Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem már friss zöldség-elvonási tüneteim vannak. Állandóan olyan receptek jutnak eszembe, amikbe paradicsom, paprika vagy egyéb friss zöldség kell (jó, a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs, de ez most mellékes). Mit nem adnék egy adag lecsóért, amit nem konzervből vagy szottyadt, íztelen műzöldségből csináltak! Mikor lesz már szezonja ezeknek?! Á, nem tudom, hogy hogy fogom kibírni addig.
Míg várakozok, hagymalevesek más és más változatait próbálom ki, és rájöttem, hogy bejönnek, nem is kicsit. A póréhagymát már nagyon régóta ki akartam próbálni, olyan jó nézni, ahogy a főzőműsorokban vastag karikákra vágják, ez biztos valami kattanás nálam, de nagyon tetszik, ahogy szeletelik. :D
Megalkottam hát a saját variációmat Póréhagyma krémlevesre. Egyszerű és olcsó, lehet belőle hétvégi családi leves, de egy szimpla könnyű vacsora is. Persze aki vigyáz az alakjára, este már ne egyen mellé kenyeret, és ne tejszínnel készítse, hanem zsírszegény tejföllel vagy tejjel.
Hozzávalók:
- két szál póréhagyma
- egy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- kevés olaj vagy vaj
- víz
- 1-2 leveskocka
- só, bors
- petrezselyemzöld
- 2 dl tejszín
- liszt a besűrítéshez
- pici sajt a díszítéshez
Elkészítés:
Kevés vajon vagy olajon megpárolom, és kissé megpirítom az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a felkarikázott póréhagymát. Majd felöntöm 1,5-2 liter vízzel. Ízlés szerint ízesítem, sózom-borsozom, rádobok egy-két leveskockát, és apróra vágott petrezselyemzölddel is megszórom. Ha felfőtt, és a hagymák megpuhultak, botmixerrel simára turmixolom a levest (de aki szeretné, hogy hagymadarabkák úszkáljanak benne, azok hagyják ki ezt a lépést). Hozzáadom a tejszínt, jól elkeverem, és ha szükséges, egy kis liszttel sűrítek az állagán.
Kis tálkákba szedem, sajtot reszelek a tetejére, és teljes kiőrlésű vagy rozskenyérből készült pirítóssal tálalom. Jó étvágyat!