HTML

Kockalány konyhája

Egy kocka lány is tudhat sütni-főzni.

Címkék

áfonya (2) alma (22) almás pite (1) amerikai (2) ananász (4) angol (2) aszalt (4) avokádó (1) bab (5) bababarát (1) bacon (14) banán (10) barack (12) bejgli (2) bolgár (1) bor (2) borítékolt (1) brassói (1) brokkoli (11) brownie (8) burgonya (15) cake pops (1) cékla (1) chili (4) citrom (16) cseresznye (4) csiga (3) csípős (2) csipsz (1) csirkehús (31) csokiimádók (33) csokiszósz (18) cukkini (9) desszert (159) édesség (149) egészséges (88) egészséges reggeli (10) egyszerű (150) élesztő (21) eper (16) étcsokoládé (34) étteremkritika (6) fagyi (1) fahéj (37) falatkák (16) fánk (4) fasírt (6) felfújt (1) feta (7) filmajánló (3) fogadalmak (1) fokhagymás (59) főzelék (2) francia (5) füstölt szalonna (13) gluténmentes (1) gomba (11) gombóc (1) gordon ramsay (1) görög (4) gránátalma (1) grill (3) gríz (2) gyors (119) hal (3) halloween (1) házi (24) húsos (78) indiai (3) jamie oliver (1) játék (1) joghurt (5) juhtúró (1) kakaó (37) kakaós csiga (1) kalács (6) káposzta (6) karácsony (6) karamell (4) karfiol (4) kefir (2) keksz (15) kelbimbó (3) kenyér (5) kenyérlángos (1) kevert (17) kínai (1) kínai kel (3) kiwi (2) kókusz (20) kolbász (4) könnyű vacsi (60) körte (2) kosárka (2) köszméte (1) krém (6) krémsajt (5) kuglóf (2) kukorica (10) laktató (78) larousse (1) lasagne (1) lassi (1) lecsó (3) lekvár (15) lencse (1) lepény (2) leves (23) likőr (1) madeleine (2) magyaros (10) máj (2) majonézes (2) majoranna (5) mák (3) málna (2) mandula (1) marhahús (4) mártás (6) máz (3) mazsola (7) medvehagyma (5) meggy (16) menzakaja (7) méz (18) mézeskalács (2) mikrós (1) mogyoró (2) mogyorókrém (2) muffin (12) mustáros (6) nagyanyáink süteményei (23) narancs (5) nokedli (1) nyárson sült (1) olasz (5) omlós (33) padlizsán (4) palacsinta (8) paprika (4) paradicsomos (12) péksütemény (10) penne (1) pikáns (19) piskóta (22) piskótatekercs (1) pite (16) pizza (4) pogácsa (2) póréhagyma (4) pörkölt (5) puding (18) pulykahús (3) puncs (2) rácsos (4) ragu (8) rakott (16) rántott (4) rebarbara (1) rétes (1) ribizli (1) ricotta (1) rizses (5) rumos (9) sajt (46) saláta (9) sárgarépa (16) sertéshús (28) sonka (15) sörös (1) sós rágcsálnivaló (7) spagetti (12) spanyol (3) spárga (2) spenót (1) sütemény (100) szaftos (14) szezámmag (5) szilva (5) szőlő (1) szószok (4) szuflé (1) tarhonya (1) tarte tatin (3) tej (47) tejfölös (32) tejpor (2) tejszín (27) tejszínhab (12) tenger gyümölcsei (4) tésztaétel (34) tojásos (13) tök (2) töltött (18) torma (1) török (4) torta (30) turmix (7) túró (18) vaníliás (52) vega (66) vinetta (1) virsli (2) zabpehely (4) zöldborsó (5) zöldséges (61) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

Ajánló

Legjobb receptes blogok

Naptár

október 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Facebook oldal

2011.06.20. 16:35 Kockalány

Az ezerarcú Brassói aprópecsenye

Címkék: burgonya zöldborsó sertéshús brassói laktató füstölt szalonna

 
Mindenki ismeri ezt a húsos finomságot, és sokan sokféle recept alapján készítik. Tulajdonképpen szimpla húsos burgonyáról lenne szó, de mégsem. Van, aki borsót is tesz bele, van, aki nem. Egyesek sertéshúsból készítik, mások pulykából, csirkéből, de olyan is akad, aki tofuból. Láttam már olyan receptet, ami éppen csak egy kevés hagymát ad hozzá, de olyat is, ami túl sokat. Akik a füstös íz szerelmesei, ki nem hagyják belőle a füstölt szalonnát. De olyat, hogy valaki ne krumpliból készítené, még nem sűrűn láttam, akkor már nem is brassói aprópecsenyéről beszélnénk.
 
