Tegnap este a buliba menetel előtt összedobtam egy egyszerű vacsit. Szilveszterhez méltóan valami virsliset akartam készíteni, na meg olyat, ami felszívja majd az aznap esti alkoholt. Ezért Virslis lábtörlőt készítettem. A vicces elnevezés abból ered, hogy a virslik bele vannak szőve a tésztába, mint a lábtörlőbe a szálak. Jól néz ki, de az enyém nem az eredeti szövésmintával készült, mert az édes bejött a konyhába okoskodni, és neki így jobban tetszett. :) De nyugodtan el lehet bújtatni az összes virslit a tésztába, ha valakinek nem tetszenek a kikandikáló hosszabb végek.
Virslis lábtörlő
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- fél kocka friss, vagy egy csomag szárított élesztő
- 1 csapott kiskanál só
- 1 csapot kk. cukor
- 2-3 dl tej
- fél dl olaj
- 8 db. virsli
- 1 egész tojás
Elkészítés:
Hasonlóan készül, mint a pizza vagy a kenyérlángos. Egy tálba mérjük a lisztet, kis mélyedést csinálunk a közepébe, beleszórjuk a sót és a cukrot. Jöhet rá a szárított élesztő, majd felöntjük annyi langyos tejjel, ami a kis gödröcske pereméig ér. Negyedórára letakarva hagyjuk, hogy megkeljen az élesztő. Majd jól összedolgozzuk a maradék tejjel és az olajjal. Rugalmas tésztát kapunk, ha túl ragadós lenne, még adunk hozzá lisztet. Kis cipó alakúra formázzuk, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen szögletes tepsi formára nyújtjuk, és sütőpapíros tepsire helyezzük. Egy éles késsel, pizzakéssel vagy derelye szaggatóval hosszanti csíkokat vágunk bele úgy, hogy a széleknél 2 centit meghagyunk. 8 virslit félbe vágunk (én füstöltet használtam, mert az a kedvencünk), és egyenként belefűzzük a tésztába úgy, hogy az egyik tésztacsík a virsli felett fusson, a következő alatta, és így tovább. A miénk egyedi fonású lett, tetszés szerint lehet vele játszani. A végén megkenjük a felhabosított tojással, és a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 15 perc alatt készre sül (akinek gyenge a sütője, süsse erősebb fokozaton).
Nagyon guszta, mutatós kaja, és nem mellesleg nagyon finom is. Mustárral, ketchuppal, majonézzel vagy savanyúsággal tálaljuk.
+Tipp: sütés előtt meg lehet szórni reszelt sajttal vagy szezámmaggal, de egyéb magvakkal is.
Mindenkinek Finomságokban Gazdag, Boldog Új Évet Kívánok!