Megint jó sokára jelentkezek, pedig a múltkor megfogadtam, hogy gyakrabban fogok, de az időm beosztásával mindig bajban vagyok. Mivel továbbra is felvet minket az alma, az utóbbi időben csak almás desszerteket készítettem. Most sem volt ez másképp, végre megsütöttem életem első máglyarakását. Azért óckodtam tőle eddig, mert tudtam, hogy kicsit macerás, és én inkább az egyszerűen elkészíthető sütiket szeretem.
De találtam egy remek receptet, amivel olyan tökéletes máglyarakást lehet sütni, hogy megszólal. Én kevésbé szeretem a gyümölcsös édességeket mint a Drága (mivel nagy csokifüggő vagyok), de ez most nagyon levett a lábamról, szinte eteti magát az emberrel. Egy pár óráig bent rostokoltam a konyhában miatta, de utólag egy cseppet sem bánom, az íze kárpótol mindenért.
Máglyarakás
Hozzávalók:
A párolt almához:
- 700 g alma
- 30 g cukor
- 1 citrom leve
- fahéj
A vaníliás krémes kalácshoz:
- 250 g fonott kalács
- fél liter tej
- 1 vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 5 tojássárgája
- 70 g cukor
- sárgabarack lekvár
A habhoz:
- 5 db. tojásfehérje
- 70 g cukor
- egy csipet só
+ pici porcukor a tetejére
Elkészítés:
Én friss kalácsot használtam, de érdemes szikkadtból készíteni, hogy áztatásnál ne essen könnyen szét.
Egy hőálló tálat kivajazunk, félretesszük. A kalácsot felszeleteljük, egy tálba tesszük. A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával, és a kalácsokra öntjük. Hagyjuk, hadd szívják magukba az egészet. A tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük, és ezt is a kalácsokra öntjük. Óvatosan összeforgatjuk, és a kivajazott tálba rendezgetjük a szeleteket.
Én a tejes kalácsokat óvatosan a tálba raktam, és leöntöttem a sárgájás krémmel, mert nagyon puhák voltak, szétestek volna. Így is jó, nem muszáj összeforgatni. Sőt, már az elejétől a hőálló tálba lehet rakni a kalácsokat, és nyakon önteni a tejjjel, majd a sárgájás krémmel.
Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, felszeleteljük, és puhára pároljuk a citrom levével, a cukorral és a fahéjjal. Ha kész, a kalácsokra rétegezzük, és megkenjük sárgabarack lekvárral. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük.
A tojásfehérjéket a cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. A habhoz óvatosan egy kevés sárgabarack lekvárt keverünk, és eloszlatjuk az alma tetején. A hab tetejét tetszés szerinti formára alakítjuk, meghintjük egy kis porcukorral, és 170 fokon 10 percig sütjük tovább.
Ha kész, kockára vágva tálaljuk. Jól is néz ki, finom is, a siker garantált. :)
+Tipp: kalács helyett kifliből is el lehet készíteni.
Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.