Zoé baba egy éves lett. Nagyon gyorsan elrepült ez az egy év. Már jön-megy a bútorok mellett kapaszkodva, tesz-vesz, pakol, egész nap meg sem áll. Nagy felfedező, mindenre kíváncsi, ha van kedve, szót fogad, és nagyon huncut. :)
Ahogy közeledett a szülinapja, azon gondolkoztam, melyik torta receptemet alakítsam át bababaráttá, mert mindenképpen én akartam neki sütni az első szülinapi tortáját. A répatortát választottam, mert annak elég egyszerű az alapja, nem kellett sokat változtatnom rajta.

Az anyukák eltérő véleménnyel vannak arról, mi is kerüljön abba a bizonyos első szülinapi tortába. Vannak a lazák, akik nem tesznek tiltólistára semmit, vannak a szigorúak, akik csak olyan hozzávalókat használnak, amiket már evett a baba, és a megengedőek, akik az arany középutat választják.
Én ezt úgy oldottam meg, hogy kettőt sütöttem. Az egyik a fotókon lévő gyönyörű mascarpone krémes, a másik egy krém nélküli sima répatorta lett. Bár előbbit is viszonylag bababarátra sütöttem, ezt inkább csak kóstolgatta, és inkább az utóbbit, a krém nélkülit falatozta, amiben például tojásfehérje sem volt.
Bababarát répatorta
A tortához:
- 20 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésűvel és finommal felesben is csinálni)
- fél cs. foszfátmentes bio sütőpor vagy 1 tk. szódabikarbóna
- 5 dkg cukor (vagy gyümölcscukor, vagy 2 ek. méz)
- 1 tk. vanília aroma
- 15 dkg sárgarépa
- 6-8 dkg tejföl
- 2 tojássárgája (aki nem fél, hogy a fehérje allergiát okoz, beleteheti)
- 1-1,5 dl olaj (ránézésre tettem, ahogy a tészta megkívánta)
- fél citrom leve és héja
- egy csipet só
- kevés fahéj
- pici víz vagy még tejföl (ha túl kemény a tészta)
A belsejébe:
- ízlés szerint sárgabaracklekvár
A tetejére:
- 250g laktózmentes mascarpone
- kevés méz
Elkészítés:
Előbb a száraz hozzávalókat keverjük össze és a lereszelt sárgarépát (nyugodtan lehet nagy lyukú almareszelőn reszelni, szépen fog mutatni a tésztában). Utána jöhetnek a nedves hozzávalók. Ha túl híg a tészta, liszttel szilárdítunk rajta. Ha túl kemény, pici vízzel, bátrak tejjel és tejföllel lágyíthatnak rajta. Akik kihagyják a tojásfehérjét ne lepődjenek meg, ha a tészta nem jön fel olyan magasra.
18cm-es kis tortaformát használtam, hogy neki való cuki kis torta legyen a végeredmény. Aki nagyobbat akar, nyugodtan duplázza, (ha nagy a család) triplázza meg a hozzávaló adagokat. Sütőpapíros vagy kivajazott-kilisztezett formában 180 fokon kb. fél óráig sütjük (tűpróba!). Formában hűtjük. Kettévághatjuk, és megtölthetjük sárgabaracklekvárral, de ez el is hagyható.

A laktózmentes mascarponét elkeverjük egy kis mézzel, és bevonjuk vele a torta tetejét, oldalát. Cukorvirággal, cukorfigurával, számmal, akár gyümölccsel díszítjük, és kész is a szép és finom torta, amit nyugodt szívvel adhatunk a babánknak. (Ha sejted, hogy ételallergiája van a picinek, akkor helyettesítsd a megfelelő termékekkel a hozzávalókat: gluténmentes liszt, laktózmentes termékek, tojás helyett banán vagy almaszósz.)
Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.