HTML

Kockalány konyhája

Egy kocka lány is tudhat sütni-főzni.

Címkék

áfonya (2) alma (22) almás pite (1) amerikai (2) ananász (4) angol (2) aszalt (4) avokádó (1) bab (5) bababarát (1) bacon (14) banán (10) barack (12) bejgli (2) bolgár (1) bor (2) borítékolt (1) brassói (1) brokkoli (11) brownie (8) burgonya (15) cake pops (1) cékla (1) chili (4) citrom (16) cseresznye (4) csiga (3) csípős (2) csipsz (1) csirkehús (31) csokiimádók (33) csokiszósz (18) cukkini (9) desszert (159) édesség (149) egészséges (88) egészséges reggeli (10) egyszerű (150) élesztő (21) eper (16) étcsokoládé (34) étteremkritika (6) fagyi (1) fahéj (37) falatkák (16) fánk (4) fasírt (6) felfújt (1) feta (7) filmajánló (3) fogadalmak (1) fokhagymás (59) főzelék (2) francia (5) füstölt szalonna (13) gluténmentes (1) gomba (11) gombóc (1) gordon ramsay (1) görög (4) gránátalma (1) grill (3) gríz (2) gyors (119) hal (3) halloween (1) házi (24) húsos (78) indiai (3) jamie oliver (1) játék (1) joghurt (5) juhtúró (1) kakaó (37) kakaós csiga (1) kalács (6) káposzta (6) karácsony (6) karamell (4) karfiol (4) kefir (2) keksz (15) kelbimbó (3) kenyér (5) kenyérlángos (1) kevert (17) kínai (1) kínai kel (3) kiwi (2) kókusz (20) kolbász (4) könnyű vacsi (60) körte (2) kosárka (2) köszméte (1) krém (6) krémsajt (5) kuglóf (2) kukorica (10) laktató (78) larousse (1) lasagne (1) lassi (1) lecsó (3) lekvár (15) lencse (1) lepény (2) leves (23) likőr (1) madeleine (2) magyaros (10) máj (2) majonézes (2) majoranna (5) mák (3) málna (2) mandula (1) marhahús (4) mártás (6) máz (3) mazsola (7) medvehagyma (5) meggy (16) menzakaja (7) méz (18) mézeskalács (2) mikrós (1) mogyoró (2) mogyorókrém (2) muffin (12) mustáros (6) nagyanyáink süteményei (23) narancs (5) nokedli (1) nyárson sült (1) olasz (5) omlós (33) padlizsán (4) palacsinta (8) paprika (4) paradicsomos (12) péksütemény (10) penne (1) pikáns (19) piskóta (22) piskótatekercs (1) pite (16) pizza (4) pogácsa (2) póréhagyma (4) pörkölt (5) puding (18) pulykahús (3) puncs (2) rácsos (4) ragu (8) rakott (16) rántott (4) rebarbara (1) rétes (1) ribizli (1) ricotta (1) rizses (5) rumos (9) sajt (46) saláta (9) sárgarépa (16) sertéshús (28) sonka (15) sörös (1) sós rágcsálnivaló (7) spagetti (12) spanyol (3) spárga (2) spenót (1) sütemény (100) szaftos (14) szezámmag (5) szilva (5) szőlő (1) szószok (4) szuflé (1) tarhonya (1) tarte tatin (3) tej (47) tejfölös (32) tejpor (2) tejszín (27) tejszínhab (12) tenger gyümölcsei (4) tésztaétel (34) tojásos (13) tök (2) töltött (18) torma (1) török (4) torta (30) turmix (7) túró (18) vaníliás (52) vega (66) vinetta (1) virsli (2) zabpehely (4) zöldborsó (5) zöldséges (61) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

Ajánló

Legjobb receptes blogok

Naptár

október 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Facebook oldal

2011.07.08. 14:18 Kockalány

Csapjunk bele a lecsóba!

