Biztosan mindenki emlékszik, amikor gyerekkorában kakaós csigát majszolt reggelire egy bögre tejjel vagy kakaóval. Én is imádtam gyerekként, és ezzel még nagyon sokan voltunk így. Nem is tudom elképzelni, hogy van-e olyan gyerek vagy felnőtt, aki nem szereti. Én még mindig odavagyok érte. Valamelyik nap megkívántam, és meg is csináltam gyorsan pár tepsivel. Nagyon kis guszták lettek, viszont legközelebb több tölteléket fogok készíteni, több kakaóval és több cukorral.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 3 dkg élesztő (a felfuttatásához 1 evőkanál cukor és kevés tej)
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál olaj
- langyos tej (kb. 2 dl)
- egy csipet só
A töltelékhez:
- 4 evőkanál kakaó (többet is lehet)
- 4 evőkanál cukor/porcukor (ha kakaóból többet teszünk, ebből is érdemes, nehogy keserű legyen)
- kevés vaj (kb. 6-8 dkg)
A sütéshez:
- 2-3 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, majd jól összedolgozzuk a liszttel, a tojások sárgájával, a csipet sóval és kb. 2dl tejjel. Végül az olajjal összegyúrva jó kis rugalmas tésztát kapunk. Egy kilisztezett tálba tesszük, letakarjuk, és egy órát kelesztjük. Ha megkelt, kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, és megkenjük az olvasztott vajjal. Megszórjuk a cukrozott kakaóval, és feltekerjük. Éles késsel sok kis csigára vágjuk fel, és sütőpapíros tepsibe tesszük őket egymástól kis távolságra. Megkenjük a tetejüket a maradék vajjal, és hideg sütőbe tesszük, így kelnek még a sütés előtt kicsit. Közepes-erős fokozaton sütjük őket kb. 20-30 percig. Mikor már majdnem készen vannak, kivesszük őket a sütőből, megkenjük a tetejüket vaníliás cukros tejjel, és visszatesszük még pár percig sülni. Ha kész, porcukorral megszórjuk, és lehet fogyasztani, jó étvágyat és jó nosztalgiázást hozzá! :)