HTML

Kockalány konyhája

Egy kocka lány is tudhat sütni-főzni.

Címkék

áfonya (2) alma (22) almás pite (1) amerikai (2) ananász (4) angol (2) aszalt (4) avokádó (1) bab (5) bababarát (1) bacon (14) banán (10) barack (12) bejgli (2) bolgár (1) bor (2) borítékolt (1) brassói (1) brokkoli (11) brownie (8) burgonya (15) cake pops (1) cékla (1) chili (4) citrom (16) cseresznye (4) csiga (3) csípős (2) csipsz (1) csirkehús (31) csokiimádók (33) csokiszósz (18) cukkini (9) desszert (159) édesség (149) egészséges (88) egészséges reggeli (10) egyszerű (150) élesztő (21) eper (16) étcsokoládé (34) étteremkritika (6) fagyi (1) fahéj (37) falatkák (16) fánk (4) fasírt (6) felfújt (1) feta (7) filmajánló (3) fogadalmak (1) fokhagymás (59) főzelék (2) francia (5) füstölt szalonna (13) gluténmentes (1) gomba (11) gombóc (1) gordon ramsay (1) görög (4) gránátalma (1) grill (3) gríz (2) gyors (119) hal (3) halloween (1) házi (24) húsos (78) indiai (3) jamie oliver (1) játék (1) joghurt (5) juhtúró (1) kakaó (37) kakaós csiga (1) kalács (6) káposzta (6) karácsony (6) karamell (4) karfiol (4) kefir (2) keksz (15) kelbimbó (3) kenyér (5) kenyérlángos (1) kevert (17) kínai (1) kínai kel (3) kiwi (2) kókusz (20) kolbász (4) könnyű vacsi (60) körte (2) kosárka (2) köszméte (1) krém (6) krémsajt (5) kuglóf (2) kukorica (10) laktató (78) larousse (1) lasagne (1) lassi (1) lecsó (3) lekvár (15) lencse (1) lepény (2) leves (23) likőr (1) madeleine (2) magyaros (10) máj (2) majonézes (2) majoranna (5) mák (3) málna (2) mandula (1) marhahús (4) mártás (6) máz (3) mazsola (7) medvehagyma (5) meggy (16) menzakaja (7) méz (18) mézeskalács (2) mikrós (1) mogyoró (2) mogyorókrém (2) muffin (12) mustáros (6) nagyanyáink süteményei (23) narancs (5) nokedli (1) nyárson sült (1) olasz (5) omlós (33) padlizsán (4) palacsinta (8) paprika (4) paradicsomos (12) péksütemény (10) penne (1) pikáns (19) piskóta (22) piskótatekercs (1) pite (16) pizza (4) pogácsa (2) póréhagyma (4) pörkölt (5) puding (18) pulykahús (3) puncs (2) rácsos (4) ragu (8) rakott (16) rántott (4) rebarbara (1) rétes (1) ribizli (1) ricotta (1) rizses (5) rumos (9) sajt (46) saláta (9) sárgarépa (16) sertéshús (28) sonka (15) sörös (1) sós rágcsálnivaló (7) spagetti (12) spanyol (3) spárga (2) spenót (1) sütemény (100) szaftos (14) szezámmag (5) szilva (5) szőlő (1) szószok (4) szuflé (1) tarhonya (1) tarte tatin (3) tej (47) tejfölös (32) tejpor (2) tejszín (27) tejszínhab (12) tenger gyümölcsei (4) tésztaétel (34) tojásos (13) tök (2) töltött (18) torma (1) török (4) torta (30) turmix (7) túró (18) vaníliás (52) vega (66) vinetta (1) virsli (2) zabpehely (4) zöldborsó (5) zöldséges (61) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

Ajánló

Legjobb receptes blogok

Naptár

október 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Facebook oldal

2015.02.16. 22:14 Kockalány

Mézes-mustáros-chilis marha

Címkék: burgonya méz kelbimbó zöldséges fokhagymás pikáns marhahús mustáros chili húsos sárgarépa egészséges omlós könnyű vacsi

Anyu a fő húsellátóm, ha látogatóba jönnek, mindig hoz valamit vidékről. Így alig járunk henteshez, mindig van mihez nyúlni. Legutóbb egy szép marhanyakat kaptam tőle. Kivételesen nem vörösboros pörköltet akartam készíteni belőle, hanem valami nem megszokottat.

