Múlt hétvégén meglátogattak a szüleim, és mint ilyenkor lenni szokott, hoztak mindenféle finomságot. Kaptam egy nagydoboz finom szabolcsi almát, házi meggybefőttet, mézet, cseresznye-meggy lekvárt és kajákat. Gulyásleves volt a menü és szalonnás pulykasült. A desszert pedig az egyik kedvenc sütim, a Reszelt túrós.
El is kértem anyutól a receptjét. Aki még nem ismerné, egyszerű és nagyszerű. A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk, de olyan keményet, hogy almareszelőn könnyedén le tudjuk reszelni. Aztán túrókrémet teszünk rá, és ráreszeljük a másik felét a kakaós tésztának. Megsütjük, és készen is van, ugye, milyen könnyű?!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 15 dkg cukor
- 25 dkg margarin
- 4 ev.k. kakaó (kb. 12 dkg)
- 1 tojás
- egy csipet só
A töltelékhez:
- fél kiló túró (aki nagyon sok túróval szereti, háromnegyed kilót is tehet bele)
- 20 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is (egy pici tejet is lehet hozzá löttyinteni, ha szükséges), és jól összegyúrjuk, hogy kemény tésztát kapjunk. Két részre osztjuk, az egyik felét kivajazott-kilisztezett (vagy sütőpapíros) tepsibe reszeljük. A túrót elkeverjük a cukrokkal és a citromhéjjal, és szétterítjük a reszelt tésztán. Miután elsimítottuk, ráreszeljük a tészta másik felét, és egy kicsit összenyomkodjuk, hogy ne essenek szét a rétegek. Előmelegítet sütőben lassú vagy közepes fokozaton 30 percig sütjük. A kakaós reszelt tésztarétegek finom ropogósak lesznek, jól mennek a krémes túróhoz. Aki nem szereti a ropogós tésztát, ne ijedjen meg, egy nap múlva a reszelt lapok kissé megpuhulnak. Vigyázat, egy szelet sohasem elég belőle! :)