Elérkezett a Karácsony, mi is vándorútra keltünk a Kedvessel, ahogy az ilyenkor lenni szokott. Először az én szüleimhez utaztunk le vidékre, itt vagyunk péntek óta. Azóta mást sem csinálunk, mint eszünk, kisebb-nagyobb szünetekkel. Az elején még élveztem, de most már kezd kicsit sok lenni, na de ki tud ellenállni az ünnepi finomságoknak?!
Tegnap még éppen lemozogtuk a sok kaját, kimentünk havat lapátolni. Amiből később hógolyózás lett, majd átment hóemberépítésbe. Gyorsabban haladtunk volna, ha Mázli kutya nem akart volna mindenáron megakadályozni minket a munkában, így kénytelenek voltunk vele birkózni a hóban, mert nem épp egy kistestű állat. De a végén csak elkészült a remekmű.
Mi mást is süthettem volna ilyenkor, mint Mézeskalácsot. Jól sikerült, bár annyit megtanultam, hogy ha több méz kerül bele, mint kellene, akkor túl ragadós-ropogós lesz. Vigyázni kell tehát az arányokra. Nem adtam a díszítésre, mert mire kitalálhattam volna, milyen máz kerül rájuk, már alig maradt pár darab. Így mentve a menthetőt, gyorsan lefotóztam őket, aztán azokat is bedobtam a közösbe.
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 15 dkg méz
- 3 db tojás
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj, szegfűszeg, gyömbér, esetleg szerecsendió)
Elkészítés:
Az elkészítés roppant egyszerű: összekeverjük egy tálban a száraz hozzávalókat. Majd hozzáadjuk a mézet és a tojásokat is, és viszonylag kemény tésztává gyúrjuk. A legjobb, ha egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük lefedve. De ha nincs erre időd, az sem baj, azonnal is elkészítheted őket.
A kész tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és karácsonyi formákkal kiszaggatjuk. Nekem fenyőfa, csillag, csengő, szív, hold és gomba alakú van (a gomba nem tudom, hogy hogy került a karácsonyi szettbe, ne is kérdezzétek).
A legegyszerűbb, ha sütőpapíros tepsiben sütöd ki őket. Tíz percnél több nem kell nekik, közepes erősségen hamar megsülnek. Nem érdemes nagyon erős fokozaton sütni őket, mert könnyen megéghetnek.
A díszítés a te döntésed. Van, aki dióval-mogyoróval szereti díszíteni sütés előtt, de van, aki tojásfehérjét ver fel cukorral, és azzal keni meg őket. Én legtöbbször porcukrot keverek el citromlével, és ezzel a sziruppal fedem be a kész sütiket, mert a savanykás citrom íz szuperül megy a mézeskalácshoz. Végtelen variáció létezik a díszítésükre, engedd szabadjára a fantáziádat, és dekorálj kedvedre.
Minden kedves olvasómnak nagyon boldog karácsonyt kívánok, és jó étvágyat az ünnepi finomságokhoz! :)