HTML

Kockalány konyhája

Egy kocka lány is tudhat sütni-főzni.

Címkék

áfonya (2) alma (22) almás pite (1) amerikai (2) ananász (4) angol (2) aszalt (4) avokádó (1) bab (5) bacon (14) banán (10) barack (12) bejgli (2) bolgár (1) bor (2) borítékolt (1) brassói (1) brokkoli (11) brownie (8) burgonya (15) cake pops (1) cékla (1) chili (4) citrom (15) cseresznye (4) csiga (3) csípős (2) csipsz (1) csirkehús (31) csokiimádók (33) csokiszósz (18) cukkini (9) desszert (157) édesség (147) egészséges (88) egészséges reggeli (10) egyszerű (147) élesztő (21) eper (15) étcsokoládé (34) étteremkritika (6) fagyi (1) fahéj (36) falatkák (16) fánk (4) fasírt (6) felfújt (1) feta (7) filmajánló (3) fogadalmak (1) fokhagymás (58) főzelék (2) francia (5) füstölt szalonna (13) gluténmentes (1) gomba (11) gombóc (1) gordon ramsay (1) görög (4) gránátalma (1) grill (3) gríz (2) gyors (117) hal (3) halloween (1) házi (24) húsos (78) indiai (3) jamie oliver (1) játék (1) joghurt (5) juhtúró (1) kakaó (36) kakaós csiga (1) kalács (6) káposzta (6) karácsony (5) karamell (4) karfiol (4) kefir (2) keksz (15) kelbimbó (3) kenyér (5) kenyérlángos (1) kevert (17) kínai (1) kínai kel (3) kiwi (2) kókusz (20) kolbász (4) könnyű vacsi (60) körte (2) kosárka (2) köszméte (1) krém (6) krémsajt (3) kuglóf (2) kukorica (10) laktató (77) larousse (1) lasagne (1) lassi (1) lecsó (3) lekvár (14) lencse (1) lepény (2) leves (23) likőr (1) madeleine (2) magyaros (10) máj (2) majonézes (2) majoranna (5) mák (3) málna (2) mandula (1) marhahús (4) mártás (6) máz (3) mazsola (7) medvehagyma (5) meggy (16) menzakaja (7) méz (17) mézeskalács (2) mikrós (1) mogyoró (2) mogyorókrém (2) muffin (12) mustáros (6) nagyanyáink süteményei (23) narancs (5) nokedli (1) nyárson sült (1) olasz (5) omlós (33) padlizsán (4) palacsinta (8) paprika (4) paradicsomos (12) péksütemény (10) penne (1) pikáns (19) piskóta (21) piskótatekercs (1) pite (16) pizza (4) pogácsa (2) póréhagyma (4) pörkölt (5) puding (18) pulykahús (3) puncs (2) rácsos (4) ragu (8) rakott (16) rántott (4) rebarbara (1) rétes (1) ribizli (1) ricotta (1) rizses (5) rumos (9) sajt (46) saláta (9) sárgarépa (15) sertéshús (28) sonka (15) sörös (1) sós rágcsálnivaló (7) spagetti (11) spanyol (3) spárga (2) spenót (1) sütemény (99) szaftos (14) szezámmag (5) szilva (5) szőlő (1) szószok (4) szuflé (1) tarhonya (1) tarte tatin (3) tej (47) tejfölös (32) tejpor (2) tejszín (26) tejszínhab (12) tenger gyümölcsei (3) tésztaétel (33) tojásos (13) tök (2) töltött (18) torma (1) török (4) torta (28) turmix (7) túró (18) vaníliás (51) vega (66) vinetta (1) virsli (2) zabpehely (4) zöldborsó (5) zöldséges (61) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

Ajánló

Legjobb receptes blogok

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Facebook oldal

2011.10.18. 16:46 Kockalány

Egy új leves a porondon

Címkék: leves vega gomba zöldséges gyors egyszerű egészséges

 
A hétvégén megint főztem levest a főfogás mellé, de meguntam, hogy mindig csak öt fajtából választok, úgy éreztem, itt az ideje kipróbálni végre valami újat. Fellapoztam hát az egyik szakácskönyvemet (a címe fantáziadús: Levesek) és kerestem az ideális levest, ami levesz a lábamról. Na, meg is találtam hamar, választásom a Gombaleves receptjére esett. Nagyon szeretem, mégsem főztem soha, mindig csak étteremben vagy vendégségben ettem, esetleg zacskós bögrés leves formájában. Na, ezután még akkor sem veszem meg a zacskós variációt, ha eszméletlen akcióban árulják, mert rájöttem, mégis csak az az igazi, amit én főzök meg. Nemcsak azért, mert tudom, hogy mi kerül bele, hanem mert azt a sajátos ízt a bolti nem tudja utánozni.
 
A párom mikor meghallotta, hogy gombalevest akarok főzni, gyorsan le akart beszélni, mert azt gondolta, hogy amiben nincs hús, az már nem is étel, de mondtam neki, hogy bízzon a főzőtudásomban, és várja ki a végét. Kivárta, és mondanom sem kell, hogy nagyon tetszett neki így húsmentesen is. :)
 
 
Hozzávalók:
 
-          15 dkg gomba
-          1 közepes fej vöröshagyma
-          4 evőkanál olaj
-          5 dkg liszt
-          1 dl tejföl
-          só, bors
-          kevés petrezselyemzöld
 
Elkészítés:
 
A megmosott gombát felszeleteljük (a konzerv- vagy üveges gombáról leöntjük a levét és leöblítjük), majd az apróra vágott hagymával együtt olajban megpirítjuk. Ha megpárolódott, felöntjük egy liter vízzel, és az olajból és lisztből készült rántással berántjuk. Sóval és borssal ízesítjük, és 10 percig forraljuk. Végül hozzáadjuk a tejfölt, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
 
Én több gombából dolgoztam, így több vízzel is öntöttem fel, kb. másfél literrel. Az olaj és liszt mellé már eleve tettem egy kis tejfölt is a rántásba. A só és bors után pedig kapott egy leveskockát is a levesem.
 
Ha azt szeretnéd, hogy a tejföl ne csapódjon ki a forró levesben, egy kis tálban keverd simára a tejfölt, és merj a merőkanállal hozzá egy kevés levest. Keverd jól el, és csak ezután öntsd a levesbe gyors kavaró mozdulatok közepette.
 
Tálaláskor pirított kenyérkockákkal is gazdagítottam a levest. Megpirítottam két szeletelt teljes kiőrlésű kenyeret (fő az egészség!), még forrón bedörzsöltem egy cikk fokhagymával őket, aztán kis kockákra vágtam. Közvetlenül tálalás előtt szórtam meg velük a levest, így nem volt idejük elázni. Ezek a fokhagymás pirított kenyérkockák nagyon feldobták az amúgy is finom gombalevest, tessék kipróbálni, ebben a hidegben igazi lélekmelegítő és egészséges finomság!
 
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kockalanykonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr873312159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.