HTML

Kockalány konyhája

Egy kocka lány is tudhat sütni-főzni.

Címkék

áfonya (2) alma (22) almás pite (1) amerikai (2) ananász (4) angol (2) aszalt (4) avokádó (1) bab (5) bacon (14) banán (10) barack (12) bejgli (2) bolgár (1) bor (2) borítékolt (1) brassói (1) brokkoli (11) brownie (8) burgonya (15) cake pops (1) cékla (1) chili (4) citrom (15) cseresznye (4) csiga (3) csípős (2) csipsz (1) csirkehús (31) csokiimádók (33) csokiszósz (18) cukkini (9) desszert (157) édesség (147) egészséges (88) egészséges reggeli (10) egyszerű (147) élesztő (21) eper (15) étcsokoládé (34) étteremkritika (6) fagyi (1) fahéj (36) falatkák (16) fánk (4) fasírt (6) felfújt (1) feta (7) filmajánló (3) fogadalmak (1) fokhagymás (58) főzelék (2) francia (5) füstölt szalonna (13) gluténmentes (1) gomba (11) gombóc (1) gordon ramsay (1) görög (4) gránátalma (1) grill (3) gríz (2) gyors (117) hal (3) halloween (1) házi (24) húsos (78) indiai (3) jamie oliver (1) játék (1) joghurt (5) juhtúró (1) kakaó (36) kakaós csiga (1) kalács (6) káposzta (6) karácsony (5) karamell (4) karfiol (4) kefir (2) keksz (15) kelbimbó (3) kenyér (5) kenyérlángos (1) kevert (17) kínai (1) kínai kel (3) kiwi (2) kókusz (20) kolbász (4) könnyű vacsi (60) körte (2) kosárka (2) köszméte (1) krém (6) krémsajt (3) kuglóf (2) kukorica (10) laktató (77) larousse (1) lasagne (1) lassi (1) lecsó (3) lekvár (14) lencse (1) lepény (2) leves (23) likőr (1) madeleine (2) magyaros (10) máj (2) majonézes (2) majoranna (5) mák (3) málna (2) mandula (1) marhahús (4) mártás (6) máz (3) mazsola (7) medvehagyma (5) meggy (16) menzakaja (7) méz (17) mézeskalács (2) mikrós (1) mogyoró (2) mogyorókrém (2) muffin (12) mustáros (6) nagyanyáink süteményei (23) narancs (5) nokedli (1) nyárson sült (1) olasz (5) omlós (33) padlizsán (4) palacsinta (8) paprika (4) paradicsomos (12) péksütemény (10) penne (1) pikáns (19) piskóta (21) piskótatekercs (1) pite (16) pizza (4) pogácsa (2) póréhagyma (4) pörkölt (5) puding (18) pulykahús (3) puncs (2) rácsos (4) ragu (8) rakott (16) rántott (4) rebarbara (1) rétes (1) ribizli (1) ricotta (1) rizses (5) rumos (9) sajt (46) saláta (9) sárgarépa (15) sertéshús (28) sonka (15) sörös (1) sós rágcsálnivaló (7) spagetti (11) spanyol (3) spárga (2) spenót (1) sütemény (99) szaftos (14) szezámmag (5) szilva (5) szőlő (1) szószok (4) szuflé (1) tarhonya (1) tarte tatin (3) tej (47) tejfölös (32) tejpor (2) tejszín (26) tejszínhab (12) tenger gyümölcsei (3) tésztaétel (33) tojásos (13) tök (2) töltött (18) torma (1) török (4) torta (28) turmix (7) túró (18) vaníliás (51) vega (66) vinetta (1) virsli (2) zabpehely (4) zöldborsó (5) zöldséges (61) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

Ajánló

Legjobb receptes blogok

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Facebook oldal

2011.11.25. 12:37 Kockalány

Menzakaja 1.0

Címkék: vega gyors desszert egyszerű lekvár menzakaja tésztaétel gríz

 
Aki volt kolis, vagy ebédelt egyszer is menzán, annak nem kell bemutatni azokat a tipikus ízeket. A szerencsés helybéli diákok mindig otthon ehettek, de a kolisoknak nem volt sok választási lehetőségük, csak a menza.
 
Sok vicces sztorit lehetne mesélni a konyhás nénikről, az öltözékükről, arról a kedvességről, amivel néha szinte kib…ák elénk a tányért. De nem ők voltak legendásan híresek, hanem maga a menzás kaja. A legtöbb történet arról szól, hogy milyen bűn rossz szokott lenni, és csoda, ha egy-két fogás kifejezetten finomra sikerül.
 
Aki menzakaján nevelkedett, az sok mindent látott, sok mindent tapasztalt, és kőkemény gasztronómiai túlélő-kiképzésben részesült. A menük közül volt, amit kifejezetten utáltunk, de voltak kedvelt kategóriába tartozó ételek is, még ha ez utóbbiból kevesebb is volt. Nosztalgiázásképpen itt a Grízes tészta receptje, amit többnyire örömmel fogadtunk, csak néha már marhára untuk.
 
Hozzávalók:
 
-          búzadara
-          pici olaj
-          egy csipet só
-          víz
-          cukor
-          széles metélt
-          lekvár
 
Elkészítés:
 
A búzadarát egy csipet sóval pici olajon megpirítjuk. Alacsony vagy közepes erősségen pirítsuk, hogy ne égjen meg. Amikor már szép aranybarna, levesszük a tűzről, és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Fedővel letakarva 20 percig állni hagyjuk. Akkorra már jól megpuhul és összeáll a gríz. Egy villával széttörjük, és újra megpirítjuk addig, amíg ki nem szárad. Ha kész, kihűtjük és megcukrozzuk. Elkeverjük a kifőzött széles metélt tésztával, és lekvárral tálaljuk. Bármilyen lekvárral nagyon finom, de szerintem az eper és a sárgabarack megy hozzá a legjobban. Jó étvágyat!
 
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kockalanykonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr393410716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.