Kis kihagyás után ismét jelentkezem. Őszintén szólva csak olyan kajákat ettünk az utóbbi időben, amik már korábban felkerültek ide. Kihasználjuk a sok finom friss zöldséget, egymást követik nálunk a tipikus nyári kaják, úgymint lecsó, főtt kukorica, padlizsánkrém. A melegben ezek jobban esnek, mint a nehéz ételek. Max. csirkemellet sütök rizzsel, mert az az Édes kedvenc gyúrós kajája.
Nemrég volt a szülinapom, ezért meglátogatott a kis családom a hétvégén. Eljöttek a szüleim, és a bátyám a két gyerkőccel. A gyerekekkel nem is nagyon kellett foglalkozni, megtette helyettem az aktuális dajka, Luna személyében. Fel-le rohangásztak vele, húzgálták előtte a kedvenc játékát, ami egy cipőfűző, és visítva nevettek közben. Édesanyám sok finomsággal készült, és egy gluténmentes szülinapi túrótortát is hozott (a kis keresztlányom sajnos gluténérzékeny, ezért lett gluténmentes a torta).
Bár jól nézett ki, és finom is volt az anyu tortája, hamar elfogyott, így sütöttem én is magamnak egy szülinapi tortát. Régóta ki akartam próbálni a Raffaello tortát, most itt volt rá az ünnepélyes alkalom. Aki szereti ezt a desszertet, nagyon fog rajongani a róla elnevezett tortáért. Házilag már készítettem raffaellót, ami isteni, és a torta is hasonlóan készül. Tökéletes lett a végeredmény, nagyon guszta, és csupa-csupa kókusz.
Raffaello torta
Hozzávalók:
A piskótához:
- 4 tojás
- 4 ek. liszt
- 4 ek. cukor
- 2 tk. sütőpor
A krémhez:
- 30 dkg kókuszreszelék
- 30 dkg tejpor
- 30 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- fél liter habtejszín
- 2 dl víz
A díszítéshez:
+ kókuszreszelék
- esetleg mandulaszeletek
Elkészítés:
A piskótát a szokásos módon elkészítjük: a 4 tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan elkeverjük a 4 tojássárgájával, és a sütőporral elkevert liszttel. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, az oldalát nem szükséges kivajazni-kilisztezni. Beletöltjük a masszát, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (tűpróbát végezzünk), majd rácson kihűtjük.
A krémhez a cukrot a vízzel feltesszük egy lábasban főni. Sűrű szirupot főzünk belőle, majd félretesszük hűlni. Ha kihűlt, elkeverjük a kókuszreszelékkel, a vajjal, és a tejporral. Ezután kiveszünk belőle egy kisebb adagot, ebből lesznek a tetején a raffaello golyók (csak golyókat formázunk a kihagyott masszából, és kókuszba forgatjuk őket). A többi krémet pedig elkeverjük a felvert habtejszínnel.
A kihűlt piskótalapot ketté vágjuk, bőven megtöltjük a krémmel, majd a maradékkal bevonjuk a torta tetejét és az oldalát is. Végül ízlés szerint díszítjük: megszórhatjuk még kókuszreszelékkel, az oldalát mandulaszeletekkel vonhatjuk be, a tetejét pedig a raffaello golyókkal rakjuk ki. Érdemes hűtőben dermeszteni egy kicsit, hogy szépen szeletelhető legyen. Na, mi ezt már nem bírtuk kivárni. Mennyei lett!