Eddig a sós süteményekkel egy kissé hadilábon álltam, nagy ritkán sütöttem egy-egy adag pogácsát, és annyi. Nem azért, mert nem szeretem őket, de fanatikus édesszájúként nem éreztem hiányát. Sokkal hamarabb megkívánok mondjuk egy csupa csokis muffint, mint egy sajtos rudat.
A hétvégén viszont a barátainkat vártuk egy kis iszogatásra, és mivel a vacsoraidőn már túl voltunk, valami sós rágcsálnivalót akartam készíteni az italok mellé. Elkezdtem hát keresni egy jó vendégváró sós-receptet. Találtam is jobbnál jobbakat, és egy roppant gusztát választottam közülük.
Mégpedig a Sonkás-sajtos-kukoricás háromszöget, ami nagyon mutatós, laktató, és nevetségesen könnyű elkészíteni. Jól sikerülhetett, mert a kemény diétát tartó barátunk sem tudott neki ellenállni. Engem mindenesetre levett a lábamról, mostantól lehet, hogy megsűrűsödnek nálunk a sósok.
Sonkás-sajtos-kukoricás háromszög
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 1 dl olaj
- 1 cs. instant élesztő (lehet friss is)
- 1 csapott ek. só
- fél ek. cukor
A töltelékhez:
- 15 dkg sonka
- 10-15 dkg sajt
- fél doboz kukoricakonzerv
- 1 lilahagyma
- fél nagy dobozos tejföl
- 2 fokhagyma
+ 1 tojás a tetejét megkenni
Elkészítés:
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a közepébe mélyedést csinálunk, beleszórjuk a cukrot és az élesztőt. Felöntjük annyi langyos tejjel, ami a mélyedés széléig ér. Letakarjuk, és hagyjuk, hogy elkezdjen dolgozni az élesztő. Majd összegyúrjuk a maradék tejjel, a sóval és az olajjal. Kis cipót formázunk belőle, megszórjuk liszttel, és letakarva minimum fél óráig kelesztjük meleg helyen. Ha megkelt, vékonyra nyújtjuk.
A két fokhagymát összetörjük, és elkeverjük a tejföllel. Megkenjük vele a kinyújtott tésztát, és megszórjuk a felkockázott sonkával, sajttal, lilahagymával, és végül a kukoricával. Felcsavarjuk, hogy egy hosszú rudat kapjunk belőle. Késsel ferdén háromszög alakú darabokra vágjuk, és egy tojással megkenjük a tetejüket. Sütőpapíros tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük őket.
Kb. 20 darab készül ennyi adag tésztából. Még melegen (de nem forrón!) tálaljuk a mosolygós, gazdagon megtöltött háromszögeket, és már zsebelhetjük is be az elismerő hümmögéseket. Jó étvágyat, jó vendéglátást!
Még több finomság a Facebookon: Kockalány konyhája.