Nagyon megszerettem a cukkinit, pedig pár éve még azt sem tudtam mi az, legalábbis nem foglalkoztam vele különösebben. A Francia lecsóban (Ratatouille) használtam először, és rögtön meg is kedveltem. Utána kipróbáltam belőle a Cukkini ropogóst, és végleg a rajongójává váltam.
Annyira jól illik mindenféle raguba, legutóbb az isteni Brokkolis-juhtúrós csirkeragut tökéletesítettem vele. Most egy olyan fogást alkottam belőle, amiben nem csak mellékszereplő. Bár azt hihetnénk, hogy ha övé a főszerep, egy íztelen és unalmas ételt kapunk, egyáltalán nem így lett. Szaftos és finom ragu készült belőle.
Csak hagymákkal és szezámmaggal egészítettem ki, hogy semmi ne vegye el az ízét. Megrögzött húsimádók persze feldobhatják egy kis csirkemellel, de szerintem így natúran is nagyon finom. Mikor szünetet tartunk a húsevésben, szeretek ilyen könnyű és finom ételeket összedobni.
Szezámos cukkini ragu
Hozzávalók:
- egy közepes cukkini
- egy kis fej vöröshagyma
- egy kis fej lilahagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- szezámmag ízlés szerint
- só, bors
- extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
Nagyon egyszerűen és roppant gyorsan elkészül, ideális fáradtan hazaesős estéken gyors vacsorának.
Megtisztítjuk és felkockázzuk a hagymákat. Kevés extra szűz olívaolajon pirítani kezdjük a vörös- és lilahagymát, majd az aprított fokhagymát is hozzáadjuk. A cukkinit megmossuk, levágjuk a végeit, és felkockázzuk. Ezt is a hagymás keverékhez adjuk.
Először fedő alatt pároljuk, hogy puhuljon, majd fedő nélkül főzzük tovább. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szezámaggal. Én szaftos állagúra szeretem főzni, mindenki addig főzze, amíg jólesik. Rizsköret illik hozzá a legjobban, de bármivel fogyaszthatjuk.
+Tipp: reszelt (füstölt) sajttal is meg lehet szórni a végén.
Legközelebb sütiben is kipróbálom a cukkinit, állítólag nagyon finom!
További ínycsiklandozó finomságok a Facebook oldalamon: Kockalány konyhája.