Na, nem a szerelemben, az már rég megvolt. Nagyon régóta keresem az egyetlen, a tökéletes és az utánozhatatlan csokis keksz receptjét, de eddig nem találtam említésre méltót. Most viszont sikerült kikísérleteznem egy receptet, ami végre fantasztikus kekszeket eredményezett.
Megint nem sikerült időben jelentkeznem, pedig úgy akartam. De elkaptam valami jó kis betegséget a munkahelyen, és pár napig alig éltem. Nem volt erőm felrakni ezt a finomságot, pedig nagyon szerettem volna. Még most sem gyógyultam meg teljesen, de már nem bírom ki, hogy ne osszam meg veletek ezt az ínycsiklandozó remekművet. :)
Szóval, a jól sikerült csokis kekszem kívül ropogós, belül omlós lett. Pont olyan, mint a bolti, sőt még finomabb is. Igaz, nem mind tökéletesen szabályos alakú, de valahogy ez nem tud érdekelni, amikor beleharapok. Mivel beteg lettem, nem tudtam mindet azonnal magamba tömni, így azt is sikerült letesztelnem, hogy lezárt dobozban napokig jól eláll.
Amerikai csokis keksz (Cookies)
Hozzávalók:
- 100 g csoki csipsz (csokipasztilla vagy aprított étcsokoládé)
- 2 bögre liszt (1 bögre=2-2,2 dl)
- 1 bögre cukor
- 3/4 bögre olvasztott vaj
- 1 tojás és 1 tojássárgája
- 1 cs. vaníliás cukor
- fél cs. sütőpor
- 1 csipet só
(+ 2-3 ek. liszt, ha túl lágy a tészta)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az olvasztott vajban elkeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a tojássárgáját. A lisztben elkeverjük a sütőport és egy csipet sót. A lisztet a vajas keverékhez adjuk. Ha a tészta már nem meleg az olvasztott vajtól, a csoki csipszet vagy az apróra kockázott étcsokoládét is hozzáadhatjuk, és az egészet jól összegyúrjuk.
Kis golyókat formázunk a tésztából, sütőpapíros tepsire tesszük, és enyhén lelapítjuk őket (nem kell nagyon, mert magától szépen eloszlik a tészta). Előmelegített sütőbe tesszük, és 10-12 percig sütjük. Ha egy enyhe színt kaptak, rögtön ki is vehetjük őket. A külsejük így ropogós lesz, de a belsejük még puha. Kb. 20 darab, azaz két tepsivel lesz ennyi adagból.
+Tipp: ha összegyúráskor nagyon lágy a tészta, nyugodtan hozzáadhatunk még 2-3 evőkanál lisztet.
Gyors és egyszerű, mégis nagyon finom, ideális vendégváró süti. Én imádom!