Megállíthatatlanul itt az ősz. Kicsit szomorú vagyok, hogy a nyár ilyen hamar elrepült, de azért optimista is, mert mint minden évszak, az ősz is magával hozza sajátos szépségeit. Olyan szép tud lenni az átváltozó táj, a nap fényében szikrázó sárga levelek. Na és persze ott a sok finomság, ami csak ebben az időszakban érik.
Ne is búslakodjunk sokáig az elmúlt jó időn, inkább élvezzük az ősz ízeit! Süssünk-főzzünk belőlük sok-sok finomságot. Még egy pozitívum, hogy ilyenkor már nem bánjuk, ha a tűzhely felmelegíti a konyhát, sőt, a hűvösebb napokon még jól is esik.
Édesanyám Szilvás-szőlős pitét sütött, amiből nekünk is küldött. Ez a két gyümölcs külön-külön is finom, egyszerre pedig még inkább. Mindkettő már inkább őszies ízvilág, a piacon finomabbnál finomabbak kaphatóak már belőlük. Érdemes kipróbálni őket együtt is, remekül illenek egymáshoz.
Szilás-szőlős pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 14 dkg margarin
- 14 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- kevés tejföl
- pici só
A töltelékhez:
- fél kiló szilva
- 1-2 fürt (kék)szőlő
- 15 dkg cukor
- fahéj (ízlés szerint)
+ egy tojás a tetejét megkenni
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót: a cukrot és egy pici sót. Belekockázzuk a hideg margarint, és jól összegyúrjuk a lisztes keverékkel. Végül három tojássárgával és egy kevés tejföllel gyúrjuk gömbölyű tésztává.
A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk. A szilvát felkockázzuk, a szőlőszemeket egészben vagy félbe vágva adjuk hozzá. Majd cukorral és ízlés szerinti fahéjjal elkeverjük, és készen is van a töltelékünk.
A tésztát két részre osztjuk, az elsőt kinyújtjuk, és sütőpapíros vagy kivajazott-kilisztezett tepsibe helyezzük. Szépen eloszlatjuk rajta a gyümölcsös tölteléket, és rányújtjuk a másik tésztát. Egy villával megszurkáljuk, és egy tojással lekenjük a tetejét. Előmelegített sütőbe tesszük, és közepes fokozaton 30-35 percig sütjük. Ha kihűlt, felkockázzuk, és porcukorral megszórva tálaljuk. Nagyon finom!