Két hét szabi után újra itt vagyok. Az ünnepek jól teltek, egy részük itthon sütés-főzéssel, a többi utazással, keresztelővel, rokonlátogatással, házibulival. Sok finomságot készítettem, és még többet kóstoltunk vendégségben, túl sokat is, mint minden karácsonykor.
Gyümölcskenyeret még nem sütöttem, de mivel a szezon egyik közkedvelt finomsága, most kipróbáltam. Sok gyümölcsöt tettem bele, így nagyon finom lett, és szeletelve is szuperül néz ki. A külseje ropogós, a belseje puha, és édes-savanyú a gyümölcsöktől.
Gyümölcskenyér
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 2-3 dl tejföl
- 2 tojás
- fél cs. sütőpor
- rum vagy rumaroma
- sok-sok finom aszalt és kandírozott gyümölcs
+ porcukor a tetejére
Elkészítés:
Bármit használhatunk tölteléknek, amit szeretünk: diót, mogyorót, mandulát, magvakat, csokidarabokat, friss és aszalt gyümölcsöket. Én kandírozott zöldcitrom- és narancshéjat, aszalt sárgabarackot és vörösáfonyát, plusz mazsolát tettem bele.
Először a gyümölcsöket aprítjuk fel, és beáztatjuk rumba. Vagy csak meglocsoljuk egy kis rumaromával. A tésztához a tojásokat a porcukorral habosra keverjük, aztán hozzáadjuk a tejfölt. Majd jöhet bele a sütőporos liszt, végül a gyümölcsök.
A gyümölcsöket érdemes egy kis liszttel elkeverni, hogy ne süllyedjenek le a tészta aljára. A kész tésztát kivajazott-kilisztezett őzgerinc vagy kenyérformába öntjük, és előmelegített sütőben 160-180 fokon 30-40 percig sütjük (tűpróba!).
A formában hűtjük ki, majd kiborítjuk egy tálra, porcukorral meghintjük, szeleteljük. Lehet rá porcukros mázat is készíteni, vagy le lehet önteni csokiszósszal is. Nagyon jól dekorálható, de csak úgy magában is tökéletes. Jól illik egy csésze tea vagy kávé mellé.
Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is. Aki nem olvasta ott, annak itt kívánok nagyon boldog új évet! :)