Nemrég rendeztem egy kisebb csajbulit itthon a szülinapom alkalmából, amikor még Kockafiú külföldön tartózkodott. A csajok odáig voltak a szülinapi tortámért, és kérték, hogy tegyem fel a receptjét a blogomra. Kívánságuk ezennel teljesült.
Ez a torta már mindenhol bizonyított, egy kerti partin is nagy kedvenc volt, de én csak évfordulós tortának hívom, mert a hatodik évfordulónkra készítettem el először.
Amikor te is azon töröd a fejed, hogy milyen finomsággal lepd meg az évfordulótok alkalmából a párodat, ez lesz a legjobb választás, ha szereti az édes-savanyú összeállítást az édességekben is.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 5 tojás
- 15 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 5 dkg kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- 5 evőkanál víz
A krémhez:
- 15dkg étcsokoládé
- 5dl tejszín
- 3 evőkanál cukor
A díszítéshez:
- 40dkg kimagozott meggy (üveges meggybefőtt vagy fagyasztott is jó)
- 5dkg étcsokoládé
Elkészítés:
Az 5 tojásfehérjét a cukorral felverjük, közben a lisztet egy másik tálban a sütőporral és a kakaóporral jól elkeverjük. Kanalanként és óvatosan hozzáadjuk a felvert habhoz az 5 tojássárgáját, a lisztes keveréket és az 5 evőkanál vizet. A masszát a kivajazott és kilisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Miközben a piskóta sül, elkészítjük a krémet. A tejszínt két részre osztjuk, 2dl-be beletördeljük az étcsokoládét és lassú tűzön vagy a mikróban alacsony fokozaton megolvasztjuk. A maradék 3dl-t pedig a cukorral felverjük (csak akkor adj cukrot a tejszínhez, ha alapból nem cukrozott!). Ha a csokoládé elolvadt a tejszínben, jó alaposan elkeverjük és félretesszük hűlni. Kihűlés után óvatosan belekeverjük a felvert habba, így egy nagyon finom étcsokoládés krémet kapunk. Ha a kihűlt piskótát két részre vágtuk, az egyik felét megkenjük a krém felével és a meggy nagy részét (párat félreteszünk a díszítéshez) belenyomkodjuk a krémbe. Rátesszük a másik piskótalapot, és megkenjük a maradék krémmel a torta tetejét és oldalát is. A tetejét meggyel díszítjük, és étcsokoládét reszelünk rá. A végeredmény egy mutatós, és nagyon finom meggyes csokoládétorta.