Címkék: egyszerű lecsó szaftos

 
Tombol a nyár, bár néha jól álcázza magát. Az elmúlt hét időjárása is inkább volt szeptemberi, mint júliusi. De a tegnapi és a mai meleg csak megerősíti bennünk a "mégis nyár van" életérzést. Ezeket a hónapokat nem csak a melegért, az iskolai szünetért és a strandolásért szeretjük, hanem a friss zöldségekért és gyümölcsökért is. Az egészséges életmódot folytatók most kiélhetik magukat, de azoknak is érdemes rászokni a piacra járásra, akiktől távol áll a reformétkezés. Tessék kiélvezni a nyári zöldségek és gyümölcsök szezonját! Minimum heti egyszer elmegyünk mi is Kockafiúval a közeli piacra, és jól bevásárolunk a sok friss finomságból. A paradicsom és a paprika le nem maradhat a bevásárlólistáról, de a gyümölcsök sem, a párom a barackért van oda, én meg alig várom, hogy végre beleharapjak az idei első dinnyémbe. Jövő héten veszünk is egyet.
 
A lecsó tipikusan nyári étel, könnyű és finom. Ez is azok közé az ételek közé tartozik, amit ezerféle variációban el lehet készíteni a jó magyaros változatoktól egészen a legegyszerűbbekig. Hallottam már kolbászos-nokedlisről, szalonnás-krumplisról, de ezektől brutálisabbakról is, mint pl. a sertéskarajos vagy pacalos (!) lecsóról. Na, ezeket tuti nem nők találták ki, ilyen brutális étkeket csak a férfigyomor bír el. A könnyű változatok jobban elterjedtek, mint a sima tejfölös, a tojásos, a virslis vagy a rizses.
 
Én a tejfölös változathoz szoktam gyerekként hozzá, így most is azt készítettem. Mondjuk ha visszagondolok, nem emlékszek, hogy valaha is megettem volna egy darab zöldséget is a lecsóból. Inkább csak tunkoltam (Kockafiú rosszul van ettől a szótól) a szaftját. Így többnyire lecsószaftos kenyeret ettem. A lecsózás jó szórakozás is volt egyben. Na, de felnőtt fejjel már tudom, hogy milyen egészséges a zöldség, és hogy az is fontos rész, nem szabad kihagyni. Plusz kezdek a szüleim fejével gondolkozni, miszerint nincs pazarlás, pocsékolás, így most már mindenestől megeszem a lecsót.
 
Amikor először főztem a múltkor, Kockafiú kiakadt, mert egy evésre valót főztem csak, ha csinálna ilyet, biztos kinyalta volna még a tányért is. Kényessége lévén ilyet nem tett, viszont beszólt, hogy legközelebb többet készítsek, ha lehet. Na, oké, másodjára az egész wok úgy tele volt lecsóval, hogy majd kicsordult. De miután a páromnak épp bajok voltak a gyomrával, ehettem egyedül majdnem egy hétig a lecsót. De jó! Azért jóból is megárt a sok.
 
 
Hozzávalók:
 
-          paradicsom
-          paprika
-          vöröshagyma
-          tejföl
-          kis olaj
 
Elkészítés:
 
A wokban kis olajon először a vékony csíkokra vágott paprikát kezdem puhítani, majd kicsit később az apróra vágott hagymát is hozzáadom. Fedő alatt párolom őket, mikor már viszonylag megpuhultak, a felkockázott paradicsomot is hozzájuk adom. Hagyom jól összefőni, puhulni. A paradicsom leve miatt nem kell vizet önteni hozzá. A legvégén elkeverem ízlés szerinti tejföllel, és friss, ropogós kenyérrel tálalom. Jó étvágyat!
 
(Szándékosan nem írtam mennyiséget a zöldségekhez, lehet kísérletezni, ki milyen arányban szereti. Általában egyenlő mennyiségű paprika és hagyma, és mindig több paradicsom kerül bele.)
 
Ja, és legközelebb a francia változatot készítem el, hogy legyen egy kis kihívás is! :)
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jó sok szafttal, hogy lehessen tunkolni! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kockalanykonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr853050451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.