Mint ahogy azt az előző bejegyzésben ígértem, most egy finom citromos süti következik. A receptjét Zenóbia kollegina blogján fedeztem fel, és milyen jó, hogy felfedeztem! Igaz, figyelmetlenségből sikerült elrontanom az utolsó simításoknál, de így is olyan finom lett, hogy abszolút kiérdemli a megosztást.
Régen nem rajongtam különösebben a citromos sütikért, de úgy látszik, ahogy öregszem, úgy ez is változik. Persze a csokis sütik maradnak a toppon, de egyre jobban kedvelem a citromos ízvilágot is. Olyan jó, amikor sülés közben citrom illatban úszik a konyha! Van benne valami frissítő érzés, beindítja az érzékeket.
Visszatérve a sütire: a tészta készítésével nem volt semmi gond. Nagyon egyszerű, csak össze kell keverni a hozzávalókat, és kész. Mehet a sütőbe, csodásan megsül. De a szószt a végén kicsit sikerült elhibáznom. A süti már kisült, a forró sütőben várakozott, és a nagy sietségben elnéztem a mennyiséget, vagyis nem is néztem, hanem csak úgy fejből csináltam, pedig nem ártott volna lecsekkolni, hogy tényleg jól emlékszek-e. Ilyet se csináltam még: teáskanál helyett evőkanálra emlékeztem, jujjjjjj!
A szirup így kissé gyanúsan híg lett, de gondoltam, biztos így jó. Ráöntöttem, és csodálkoztam, hogy percek múlva az összes szirupot beszívta a tészta! :) Így bár finom, kissé nedves lett a süti. Felkockáztam, kihűtöttem, így idővel száradt, de az íze így is isteni volt. Persze tömörebbek és laktatóbbak lettek a szeletek, így legközelebb biztos betartom a teáskanál mennyiséget, és nem sietek el semmit. Nem baj, senki sem tökéletes és tévedhetetlen, és ez jól is van így! :)
Citromos kocka (by Zenóbia)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 24 dkg liszt
- 24 dkg vaj
- 24 dkg porcukor
- 4 tojás
- 2 citrom reszelt héja és leve
- 1 cs. sütőpor
A sziruphoz:
- 12 dkg porcukor
- 4 tk. víz
- 2 tk. citromlé
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a cukrot, a citromok lereszelt héját és a levét. Robotgéppel simára keverjük a masszát. Majd egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat is, és a géppel jól összekeverjük. Én most kivételesen óriási tojásokat (kb. 70 g-osak voltak fejenként) vettem a boltban, így csak hármat adtam hozzá, bár kettő is elég lett volna.
A masszát kivajazott-kilisztezett vagy sütőpapíros tepsibe töltjük, és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 25 perc alatt megsül, de azért csekkoljuk le tűpróbával. A sütési idő letelte előtt elkészítjük a szirupot (ne úgy, mint én, a sütés után kapkodva), mert forró sütire kell a forró szirupot ráönteni. A porcukrot a vízzel és a citromlével sziruppá forraljuk, és ráöntjük a sütire.
Elvileg egy részét beszívja a tészta, a másik pedig ropogós rétegben rászárad. Na, nálam itt csúszott hiba a rendszerbe. :) Kihűtjük, felkockázzuk, és lehet tálalni. A mennyiségekre pedig tessék mindig nagyon-nagyon odafigyelni! :)