HTML

Kockalány konyhája

Egy kocka lány is tudhat sütni-főzni.

Címkék

áfonya (2) alma (22) almás pite (1) amerikai (2) ananász (4) angol (2) aszalt (4) avokádó (1) bab (5) bacon (14) banán (10) barack (12) bejgli (2) bolgár (1) bor (2) borítékolt (1) brassói (1) brokkoli (11) brownie (8) burgonya (15) cake pops (1) cékla (1) chili (4) citrom (15) cseresznye (4) csiga (3) csípős (2) csipsz (1) csirkehús (31) csokiimádók (33) csokiszósz (18) cukkini (9) desszert (157) édesség (147) egészséges (88) egészséges reggeli (10) egyszerű (147) élesztő (21) eper (15) étcsokoládé (34) étteremkritika (6) fagyi (1) fahéj (36) falatkák (16) fánk (4) fasírt (6) felfújt (1) feta (7) filmajánló (3) fogadalmak (1) fokhagymás (58) főzelék (2) francia (5) füstölt szalonna (13) gluténmentes (1) gomba (11) gombóc (1) gordon ramsay (1) görög (4) gránátalma (1) grill (3) gríz (2) gyors (117) hal (3) halloween (1) házi (24) húsos (78) indiai (3) jamie oliver (1) játék (1) joghurt (5) juhtúró (1) kakaó (36) kakaós csiga (1) kalács (6) káposzta (6) karácsony (5) karamell (4) karfiol (4) kefir (2) keksz (15) kelbimbó (3) kenyér (5) kenyérlángos (1) kevert (17) kínai (1) kínai kel (3) kiwi (2) kókusz (20) kolbász (4) könnyű vacsi (60) körte (2) kosárka (2) köszméte (1) krém (6) krémsajt (3) kuglóf (2) kukorica (10) laktató (77) larousse (1) lasagne (1) lassi (1) lecsó (3) lekvár (14) lencse (1) lepény (2) leves (23) likőr (1) madeleine (2) magyaros (10) máj (2) majonézes (2) majoranna (5) mák (3) málna (2) mandula (1) marhahús (4) mártás (6) máz (3) mazsola (7) medvehagyma (5) meggy (16) menzakaja (7) méz (17) mézeskalács (2) mikrós (1) mogyoró (2) mogyorókrém (2) muffin (12) mustáros (6) nagyanyáink süteményei (23) narancs (5) nokedli (1) nyárson sült (1) olasz (5) omlós (33) padlizsán (4) palacsinta (8) paprika (4) paradicsomos (12) péksütemény (10) penne (1) pikáns (19) piskóta (21) piskótatekercs (1) pite (16) pizza (4) pogácsa (2) póréhagyma (4) pörkölt (5) puding (18) pulykahús (3) puncs (2) rácsos (4) ragu (8) rakott (16) rántott (4) rebarbara (1) rétes (1) ribizli (1) ricotta (1) rizses (5) rumos (9) sajt (46) saláta (9) sárgarépa (15) sertéshús (28) sonka (15) sörös (1) sós rágcsálnivaló (7) spagetti (11) spanyol (3) spárga (2) spenót (1) sütemény (99) szaftos (14) szezámmag (5) szilva (5) szőlő (1) szószok (4) szuflé (1) tarhonya (1) tarte tatin (3) tej (47) tejfölös (32) tejpor (2) tejszín (26) tejszínhab (12) tenger gyümölcsei (3) tésztaétel (33) tojásos (13) tök (2) töltött (18) torma (1) török (4) torta (28) turmix (7) túró (18) vaníliás (51) vega (66) vinetta (1) virsli (2) zabpehely (4) zöldborsó (5) zöldséges (61) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

Ajánló

Legjobb receptes blogok

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Facebook oldal

2016.09.27. 21:34 Kockalány

Muszaka

Címkék: burgonya görög zöldséges sajt fokhagymás pikáns padlizsán rakott húsos sertéshús laktató paradicsomos

Most először készítettem Muszakát. Görögországi nyaralásunkkor kóstoltam először, isteni finom volt, nemhiába  értenek hozzá. Sikerült nekem is reprodukálnom, bár biztos nem az eredeti ízeket, de valami hasonlót. A lényeg, hogy nagyon finom volt, és jól is nézett ki, nekem ennyi elég is.

muszaka_6.JPG

A múltkor rokonlátogatásból visszafelé egy kis faluban vettünk egy zsák padlizsánt. Olyan jó, hogy vannak még ilyen kis falvak, ahol a nénikék a saját kertjükben termelt földi jóval kiülnek a ház elé, és árusítják. Sok finom és egészséges zöldséget, gyümölcsöt lehet így beszerezni.