Egy húsimádó férfi mellett néha elég monoton tud lenni az étlap. Ha rajta múlna, állandóan csirkemellet ennénk rizzsel, ugyanis edzeni jár, és előszeretettel rendeli nálam ezt a tipikus gyúrós kaját. A változatosság nála kimerülne annyiban, hogy néha csirkecombot sütne mell helyett. Néha pedig különlegességként hagyná, hogy megsüssem a kedvenc kajáját, a rántott húst, és ezen a három dolgon éldegélnénk életünk végéig. Na, de nem. Én is szeretem a húst, de hogy mindig azt egyek?! Olyan, mintha nem is kerültem volna el otthonról, a kis faluból, ahol felnőttem, mert édesapám is mindig húst hússal evett. Hú, tudnék mesélni a nagy családi étkezéseinkről! Ne értsetek félre, édesanyám nagyon jól főz, csak hát a falusi szokások… Aki hallotta hírét, tudja, hogy a húst hússal csak egy dolog, még mindig divat a jó fűszeres, zsíros, és sok laktató igazi magyar fogás. Ezek egészséges variációival nem lenne gond, de hát ugye a férjeket jól kell lakatni, mert egész nap dolgoztak a földeken, a munkahelyeken, a kertben, és kell az energia, a sok zsír meg a szénhidrát. Meg lehet ezt is szokni, lehet ilyen nehéz ételeken is élni, de azért mindenképpen érdemes lágyítani a hagyományos magyar konyhán, mert nem valami egészséges. Miért is van az a sok szív és érrendszeri megbetegedés Magyarországon, a sok magas vérnyomás, ízületi elváltozás és még sorolhatnánk? Bezzeg a múltkor említett olasz konyha, ahol extra szűz olívaolajjal főznek, sok paradicsomot esznek és sok finom vörösbort isznak! Ott milyen magas kort élnek meg az emberek, és testileg és szellemileg is milyen fittek, frissek. A magyar konyhával sincs gond, csak figyelni kell a hozzávalók arányára. A rostra kell a leginkább odafigyelnünk, mert fehérjéből és szénhidrátból megfelelő mennyiséget fogyasztunk, de zöldségből és gyümölcsből nagyon keveset. Ezen hozzávalók emelésével, a fűszerek és a zsiradékok gondos megválogatásával és visszafogásával elérhető, hogy a mi konyhánk is éppolyan egészséges legyen, mint az olaszoké.
 
Szóval, szeretem a húsos fogásokat, de változatosan készítem, zöldséges, gyümölcsös és tésztás ételekkel váltogatva, így nem unható meg. A brassóit kifejezetten szeretem, a párom is megkapja általa a megfelelő húsadagját, így tökéletes választás. Én a brassóihoz szívesen adok borsót, mert nemcsak megszínesíti és feldobja, hanem megfelelő rosttal is ellátja ezt a fogást. A hagymák sem maradhatnak ki. A füstölt szalonnát pedig egyenesen ajánlom mindenkinek, mert olyan finom füstös ízt ad az ételünknek, hogy aki kipróbálja, többet biztosan nem fogja kihagyni belőle.
 
 
Hozzávalók:
 
-          75 dkg sertéscomb
-          egy üveg zöldborsó
-          egy közepes fej vöröshagyma
-          3-4 cikk fokhagyma
-          pár vékony szelet füstölt szalonna
-          fűszerek
-          2,5 kiló burgonya
 
Elkészítés:
 
A hagymát és a fokhagymákat apróra vágjuk. Én wokban szoktam elkészíteni a brassóit is, így öntök bele egy kis olajat, és beleteszem pirulni a hagymákat. Apróra kockázom a füstölt szalonnát is, és a hagymákhoz adom pirulni. Közben felkockázom a sertéshúst, minél kisebb kockákra vágom, annál hamarabb átsül. A húst is a wokba teszem, ízlés szerint fűszerezem (én a már említett hármas kombinációval szoktam: ételízesítő, bors, sertés fűszerkeverék), jól megkeverem, és fedő alatt hagyom saját levében párolódni. Ha a levét elfőtte, kevés vízzel addig pótolom, amíg a hús jól meg nem puhul. Ezt ellenőrizhetem a fakanállal is, ha ketté tudom vágni vele a legnagyobb húskockát is, akkor megfőtt. Ha kész, leveszem a tűzről a wokot, és a lecsepegtetett borsót is a húshoz adom. Míg a hús elkészül, a megtisztított krumplit felkockázom, sós vízben félig megfőzöm. Leszűröm és forró olajban tovább pirítom. Ha kész, a krumpliból egy halmot a tányérra rakok, rá a borsós-húsos feltétet, és máris lehet jóízűen enni. Jó étvágyat kívánok!
 
 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kockalanykonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr973000674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.