Lassan vége a nyárnak, ami szörnyen hangzik, hiszen a sok rossz idő miatt nem is volt nyár-érzetünk, de valamelyest kárpótol minket, hogy jönnek a kellemes őszi aktualitások, mint például az alma- és szőlőszüret. Fincsi dolgokat ehetünk és ihatunk, miközben a kedvenc sorozatainkat nézzük, amik a nyári végtelenségnek tűnő szünet után végre folytatódnak. Hurrá!
A családomnak van egy szép almáskertje Szabolcsban, már érik a korai alma, hozzám is eljutott egy táskával, úgyhogy most fincsi almás finomságot készítettem. Egyébként is, amikor Kockafiú meglátta a nagy táska almát, egyből azt kérdezte: ú, ugye csinálsz nekem almás pitét?! Persze, hogy csinálok, hiszen imádja.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 25 dkg vaj/margarin
- 12 dkg cukor
- 1-2 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1-2 evőkanál tejföl (vagy pici tej)
- 1,5-2 kiló alma
- cukor
- fahéj
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojással. A masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd a tejfölt (ha nincs otthon, kis tejjel helyettesíthetjük). Egy kis reszelt citromhéjjal fel lehet dobni a tésztánkat.
Jól gyúrható legyen a tészta, se túl lágy, se túl kemény. Osszuk két részre, az egyik egy picivel lehet nagyobb, mint a másik. A nagyobbik részt kinyújtjuk, és kivajazott-kilisztezett formába tesszük, a széleket szépen megigazítva (egy villával megszurkáljuk itt-ott). Az almákat megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük, a levét jól kinyomkodjuk (egy pohárba, és meg is lehet inni, nagyon fincsi és egészséges!). Megszórjuk cukorral és fahéjjal, és elosztjuk a tésztán egyenletesen. A kisebbik tésztát is kinyújtjuk, ráigazítjuk az almás töltelékre, a szélein lezárjuk, és a tetejét szintén megszurkáljuk villával. Mehet az előmelegített sütőbe, közepes-erős fokozaton 20-30percig sütjük. Szép aranybarna színt kap a teteje, de azért tűpróbával megnézhetjük, hogy megsült-e, mert előfordul, hogy az alma leve kicsit eláztatja az alsó tésztát és nehezebben sül át. Aki szereti, szórja meg kevés porcukorral kihűlés után, és lehet is enni, jó étvágyat!