mezes-mustaros-chilis_marha_6.JPG

Megint szabadjára engedtem a fantáziámat, így jött az ötlet, hogy mézzel, mustárral és chilivel készítsem el. Lehetett volna egyben sütni, úgy stílusosabb lett volna, vagy szeletelve, de én most inkább felkockáztam, hogy időt spóroljak vele.

mezes-mustaros-chilis_marha_1.JPG

Érdemes egy nappal előtte bepácolni a húst, így érnek össze benne igazán az ízek. Na, és a pácolás utáni illata...már akkor beindul az ember nyálelválasztása, mikor megérzi. Hát még amikor omlósra sütjük, és szétolvad a szánkban...jó, tudom, ez már kínzás.

Mézes-mustáros-chilis marha vegyes zöldségkörettel

Hozzávalók:

A húshoz:

- marhanyak

- só, bors

- őrölt chili

- mustár

- méz

- pár gerezd fokhagyma

A körethez:

- burgonya

- kelbimbó

- répa

- vöröshagyma

- lilahagyma

- fokhagyma

Elkészítés:

A hús tisztogatását kifejezetten nem szeretem, de ha egyben kapja az ember lánya a húst, nem lehet megúszni a műveletet. Leszedjük a felesleges zsíros és hártyás részt, majd felkockázzuk a marhanyakat. Hangsúlyozom, aki nagyon elegáns akar lenni, süsse egyben. Én csupán azért kockáztam fel, hogy hamarabb átsüljön.

A felkockázott húst fűszerezzük: sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt chilivel, zúzott fokhagymával, ízlés szerinti mustárral és mézzel (kb. 2-3 ek.). Én semmit nem számolgattam, szeretek spontán főzni, szerintem mindenki bátran kísérletezzen a saját kedvére.

mezes-mustaros-chilis_marha_2.JPG

Jó, ha egy napig, de egy éjszakára minimum pácolódni hagyjuk. Hőálló tálba rakjuk, meglocsoljuk olajjal, és lefedjük alufóliával. Mehet a sütőbe, addig, míg meg nem puhul. Ha puha, fólia nélkül pirítjuk, hogy szép karamellizált színt kapjon.

A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, kicsit előfőzzük. Leszűrjük, és hőálló tálba öntjük. Megszórjuk sóval, meglocsoljuk olajjal, és erős fokozaton megsütjük. Én csak addig bírtam várni, míg egy kis színt kaptak, már vettem is kifelé.

mezes-mustaros-chilis_marha_3.JPG

A zöldségekből kis halmokat rakunk a tányérokra, majd megszórjuk a marhahússal. Nagyon jól néz ki, sokszínű könnyedséget kap a zöldségektől, és igazi mélységet a marhától. Na, és az íze sem elhanyagolható...én imádom, amikor a marha olyan puha, hogy szétolvad a számban. Ezt az érzést mindenkinek ki kell próbálnia az életében minimum egyszer.

Aki szereti a különleges marhafogásokat, annak ajánlom a másik kedvencemet is: a Spanyol marhasültet pikáns csokoládészósszal. Ja, és gyertek a Facebookra is. :)

mezes-mustaros-chilis_marha_5.jpg

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kockalanykonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr377181337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anselmo 2015.02.17. 11:10:47

Szegedi vagy kalocsai chilit tettél bele?

greffi 2015.02.21. 19:13:24

Szia! Köszi a receptet, isteni finom lett, bár mi több helyen is változtattunk rajta. Marhanyak helyett pulyka medalliont pácoltunk be, a répát elhagytuk, gombára cseréltük, a kelbimbó helyett pedig brokkoli került bele. A legalapvetőbb változtatásunk az volt, hogy olaj helyett mangalica-szalonna lepirított zsírjában kezdett sülni a husi, majd erre dobtuk rá az előfőzött krumplit és brokkolit, valamint a hagymát, fokhagymát és gombát. Felírtuk a kedvencek közé :)

greffi 2015.02.23. 21:25:44

@Kockalány: még aznap este elfogyott az egész. Ez azért jelentős értékmérő! :) Szóval köszi! :)