Hát igen, az anyai lét. Eddig csak hallomásból ismertem a "Nincs időm semmire." anyuka kesergést, de most már a saját bőrömön is tapasztalom. Nem értem, Zoé baba előtt miben fáradtam el, vagy miért nem valósítottam meg, amiket addig terveztem, de most már hiába is tenném. :D
Négy hónapos lett, és kinyílt számára a világ. Szépen és sokáig tartja magát a kiságyban hason, miközben a tapéta állatoknak beszélget és vigyorog. :) A játszószőnyegen hátról egyik-másik oldalra fordul, újabban pedig hasról hátra a kiságyban. Sokat beszél és mosolyog, nagyon kis cuki.
Szóval jóval aktívabb, többet is van fent, így ha nem vele foglalkozok, a saját dolgaimat csinálom gyorsan, mosok, főzök, takarítok, miegymás. Ezúton is nagy puszi és pacsi minden anyukának, akik szintén ezt csinálják, és még dolgoznak is mellette. Királyok vagytok/vagyunk, bocsánat, királynők! :)
Végre van annyi kis időm, hogy feltegyem az első zöldséges pite receptjét, amit a minap sütöttem. Tündi barátnőm sokszor süt, szokott is belőle hozni kóstolót. Rájöttem, hogy van élet a gyümölcsös pitéken túl is, a zöldségesek is szuper finomak és még egészségesek is.
Zöldséges pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 tk. só
- kevés tejföl
A töltelékhez:
- 30-35 dkg sárgarépa
- 1 brokkoli
- 3 tojás
- 3 ek. tejföl
- reszelt trappista sajt
- só, bors
+ reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a hideg, kockázott vajat (ha szoba-hőmérsékletűt használunk, a tésztát összegyúrása után, tegyük egy kicsit a hűtőbe), a tojást és egy kevés tejfölt, és összegyúrjuk. A tésztát lisztezett felületen a piteformával azonos méretűre nyújtjuk. A kivajazott-kilisztezett formába tesszük, villával megszurkáljuk, és a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10-15 percre.
Közben megtisztítjuk, és felaprítjuk a zöldségeket. A brokkoli és sárgarépa mellett nyugodtan használhatunk kaliforniai paprikát, gombát, cukkinit, padlizsánt, amit csak szeretnénk. Enyhén sós vízben félpuhára főzzük a zöldségeket, leszűrjük, és hideg vízben leöblítjük őket.
A tojásokat elkeverjük a tejföllel, belereszelünk ízlés szerinti sajtot (lehet feta vagy parmezán is, de akkor ne sózzuk túl), sózzuk-borsozzuk, és a zöldségekre öntjük. Kis liszttel elkeverhetjük, ha nagyon folyékony. A zöldséges masszát ráöntjük az elősütött tésztára, és további 30-40 percig sütjük. A végén reszelhetünk rá sajtot, és az utolsó 5 percben ráolvaszthatjuk vagy rásüthetjük. Kész is, jó étvágyat!
Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.