13. 17:55 Kockalány

Töltött tojás

Címkék: vega gyors pikáns mustáros tojásos egyszerű töltött falatkák majonézes könnyű vacsi

Töltött tojásnak vagy kaszinótojásnak is hívják ezt a klasszikus finomságot, amit anyáink és nagyanyáink előszeretettel készítettek bármelyik ünnep alkalmával. Nálam is szerepelt a karácsonyi menüben, és most megcsináltam újra, mivel volt vagy 50 tojásom itthon. Természetesen a szüleimtől kaptam vidékről, ők a fő beszállítóim. :)

toltott_tojas_1.JPG

Szinte mindig franciasalátával tálalom, de bármilyen majonézes alapú saláta nagyon jól illik hozzá. Plusz fasírtot szoktam mellé sütni, nekünk nagyon bejött ez a hármas kombó. Azt hiszem a húsvéti menüben is szerepelni fog nálunk, addigra úgyis kapunk még egy jó adag tojásutánpótlást.

Töltött tojás / Kaszinótojás

Hozzávalók:

- 8-10 db tojás

- 80 g vaj

- 2 ek. majonéz

- 1 ek. murstár

- só, bors

(szerecsendió)

Díszítésnek kaliforniai paprika vagy petrezselyemlevél.

Elkészítés:

A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük. Hideg fürdőben lehűtjük, így könnyebben lejön a héjuk. Megpucoljuk, kettévágjuk. A sárgájákat kiskanállal kikanalazzuk egy tálba, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a puha vajat, jól kikeverjük. Jöhet hozzá a majonéz és a mustár is. Végül sóval és borssal ízesítjük (+pici szerecsendióval).

toltott_tojas_2.JPG

A kész krémet a fél tojásokba töltjük. Innen kétféleképpen haladhatunk tovább. Összeboríthatunk két fél töltött tojást, és lelocsoljuk mondjuk tartásmártással. Vagy (ahogy én is szeretem) megtöltjük a fél tojásokat, és apróra vágott kaliforniai paprikával vagy petrezselyemmel díszítjük. Mindkét megoldás jó, kinek melyik a kedvence.

Franciasalátával és fasírttal tálalom. Jó étvágyat!

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Szólj hozzá!