Húsvétkor akartam megsütni, de annyi finomság halmozódott fel nálunk, hogy inkább elhalasztottam. Mindig csak terveztem, hogy egyszer majd kipróbálom, de már megbántam, hogy annyit vártam vele. Nagyon jól sikerült, a szakmai zsűri ellenőrzésén is átment, Tündi barátnőm gyakorlott répatorta-sütő, tegnap megkóstolta, és nagyon ízlett neki is.
Legközelebb biztosan megduplázom a hozzávalókat, mert ebből az adagból, egy kisebb torta lett, ami nem bizonyult elégnek, mert megvágás után hipp-hopp eltűnt a fele. Az állaga valami csodás lett, puha és omlós. Az édes kicsit aggódott, amikor meghallotta a nevét, szerintem arra gondolt, hogy valami nyers répás borzadályt akarok vele megetetni. De a kételye egy pillanat alatt elszállt, amikor lenyelte az első falatot, utána nem győzte mondogatni, hogy milyen finom.
Répatorta
Hozzávalók:
A tortához:
- 20 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 10 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 15 dkg sárgarépa
- 12 dkg tejföl
- 8 dkg mogyoró
- 2 tojás
- 1,5 dl olaj
- fél citrom leve és héja
- egy csipet só
- kevés fahéj
A mázhoz:
- fél citrom leve és héja
- 12 dkg cukor
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a cukorral és a vaníliás cukorral. A mogyorót megpirítjuk, majd ledaráljuk, és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Én törökmogyorót használtam, de dióval vagy mandulával is el lehet készíteni, ki mit szeret. Jöhet hozzá egy csipet só, és egy kevés fahéj is.
A répát megpucoljuk, lereszeljük, és a száraz hozzávalókhoz adjuk. Jöhetnek a nedves hozzávalók: az olaj, a tejföl, a két tojás, és a fél citrom leve és héja. A masszát jó alaposan elkeverjük, és kivajazott-kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt formába öntjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 40 percig sütjük (tűpróbával azért ellenőrizhetjük), majd rácson kihűtjük. Közben elkészítjük a mázat. Sokféle variáció van rá, lehet mascarponés krémet kenni a tetejére, vagy tojásfehérjés-citromos mázat.
Én azt szerettem volna, ha csillogó, ropog a fogunk alatt, és mellé savanykásan pikáns. Ezért fél citrom levéhez és héjához kristálycukrot adtam, jól elkevertem, és ezzel öntöttem le a langyos tortát. Ha melegen öntjük rá, megolvad, és le is csordogál a szélén, majd kihűl, és megköt rajta.
Lehet még díszítgetni, akinek van türelme, de mi nem bírtunk várni, azonnal megvágtuk. +Tipp: Aki nem szeretné, hogy ropogjon a foga alatt a cukor, kristály helyett porcukrot használjon.