Ez a leves megríkat, na nem evés közben, és nem azért, mert annyira rossz az íze, hanem főzés közben. Azok hozzá se kezdjenek, akik nem szeretik a fokhagymát, mert ebben aztán van bőven. A párom a szobából folyamatosan elégedetlenkedett, és lehet, hogy a szomszédok se nagyon értékelték a tőlünk kiszállingózó illatokat. Elárulom, hogy a Fokhagymakrémlevesről van szó.
Lehet nagyon szeretni, vagy akár nagyon utálni is, bármelyik táborba tartozol, egy biztos, ez egy nagyon egészséges leves. A fokhagyma jótékony tulajdonságairól sokat hallottunk már, bár erősen antiszociális hatásáról is, de valamit valamiért. Immunerősítő hatása miatt nagyon tudom ajánlani megfázásos, náthás, influenzás időszakokban. Én a múltkor a náthámat kúráltam ezzel, de ha éppen nem vagy beteg, egy szimpla hétvégi levesként is megteszi, mert fogyasztás közben már nem olyan erőteljes, mint főzéskor.
Hozzávalók:
- egy egész fej fokhagyma (nem gerezd!)
- egy vöröshagyma
- vaj vagy olaj
- 2 ek. liszt
- 2 l víz
- 2 húsleveskocka
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors
- esetleg pici szerecsendió
Elkészítés:
Robotgéppel felaprítjuk a hagymát és a fokhagymákat, majd vajon vagy kevés olajon megpirítjuk. Rászórjuk a lisztet, gyorsan elkeverjük, és apránként adagolva simára keverjük a vízzel. (Ha neked véletlenül csomós maradna, egy botmixerrel simává varázsolhatod.) Ha kezd forrni, beledobjuk a leveskockákat. Csak akkor kóstold meg, ha már feloldódott benne a kocka, ekkor ízesítheted sóval, borssal, pici szerecsendióval. Felforrás után lassú tűzön még 10 percig főzzük. Majd levesszük a tűzről, és elkeverjük a főzőtejszínnel. (Ha nincs elég tejszíned, adhatsz hozzá tejet is. Ha pedig nem szeretnéd, hogy édeskés legyen, készítsd tejföllel.) Tányérba szedjük, megszórjuk pirított kenyérkockákkal, és sajtot reszelünk rá. Jó étvágyat, és jó gyógyulást! :)