Itt egy jó kis s.o.s. süti váratlan helyzetekre. Ha váratlanul vendéged toppan be, vagy megkívánsz valami finom gyümölcsös desszertet, de nincs kedved órákig a konyhában robotolni, ez lesz a te édességed.
Én nagyon szeretem az ilyen gyors sütiket, ha nincs időm, vagy este esek haza, akkor sem szenvedünk édességhiányban. A receptje csak úgy kipattant a fejemből, szóval engem lehet szidni, ha valakinek nem ízlik. :)
Az alapja mirelit leveles tészta, amit én mindig tartok itthon a fagyóban vész esetére. Annyi hátránya van, hogy két órával az elkészítés előtt ki kell venni, hogy kiolvadjon, de utána már lehet is készíteni. Pofonegyszerű, és bármilyen gyümölccsel készíthető.
Almás leveles
Hozzávalók:
- 500 g gyorsfagyasztott leveles tészta
- 2-3 piros alma
- kevés sárgabarack lekvár
- cukor
- fahéj
Elkészítés:
2 óra olvasztás után a leveles tészta már megfelelő állagú lesz. Lisztezett felületen négyzet alakúra nyújtjuk, és egy hegyes késsel 1-2 centis peremet karcolunk bele. Nem kell átvágni a tésztát, csak belekarcolni a felületébe egy négyzetet a szélétől kis távolságra körbe.
A belülre eső négyzetet vékonyan megkenjük sárgabarack lekvárral. Az almákat megmossuk, kimagozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A szeletekkel kirakjuk a lekváros részt. Végül megszórjuk ízlés szerinti cukorral és fahéjjal. Mehet az előmelegített sütőbe.
200 fokon 20-25 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Ha megsült, langyosra hűtjük, szeleteljük, megszórjuk porcukorral. Frissen és melegen a legfinomabb, és mivel kis adag, nem is biztos, hogy marad belőle. Érdemes dupla adagot készíteni, ha édesszájú a család.