Mindig is nagyon szerettem a töltött káposztát, anyunál jobban nem csinálja senki a világon. Az Édesnek nem a kedvence, de azért megeszi, én viszont alig tudok vele betelni. Jó kis magyaros kaja, de nem kell zsírban tocsognia, hogy finom legyen. Friss, ropogós kenyérrel és tejföllel szeretjük igazán. Mivel szabolcsi származású vagyok, a recept az ottaniak ízlését képviseli.
Hozzávalók:
- fél kiló rizs
- fél kiló darált sertéshús (pl. lapocka)
- só ízlés szerint (1 ek.)
- 1 csapott tk. bors
- 1 csapott ek. pirospaprika
- 1 nagy és egy kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- üveges/konzerv paradicsompüré
- 1 közepes fej káposzta
Elkészítés:
A rizset megmossuk, lecsepegtetjük, majd ízesítjük sóval-borssal, apróra vágott fokhagymával, és a nagyon apróra kockázott kisebbik fej vöröshagymával (gazdagíthatjuk még felkockázott zöldpaprikával is, nagyon jó ízt ad neki). Végül a darált húst is hozzáadjuk, és jól elkeverjük. 4 evőkanál olajon megfonnyasztjuk a felkockázott nagyobbik fej vöröshagymát, és a tűzről levéve elkeverjük a pirospaprikával. Ezt is a masszánkhoz adjuk, és jó alaposan összekeverjük (egy pici paradicsompürét is adhatunk még hozzá).
A káposzta külső leveleit leszedjük, a fejet megmossuk, és kivágjuk a torzsáját (ne dobjuk ki, még szükségünk lesz rá). Vizet forralunk, ha már lobog, beletesszük a káposztát, és két perc fonnyasztás után elkezdjük lehántani a leveleket. A kiszedett leveleket hideg vízbe rakjuk, hogy ne essenek össze, és ne szakadjanak el (így azonnal tölthetőek, mert nem forróak). A vastag gerezdjüket óvatosan kivágjuk, és a nagyobb leveleket félbevágjuk.
Töltés: egy levelet a tenyerünkre fektetünk, a levél nagyságától függően egy kanál tölteléket teszünk az alsó széléhez, és felgöngyöljük. A végét/végeit is benyomkodhatjuk, hogy ne jöjjön ki a töltelék. A lábas aljára vágjuk a meghagyott torzsáját, hogy megóvjuk a káposztát az esetleges leégéstől (de ezt füstölt szalonna szeletekkel is megtehetjük, ellenállhatatlan ízt ad neki!).
Szépen egymás mellé rendezzük őket a lábasban, aki még ügyetlenül tölt, az szorosan egymás mellé tegye őket, így nem fognak szétnyílni. Felöntjük sós vízzel, éppen csak lepje el, és aki siet, magas fokozaton, a ráérősek közepes fokozaton kezdjék el főzni. Ha felfőtt, öntsünk rá ízlés szerint paradicsompürét. Fedő alatt közepes fokozaton vagy takaréklángon készre főzzük kb. 20-30 perc alatt (takarékon tovább).
Kezdők kóstolgassák időközönként, akkor van készen, ha már megpuhult benne a töltelék. Tányérokra szedjük, tejföllel leöntve, ropogós rozskenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat!