HTML

Kockalány konyhája

Egy kocka lány is tudhat sütni-főzni.

Címkék

áfonya (2) alma (22) almás pite (1) amerikai (2) ananász (4) angol (2) aszalt (4) avokádó (1) bab (5) bababarát (1) bacon (14) banán (10) barack (12) bejgli (2) bolgár (1) bor (2) borítékolt (1) brassói (1) brokkoli (11) brownie (8) burgonya (15) cake pops (1) cékla (1) chili (4) citrom (16) cseresznye (4) csiga (3) csípős (2) csipsz (1) csirkehús (31) csokiimádók (33) csokiszósz (18) cukkini (9) desszert (159) édesség (149) egészséges (88) egészséges reggeli (10) egyszerű (150) élesztő (21) eper (16) étcsokoládé (34) étteremkritika (6) fagyi (1) fahéj (37) falatkák (16) fánk (4) fasírt (6) felfújt (1) feta (7) filmajánló (3) fogadalmak (1) fokhagymás (59) főzelék (2) francia (5) füstölt szalonna (13) gluténmentes (1) gomba (11) gombóc (1) gordon ramsay (1) görög (4) gránátalma (1) grill (3) gríz (2) gyors (119) hal (3) halloween (1) házi (24) húsos (78) indiai (3) jamie oliver (1) játék (1) joghurt (5) juhtúró (1) kakaó (37) kakaós csiga (1) kalács (6) káposzta (6) karácsony (6) karamell (4) karfiol (4) kefir (2) keksz (15) kelbimbó (3) kenyér (5) kenyérlángos (1) kevert (17) kínai (1) kínai kel (3) kiwi (2) kókusz (20) kolbász (4) könnyű vacsi (60) körte (2) kosárka (2) köszméte (1) krém (6) krémsajt (5) kuglóf (2) kukorica (10) laktató (78) larousse (1) lasagne (1) lassi (1) lecsó (3) lekvár (15) lencse (1) lepény (2) leves (23) likőr (1) madeleine (2) magyaros (10) máj (2) majonézes (2) majoranna (5) mák (3) málna (2) mandula (1) marhahús (4) mártás (6) máz (3) mazsola (7) medvehagyma (5) meggy (16) menzakaja (7) méz (18) mézeskalács (2) mikrós (1) mogyoró (2) mogyorókrém (2) muffin (12) mustáros (6) nagyanyáink süteményei (23) narancs (5) nokedli (1) nyárson sült (1) olasz (5) omlós (33) padlizsán (4) palacsinta (8) paprika (4) paradicsomos (12) péksütemény (10) penne (1) pikáns (19) piskóta (22) piskótatekercs (1) pite (16) pizza (4) pogácsa (2) póréhagyma (4) pörkölt (5) puding (18) pulykahús (3) puncs (2) rácsos (4) ragu (8) rakott (16) rántott (4) rebarbara (1) rétes (1) ribizli (1) ricotta (1) rizses (5) rumos (9) sajt (46) saláta (9) sárgarépa (16) sertéshús (28) sonka (15) sörös (1) sós rágcsálnivaló (7) spagetti (12) spanyol (3) spárga (2) spenót (1) sütemény (100) szaftos (14) szezámmag (5) szilva (5) szőlő (1) szószok (4) szuflé (1) tarhonya (1) tarte tatin (3) tej (47) tejfölös (32) tejpor (2) tejszín (27) tejszínhab (12) tenger gyümölcsei (4) tésztaétel (34) tojásos (13) tök (2) töltött (18) torma (1) török (4) torta (30) turmix (7) túró (18) vaníliás (52) vega (66) vinetta (1) virsli (2) zabpehely (4) zöldborsó (5) zöldséges (61) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

Ajánló

Legjobb receptes blogok

Naptár

október 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Facebook oldal

2012.11.24. 22:26 Kockalány

Egy kis tökéletlenség

Címkék: édesség tejszínhab házi piskóta sütemény kakaó desszert étcsokoládé csokiszósz omlós csokiimádók

A mostani sütit először nem akartam feltenni ide a blogra. Napokig gondolkoztam, hogy mi legyen vele. De végülis meggondoltam magam, és megosztom veletek. Az ok, amiért le akartam hagyni a finomságok sorából, hogy egy egyszerű hozzávalónak köszönhetően nem sikerült tökéletesre.

A Kinder Pingui-t nagyon szeretjük, régóta el akartam készíteni a házi megfelelőjét. Nagyon finom lett, de elég csúnyácska, mert a habtejszín kicsapódott, és elrontotta a krém állagát. Na, ekkor fogadtam meg, hogy akciós habtejszínt soha többé nem veszek. Nehezen emésztettem meg, hogy csak ennyin múlt a süti szépsége. De valamelyest vigasztalt, hogy ettől függetlenül finom lett.

Egyúttal el is gondolkoztatott, hogy miért szégyelljük annyira a tökéletlenségeinket?! Miért akarjuk elrejteni a hibáinkat, és miért akarunk mindig tökéletesnek látszani?! A mai világ elhiteti velünk, hogy csak akkor számítunk, ha hibátlanok vagyunk. Pedig ez nem így van. A legjobbakkal is előfordul, hogy valamit elrontanak, csak azt lehet, hogy zárt ajtók mögött teszik, és soha nem kerül napvilágra. Megőrzik a titkot, hogy nehogy csorba essen a hírnevükön. Holott épp ez tesz minket emberivé, egyedivé és természetessé. Sokszor a túl tökéletes műnek hat, és nem jár együtt tartalmas belsővel.

Egy süti is lehet bármilyen gyönyörűséges, de ha nem finom, akkor semmi értelme. Mindig az ízlik a legjobban, amit magunk alkotunk meg, amiben a mi munkánk, erőfeszítésünk van. Ha kicsit megég, összeesik, kiszárad, történjen vele bármi, az attól még a mi kezünk munkája, még ha nem is egy főnyeremény. A hibákból tanulunk, legközelebb jobban odafigyelünk, és egyre ügyesebbek és ügyesebbek leszünk. Szóljon ez minden kezdő vagy rutinos konyhatündérnek.

Pingvin szelet

Hozzávalók:

A piskótához:

-          6 tojás

-          15 dkg cukor

-          3 ek. víz

-          16 dkg liszt

-          1 cs. sütőpor

-          3 dkg kakaó

A krémhez:

-          5 dl habtejszín

-          3 dl tej

-          1 cs. színtelen tortazselé

A csokimázhoz:

-          35 dkg étcsokoládé

-          1,5 dl tej

-          10 dkg margarin

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor felével. A sárgáját elkeverjük 3 evőkanál vízzel, és a cukor másik felével. A habot óvatosan elkeverjük a tojássárgájás folyadékkal, és vigyázva hozzáadjuk a sütőporos-kakaós lisztet is. Kivajazott és kilisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 190 fokon 20 percig sütjük. Ha kész, rácson kihűtjük, majd kettévágjuk.

A krémhez a tortazselét a csomagoláson lévő útmutató alapján a tejjel elkészítjük. A habtejszínt felverjük, majd a kihűlt zselés tejjel elkeverjük.

A mázhoz egy lábasba tesszük a tejet, a margarint, belekockázzuk a csokikat, és kevergetve felmelegítjük. Ha a csoki megolvadt, a masszánk pedig sűrűsödni kezd, levesszük a tűzről, és kihűtjük.

A süti alsó felét megkenjük a krém felével, és eloszlatjuk rajta a csokimáz egyharmadát. Majd rákenjük a krém másik felét, és beborítjuk a tészta felső részével. Végül ráöntjük a maradék csokimázt, és szépen eloszlatjuk rajta. Érdemes hűtőbe rakni pár órára, hogy megszilárduljon, utána szeletelhető.

Az én piskótám szépen feljött, és omlós volt. A krém kissé szépséghibás és folyós, de finom. A csokimáz pedig egyszerűen isteni volt, és olyan vastagon borította be a tetejét, hogy öröm volt beleharapni (bár a krém közötti csoki teljesen elkeveredett, és elszínezte a krémet, de annyi baj legyen).

+Tipp: ha a habtejszíned nem cukrozott, mindenképpen tegyél bele 1-2 kanállal, hogy finom édes legyen.

pingvin_szelet.bmp

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kockalanykonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1004923648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.