Nem tudom, hogy ti hogy voltatok vele, de nekem elég programdús volt a hosszú hétvégém. Szalonnát sütöttünk a barátokkal, kaptunk vacsorameghívást is, és voltam egy beöltözős bulin. Én kisördögnek öltöztem fel (ehhez volt itthon hozzávaló, egy régi Budapest Parádén beszerzett szarvacska). A szerelésem sikert aratott, csak éppen félúton hazafelé gondolta úgy a csizmám sarka, hogy itt az ideje megadnia magát. Örültem, hogy olyan késő volt, hogy senki nem látta a „félig láthatatlan sarkon járok” alakításomat, így nem is volt olyan ciki, csak én röhögtem magamon.
Elhatározásomat, minthogy új leveseket próbálok ki az egyik szakácskönyvemből, nem adtam fel. Most a Brokkolileves receptjét próbáltam ki. Hát, ez sem volt túlbonyolítva, nem baj, szeretjük az egyszerű dolgokat.
Nem is kell mondanom, hogy a Drága most sem röpködött örömében, amikor meghallotta, hogy már megint egy rémisztően hangzó zöldséglevessel akarom kínozni. De úgy járt, mint a múltkor, kellemesen csalódott.
Hozzávalók:
- 60 dkg brokkoli
- 1 fej vöröshagyma
- 1 cikk fokhagyma
- 2 dl tejföl
- só, bors
- pirospaprika
- 1 evőkanál liszt
- kevés olaj
- petrezselyemzöld
- esetleg leveskocka
Elkészítés:
A brokkolit megmossuk (ha mirelit, leöblítjük kicsit, hogy felengedjen), és szétszedjük rózsáira. A hagymákat finomra kockázzuk, és az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a brokkolit is, és lefedve pároljuk egy kicsit. Ezután meghintjük a liszttel, az apróra vágott petrezselyemmel, a pirospaprikával és elkeverjük a tejföllel. Ha jól elkevertük, felöntjük húslével vagy vízzel. Ízesítjük sóval, borssal, de egy leveskockát is nyugodtan rádobhatunk. Lefedve, kis lángon főzzük kb. 20 percig, amíg a brokkoli elkezd puhulni. Ekkor tehetünk bele egy kis reszelt tésztát, amivel készre főzzük, de én nem tettem bele, hanem pirítottam pár szelet kenyeret, bedörzsöltem őket fokhagymával, és azzal tálaltam. Nagyon jól ment a levesemhez.
Bár nem látszanak, de a brokkolik ott kuksolnak a levesben