Már majdnem kifogytam a vacsoraötletekből, amikor eszembe jutott, hogy elmúlt a farsangi szezon, és én egy darab fánkot sem sütöttem. Nem akartam a klasszikus szalagos fánkkal pepecselni, valami másra vágytam, valami nem megszokottra. Ekkor eszembe jutott, hogy anyu hányszor sütött nekünk Csőrögét kiskoromban.
Olyan receptet kerestem, amit nem kell keleszteni, mert este volt, fáradt voltam és éhes, nem lett volna türelmem kivárni, míg megkel. Leginkább arra vágytam, hogy fánkot egyek, de úgy, hogy valaki megcsinálja helyettem. Persze az ilyen már csak álom, így nagy lustán nekifogtam elkészíteni.
Szerencsére létezik olyan variáció, amit nem kell keleszteni, még jó, különben még most sem ettem volna fánkot. Kissé tartottam tőle, mert féltem, hogy a kelesztés kihagyása az íz és az állag rovására megy. De szerencsére nem így lett, bejött a recept. A szódabikarbóna helyett pedig egy kis rumaroma tette különlegessé az ízét.
Csőröge / Forgácsfánk
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 12, 5 dkg vaj
- 5 ek. cukor
- 2 tojás
- 1 cs. sütőpor
- kevés rumaroma
- egy csipet só
- olaj a sütéshez
- porcukor és lekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
Először a száraz hozzávalókat keverjük össze: a lisztet a sütőporral, a cukorral és egy csipet sóval. Majd a puha vajat (lehet olvasztott is) adjuk hozzá, aztán a két tojást és a rumaromát. Egy kis tejjel vagy tejföllel lehet lazítani a tésztán, ha nem könnyen gyúrható.
Lisztezett felületen kinyújtjuk, és rombusz alakú darabokra vágjuk egy éles késsel vagy derelyevágóval. A közepüket pedig bevágjuk. A klasszikus csőröge formát úgy tudjuk elérni, hogy az egyik csücskét áthúzzuk a középső lyukon, megcsavarva a fánkunkat.
Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük, és porcukorral megszórva, vagy lekvárral leöntve tálaljuk. Ebből az adagból elég sok lesz, egy nagy család simán jóllakik belőle, így aki kevesebb főre süt, csökkentse le a hozzávalók mennyiségét (liszt, vaj, tojás).
+Tipp: akinek hiányzik belőle a nagymamáink korabeli ízhatás, sütőpor helyett használjon szódabikarbónát.
Kívül ropogós, belül finom omlós :)