Azért szoktam ilyen sok padlizsánt venni, mert ilyenkor megsütöm, hol sütőben, hol szabad tűzön, leszedem a héját, bezacskózom, és elteszem a fagyóba. Télen csak kikapok egyet, kiolvasztom, és elkészítem padlizsánkrémnek. Nagyon szeretjük, minden évben elteszek előre egy jó adaggal.

muszaka_1.JPG

Előre szólok, hogy a Muszaka elég pepecselős és időigényes, szóval érdemes jó előre hozzálátni, és csak akkor készíteni, amikor van elég időnk hozzá. De a lényeg, hogy a végeredmény kárpótol minket az összes befektetett melóért. Tényleg guszta és nagyon-nagyon finom!

Muszaka

Hozzávalók:

A húsos raguhoz:

- 500 g darált sertéshús (vagy bárány vagy marha)

- 500 g paradicsomsűrítmény

- 2 nagy fej vöröshagyma

- 3 cikk fokhagyma

- 1,5 dl vörösbor

- só, bors

- őrölt kömény

- pici fahéj

- ha savanyú a paradicsomszószunk: 1 ek. cukor

A zöldséges rétegekhez:

- 1 nagy padlizsán

- 1 kg krumpli

- só, bors

- olaj

A besalmel mártáshoz:

- fél liter tej

- 50 g vaj

- 5 ek. liszt

- só, bors

- pici őrölt szerecsendió

A tetejére:

- 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A hagymákat apróra vágjuk, olajban pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük őrült köménnyel és egy pici fahéjjal. Ráöntjük a paradicsomszószt, és fedő alatt pároljuk a húst. Akinek savanykás a paradicsomszósza, egy kanál cukrot is adjon hozzá. A végén beleöntjük a vörösbort, és fedő nélkül elpárologtatjuk belőle az alkoholt. Ha megfőtt a hús, kész a ragu, félretesszük.

muszaka_2.JPG

A megtisztított krumplit felkarikázzuk, a padlizsán két végét levágjuk, és hosszában felszeleteljük. Mindkettőt sózzuk, borsozzuk, átforgatjuk egy kis olajjal. Egy-egy sütőpapíros tepsire helyezzük őket külön-külön, és mehetnek egyszerre a 200 fokos sütőbe 15-20 percre. Azaz elősütjük őket.

muszaka_3.JPG

A besamel mártást is elkészítjük: egy pohárban a mikróban felforrósítjuk a tejet, és félretesszük. A vajat egy edényben felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és óvatosan megpirítjuk (alacsony lángon, hogy meg ne égjen). Kis adagokban, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tejet. Ha szépen besűrűsödött, sózzuk, borsozzuk, kevés őrölt szerecsendióval ízesítjük.

muszaka_4.JPG

Végül összeállítjuk a muszakát: egy tepsit vagy hőálló tálat kikenünk olajjal. Az aljára a krumpli szeleteket fektetjük, erre jön a húsos ragunk fele, egy kevés besamel mártás, majd a padlizsán szeletek fele. Ezen eloszlatjuk a ragu másik felét, egy kevés besamel, majd jöhet az utolsó réteg padlizsán, a maradék besamel mártás, és végül sok finom reszelt sajt.

muszaka_5.JPG

200 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt szépen megpirul a tetején. Kicsit hagyjuk hűlni, majd szeleteljük, és tálaljuk. Kihűlt állapotban szebben szeletelhető, de melegen sem csúszik szét. Nagyon finom fogás, ünnepek alkalmával is megállja a helyét.

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kockalanykonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6811747957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.