HTML

Kockalány konyhája

Egy kocka lány is tudhat sütni-főzni.

Címkék

áfonya (2) alma (22) almás pite (1) amerikai (2) ananász (4) angol (2) aszalt (4) avokádó (1) bab (5) bababarát (1) bacon (14) banán (10) barack (12) bejgli (2) bolgár (1) bor (2) borítékolt (1) brassói (1) brokkoli (11) brownie (8) burgonya (15) cake pops (1) cékla (1) chili (4) citrom (16) cseresznye (4) csiga (3) csípős (2) csipsz (1) csirkehús (31) csokiimádók (33) csokiszósz (18) cukkini (9) desszert (159) édesség (149) egészséges (88) egészséges reggeli (10) egyszerű (150) élesztő (21) eper (16) étcsokoládé (34) étteremkritika (6) fagyi (1) fahéj (37) falatkák (16) fánk (4) fasírt (6) felfújt (1) feta (7) filmajánló (3) fogadalmak (1) fokhagymás (59) főzelék (2) francia (5) füstölt szalonna (13) gluténmentes (1) gomba (11) gombóc (1) gordon ramsay (1) görög (4) gránátalma (1) grill (3) gríz (2) gyors (119) hal (3) halloween (1) házi (24) húsos (78) indiai (3) jamie oliver (1) játék (1) joghurt (5) juhtúró (1) kakaó (37) kakaós csiga (1) kalács (6) káposzta (6) karácsony (6) karamell (4) karfiol (4) kefir (2) keksz (15) kelbimbó (3) kenyér (5) kenyérlángos (1) kevert (17) kínai (1) kínai kel (3) kiwi (2) kókusz (20) kolbász (4) könnyű vacsi (60) körte (2) kosárka (2) köszméte (1) krém (6) krémsajt (5) kuglóf (2) kukorica (10) laktató (78) larousse (1) lasagne (1) lassi (1) lecsó (3) lekvár (15) lencse (1) lepény (2) leves (23) likőr (1) madeleine (2) magyaros (10) máj (2) majonézes (2) majoranna (5) mák (3) málna (2) mandula (1) marhahús (4) mártás (6) máz (3) mazsola (7) medvehagyma (5) meggy (16) menzakaja (7) méz (18) mézeskalács (2) mikrós (1) mogyoró (2) mogyorókrém (2) muffin (12) mustáros (6) nagyanyáink süteményei (23) narancs (5) nokedli (1) nyárson sült (1) olasz (5) omlós (33) padlizsán (4) palacsinta (8) paprika (4) paradicsomos (12) péksütemény (10) penne (1) pikáns (19) piskóta (22) piskótatekercs (1) pite (16) pizza (4) pogácsa (2) póréhagyma (4) pörkölt (5) puding (18) pulykahús (3) puncs (2) rácsos (4) ragu (8) rakott (16) rántott (4) rebarbara (1) rétes (1) ribizli (1) ricotta (1) rizses (5) rumos (9) sajt (46) saláta (9) sárgarépa (16) sertéshús (28) sonka (15) sörös (1) sós rágcsálnivaló (7) spagetti (12) spanyol (3) spárga (2) spenót (1) sütemény (100) szaftos (14) szezámmag (5) szilva (5) szőlő (1) szószok (4) szuflé (1) tarhonya (1) tarte tatin (3) tej (47) tejfölös (32) tejpor (2) tejszín (27) tejszínhab (12) tenger gyümölcsei (4) tésztaétel (34) tojásos (13) tök (2) töltött (18) torma (1) török (4) torta (30) turmix (7) túró (18) vaníliás (52) vega (66) vinetta (1) virsli (2) zabpehely (4) zöldborsó (5) zöldséges (61) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

Ajánló

Legjobb receptes blogok

Naptár

október 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Facebook oldal

2011.12.21. 16:35 Kockalány

Menzakaja 2.0

Címkék: leves káposzta bab egészséges menzakaja tejfölös laktató füstölt szalonna

 
Káposztás bablevest sokszor készítettek a menzán. Azon kevés menzakaják közé tartozott, amit kifejezetten szerettem. Elkészítettem itthon is, de persze nem sajnáltam ki a hozzávalókat belőle, ahogy azt a suli konyháján tették, hanem jó bőséges levest kanyarítottam belőle. Olyan laktató, hogy utána elég egy-két süti, mást nem is kíván az ember, annyira jóllakik.
 
Hozzávalók:
 
-          fél kiló szárazbab
-          40 dkg savanyú káposzta
-          30 dkg füstölt szalonna
-          4 dl tejföl
-          4 evőkanál liszt
-          1 fej hagyma
-          2 gerezd fokhagyma
-          olaj
-          ecet
-          babérlevél
-          1 teáskanál pirospaprika
-          só, bors
 
Elkészítés:
 
A babot egy éjszakára hideg vízbe kellett volna áztatni, de mivel a zacskójára az volt írva, hogy 4 óra áztatás elég, így csak másnap, ébredés után tettem vízbe. Jól ki is csesztem magammal, hogy a gyártókra hallgattam, nagy hiba volt, ezek szerint ők soha nem főztek bablevest, mert olyan kemény volt még négy óra után is a bab, hogy nagyon. Na mindegy, az óra ketyegett, az ebédidő már javában tartott, így hozzáláttam a félkemény babból főzni.
 
Két- két és fél liter vízben feltesszük főni. Sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük. Egy másik edényben a megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Majd rászórjuk a kockákra vágott húsos füstölt szalonnát. Jól összepirítjuk őket. Jöhet a kimosott savanyú káposzta is rá, és 5 percig pároljuk. Amikor a bab majdnem megfőtt, hozzáadjuk a szalonnás káposztát. 2 kanál forró olajon megpároljuk a zúzott fokhagymát, majd meghintjük liszttel és megpirítjuk. Pirospaprikával megszórjuk, és hideg vízzel felengedjük, azaz rántást készítünk. A levest berántjuk, majd ecettel és tejföllel ízesítjük.
 
Jó sokáig kellett főznöm, mire ehetőre puhult a bab, de megérte. Nagyon finom lett, a második fogásnak alig maradt hely. :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kockalanykonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr573481151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.