A párom második kedvence a rántott hús után. Bár nehéz eldönteni, hogy mi van előbb a sorban: a csirkemell, a csirkecomb vagy a fasírt.
Utálom, ha fasírozottnak hívják, van abban valami régimódi sznobság, ha így mondják, amitől kinyílik a bicska a zsebemben. De a fasírttal nem vagyok fasírtban, csak a fasírozottal. :)
A mai nap legérdekesebb történése az volt, amikor felcsengettek egy bizonyos házaló vallás képviselői, és megkérdezték, hogy bejöhetnek-e a lépcsőházba. Csakhogy nem álltak meg a lépcsőháznál, egyenesen az ajtóig jöttek. Két idős hölgy állt az ajtóban és megkérdezték, hogy tudom-e hogy hogyan kell úgy imádkozni, hogy isten meghallgassa és elfogadja. Mondtam nekik, hogy igen, bárhogyan csak őszinte legyen. Szerintük persze csak azok a módok fogadhatóak el, amiket az ő vallásuk tanít, és szerintük csak az ő vallásukban hívők jutnak el az üdvösségre, a többi vallás képviselői persze nem. Na, ettől kezdve mutogathatták a sárga szövegkiemelővel keretezett bibliai részeiket, nem tudtak befolyásolni, hiába is szerettek volna olyan nagyon. Mosolyogtam és hamar el is köszöntem tőlük, mert tudtam, hogy úgy sem értenének velem egyet abban, miszerint egy ilyen önző, embereket megkülönböztető, magát mások fölé emelő vallás már alapjaiban véve rossz és romlott. Na, és ugye az az épület, ami rossz alapra épült, elég hamar összedől. De elvakultságukban úgysem fogták volna ezt fel, csak kötötték az ebet a karóhoz, ragaszkodtak a sárgával kiemelt részeikhez. Az ilyen fanatikusokkal nem lehet mit kezdeni, csak remélni, hogy egyszer észhez térnek, és rájönnek, hogy micsoda képmutatásban vettek részt, és végre a saját szívüket nyitják meg (nem idegen emberek ajtóit nyitogatják) és jutnak el a megvilágosodáshoz.
Na, de vissza a fasírthoz.
Hozzávalók:
- 50-60 dkg darált sertéshús
- 1 szelet kenyér
- 6-7 cikk fokhagyma
- egy tojás
- só, bors
- őrölt pirospaprika
- zsemlemorzsa
- olaj
Elkészítés:
A darált húst sóval, borssal és őrölt pirospaprikával fűszerezem. A kenyeret robotgéppel majdnem morzsásra aprítom és beáztatom egy kis vízbe. A fokhagymákat is felaprítom, és hozzáadom a húsos masszához. Végül a beáztatott kenyeret is beleteszem, és egy tojással jól összegyúrom a masszát. Nedves kézzel kis gombócokat formázok, és zsemlemorzsába forgatom őket. Forró olajban egyenletesen minden oldalukat megsütöm, vigyázva, hogy nehogy túl forró legyen az olaj, mert akkor belül nyersek maradnak. A végeredmény nagyon finom: kívül ropogós, belül omlós golyócskák.