HTML

Kockalány konyhája

Egy kocka lány is tudhat sütni-főzni.

Címkék

áfonya (2) alma (22) almás pite (1) amerikai (2) ananász (4) angol (2) aszalt (4) avokádó (1) bab (5) bababarát (1) bacon (14) banán (10) barack (12) bejgli (2) bolgár (1) bor (2) borítékolt (1) brassói (1) brokkoli (11) brownie (8) burgonya (15) cake pops (1) cékla (1) chili (4) citrom (16) cseresznye (4) csiga (3) csípős (2) csipsz (1) csirkehús (31) csokiimádók (33) csokiszósz (18) cukkini (9) desszert (159) édesség (149) egészséges (88) egészséges reggeli (10) egyszerű (150) élesztő (21) eper (16) étcsokoládé (34) étteremkritika (6) fagyi (1) fahéj (37) falatkák (16) fánk (4) fasírt (6) felfújt (1) feta (7) filmajánló (3) fogadalmak (1) fokhagymás (59) főzelék (2) francia (5) füstölt szalonna (13) gluténmentes (1) gomba (11) gombóc (1) gordon ramsay (1) görög (4) gránátalma (1) grill (3) gríz (2) gyors (119) hal (3) halloween (1) házi (24) húsos (78) indiai (3) jamie oliver (1) játék (1) joghurt (5) juhtúró (1) kakaó (37) kakaós csiga (1) kalács (6) káposzta (6) karácsony (6) karamell (4) karfiol (4) kefir (2) keksz (15) kelbimbó (3) kenyér (5) kenyérlángos (1) kevert (17) kínai (1) kínai kel (3) kiwi (2) kókusz (20) kolbász (4) könnyű vacsi (60) körte (2) kosárka (2) köszméte (1) krém (6) krémsajt (5) kuglóf (2) kukorica (10) laktató (78) larousse (1) lasagne (1) lassi (1) lecsó (3) lekvár (15) lencse (1) lepény (2) leves (23) likőr (1) madeleine (2) magyaros (10) máj (2) majonézes (2) majoranna (5) mák (3) málna (2) mandula (1) marhahús (4) mártás (6) máz (3) mazsola (7) medvehagyma (5) meggy (16) menzakaja (7) méz (18) mézeskalács (2) mikrós (1) mogyoró (2) mogyorókrém (2) muffin (12) mustáros (6) nagyanyáink süteményei (23) narancs (5) nokedli (1) nyárson sült (1) olasz (5) omlós (33) padlizsán (4) palacsinta (8) paprika (4) paradicsomos (12) péksütemény (10) penne (1) pikáns (19) piskóta (22) piskótatekercs (1) pite (16) pizza (4) pogácsa (2) póréhagyma (4) pörkölt (5) puding (18) pulykahús (3) puncs (2) rácsos (4) ragu (8) rakott (16) rántott (4) rebarbara (1) rétes (1) ribizli (1) ricotta (1) rizses (5) rumos (9) sajt (46) saláta (9) sárgarépa (16) sertéshús (28) sonka (15) sörös (1) sós rágcsálnivaló (7) spagetti (12) spanyol (3) spárga (2) spenót (1) sütemény (100) szaftos (14) szezámmag (5) szilva (5) szőlő (1) szószok (4) szuflé (1) tarhonya (1) tarte tatin (3) tej (47) tejfölös (32) tejpor (2) tejszín (27) tejszínhab (12) tenger gyümölcsei (4) tésztaétel (34) tojásos (13) tök (2) töltött (18) torma (1) török (4) torta (30) turmix (7) túró (18) vaníliás (52) vega (66) vinetta (1) virsli (2) zabpehely (4) zöldborsó (5) zöldséges (61) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

Ajánló

Legjobb receptes blogok

Naptár

október 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Facebook oldal

2014.01.02. 20:48 Kockalány

Az év első levese

Címkék: burgonya leves zöldséges fokhagymás marhahús bab majoranna húsos magyaros laktató

Kezdjük az évet egy tartalmas és finom levessel. Bár én nem vagyok nagy levesevő, néha azért nagyon jól tud esni. Télen inkább a laktatóbb, gazdag leveseket kedveljük. Van, hogy olyan gazdagra sikerülnek, hogy nem is kívánunk utána mást, csak egy kis desszertet.

A mostani leves is ilyen, hamar jóllakat, utána már csak egy kis palacsinta, fánk, vagy egy szelet süti hiányzik. Finom Babgulyást főztem marhalábszárból. Kicsit türelemjáték, mert kell pár óra, mire a hús és a bab is megpuhul, de megéri kivárni. A húsimádó férfiakat simán levehetjük a lábukról vele.

Babgulyás

Hozzávalók:

- 60 dkg marhalábszár

- 30 dkg szárazbab

- 2 nagy fej vöröshagyma

- 2-3 gerezd fokhagyma

- 3 nagyobb vagy 6 kisebb burgonya

- 1-2 sárgarépa

- 4 ek. olaj

- 1 ek. pirospaprika

- só, bors

- majoranna

- esetleg őrölt kömény

Elkészítés:

A babot átválogatjuk, megmossuk, és még előző este langyos vízbe beáztatjuk. A marhahúst megmossuk, és apró kockákra vágjuk, hogy majd hamar megpuhuljon. A hagymákat is megtisztítjuk, és felaprítjuk. A krumplit és a répát meghámozzuk, megmossuk, és apró kockákra daraboljuk.

A vöröshagymát az olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a marhahúst, és kicsit együtt pirítjuk. Majd beletesszük a babot, a fokhagymát, és fűszerezzük: sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával és majorannával. (Aki szereti, őrölt köményt is használhat, mi nem szeretjük.)

Az egészet jól elkeverjük, és felengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Felforraljuk, és lefedve, lassú tűzön majdnem teljesen puhára főzzük. Fél órával a főzés vége előtt hozzáadjuk a burgonyát és a répát is. Ha túl sűrű lenne, még felönthetjük egy kis vízzel. De az ízesítésre vigyázzunk, nehogy elvegyük az ízét.

Ha mégis utána kellene ízesítenünk, akkor sózzuk-borsozzuk vagy dobjunk rá egy-két marhahúsleves kockát. Akinek pedig nem elég gazdag így a leves, csipetkét is tehet bele. Amint a hús, a bab, a krumpli és a répa is megpuhult, tálalhatjuk is. Jó étvágyat!

babgulyás2_1.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kockalanykonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr545721878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.02.09. 11:03:57

A gulyáshoz szerintem kell a kömény. Egy egyszerű gulyást én is csinálnék már, amit nem akar a család egy része leveszöldséggel telepakolni.
Az olaj használatról jut eszembe, hogy egy egész napos vadpörkölt főző verseny után még este vaddisznót kellett főznöm, s mondtam elég volt a tömény zsírból. Oliva olajon tettem fel. az enyém elfogyott:-)

Kockalány 2014.02.09. 22:24:52

Lehet bele köményt tenni, annak, aki szereti. Mi sajnos egyáltalán nem, így nem is használok semmibe. :)