A morzsasüti vagy crumble az angolok egyik kedvenc desszertje, és jelentem, mostantól az enyém is. Annyira egyszerű elkészíteni, és mégis fantasztikusan finom. Bármilyen gyümölcsből készíthetjük, végtelen variációban, így sosem lehet megunni.
Az első morzsasütim meggyes volt, az is nagyon ízlett. Most almásat sütöttem. Tegnap tipikus lustálkodós vasárnapot tartottunk, az Édes pedig sütit óhajtott. Mikor lusta vagyok, kizárólag csak olyan sütik jöhetnek szóba, amit 5 perc alatt összedobok, és a nagyobb melót a sütőm végzi. :) Ekkor jött a jó öreg crumble recept.
Almás crumble/morzsasüti
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2-3 alma
- 1 cs. vaníliás cukor
- fahéj+cukor az almára
- reszelt citromhéj
- egy csipet só
+ pici vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
Egy piteformát kikenünk vajjal. Az almát kimagozzuk, felkockázzuk, és a formába öntjük. Megszórjuk cukorral és fahéjjal (én nádcukrot használtam). A morzsához a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót és a reszelt citromhéjat elkeverjük, és jól összedolgozzuk a kockázott hideg vajjal.
A kész morzsát az alma tetejére szórjuk (én még a morzsa tetejét is megszórtam fahéjjal). Alufóliával befedjük, és előmelegített sütőben 180 fokon fél óráig sütjük. Majd a fóliát levéve még kb. 10 percig, míg aranybarna színt kap. Sülés közben mennyei illat lengi be a lakást, hmm... :)
+Tipp: vaníliafagyival is tálalhatjuk, nagyon finomak együtt.
+Tipp2: a liszt helyett/mellett használhatunk zabpelyhet és durvára tört magvakat (diót, mogyorót, mandulát) is.
Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.