HTML

Kockalány konyhája

Egy kocka lány is tudhat sütni-főzni.

Címkék

áfonya (2) alma (23) almás pite (1) amerikai (2) ananász (4) angol (2) aszalt (4) avokádó (1) bab (5) bababarát (1) bacon (14) banán (10) barack (12) bejgli (2) bolgár (1) bor (2) borítékolt (1) brassói (1) brokkoli (11) brownie (8) burgonya (15) cake pops (1) cékla (1) chili (4) citrom (16) cseresznye (4) csiga (3) csípős (2) csipsz (1) csirkehús (31) csokiimádók (33) csokiszósz (18) cukkini (9) desszert (159) édesség (149) egészséges (88) egészséges reggeli (10) egyszerű (152) élesztő (22) eper (16) étcsokoládé (34) étteremkritika (6) fagyi (1) fahéj (38) falatkák (16) fánk (4) fasírt (6) felfújt (1) feta (7) filmajánló (3) fogadalmak (1) fokhagymás (59) főzelék (2) francia (5) füstölt szalonna (13) gluténmentes (1) gomba (11) gombóc (1) gordon ramsay (1) görög (4) gránátalma (1) grill (3) gríz (2) gyors (120) hal (3) halloween (1) házi (25) húsos (78) indiai (3) jamie oliver (1) játék (1) joghurt (5) juhtúró (1) kakaó (37) kakaós csiga (1) kalács (6) káposzta (6) karácsony (8) karamell (4) karfiol (4) kefir (2) keksz (15) kelbimbó (3) kenyér (6) kenyérlángos (1) kevert (17) kínai (1) kínai kel (3) kiwi (2) kókusz (20) kolbász (4) könnyű vacsi (60) körte (2) kosárka (2) köszméte (1) krém (6) krémsajt (5) kuglóf (2) kukorica (10) laktató (78) larousse (1) lasagne (1) lassi (1) lecsó (3) lekvár (15) lencse (1) lepény (2) leves (24) likőr (1) madeleine (2) magyaros (10) máj (2) majonézes (2) majoranna (5) mák (3) málna (2) mandula (1) marhahús (4) mártás (6) máz (3) mazsola (7) medvehagyma (5) meggy (16) menzakaja (7) méz (18) mézeskalács (3) mikrós (1) mogyoró (2) mogyorókrém (2) muffin (12) mustáros (6) nagyanyáink süteményei (23) narancs (5) nokedli (1) nyárson sült (1) olasz (5) omlós (33) padlizsán (4) palacsinta (8) paprika (4) paradicsomos (12) péksütemény (10) penne (1) pikáns (20) piskóta (22) piskótatekercs (1) pite (16) pizza (4) pogácsa (2) póréhagyma (4) pörkölt (5) puding (18) pulykahús (3) puncs (2) rácsos (4) ragu (8) rakott (16) rántott (4) rebarbara (1) rétes (1) ribizli (1) ricotta (1) rizses (5) rumos (10) sajt (46) saláta (9) sárgarépa (16) sertéshús (28) sonka (15) sörös (1) sós rágcsálnivaló (7) spagetti (12) spanyol (3) spárga (2) spenót (1) sütemény (100) szaftos (14) szezámmag (5) szilva (5) szőlő (1) szószok (4) szuflé (1) tarhonya (1) tarte tatin (3) tej (47) tejfölös (32) tejpor (2) tejszín (27) tejszínhab (12) tenger gyümölcsei (4) tésztaétel (34) tojásos (13) tök (2) töltött (18) torma (1) török (4) torta (30) turmix (7) túró (18) vaníliás (53) vega (66) vinetta (1) virsli (2) zabpehely (4) zöldborsó (5) zöldséges (61) Címkefelhő

Friss topikok

  • Magdolna Tóthné Kovács: Nagyon sokszor elkészítettem! Mindig nagy siker volt! (2021.09.06. 15:11) Sonkás-sajtos-kukoricás háromszög
  • Tecuka: Ma megcsináltam. Valószinű a cukor mennyisége és a hagyományos sütés miatt a külseje mjadnem megég... (2021.08.30. 16:05) Ricottás amerikai palacsinta
  • takacsveca93: Hát nem a legszebb süti, de mivel gyorsan elkészül mikróban, és nem kell vele sokat szórakozni, ez... (2019.05.05. 18:05) Mikrós kakaós süti
  • Kockalány: @lorien: Teszek fel neked egy képet az blog Facebook oldalára. :) Megmutatom mennyi szaft szokott ... (2018.03.09. 22:00) A szaftos sült csirke titka
  • Kockalány: @Arpadne Szilagyi: Örülök, hogy ízlett! (2017.08.25. 16:43) Tojással töltött rúdfasírt

Linkblog

Ajánló

Legjobb receptes blogok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Facebook oldal

2011.09.06. 12:42 Kockalány

Névnapi süti

Címkék: édesség citrom sütemény desszert nagyanyáink süteményei

 
Nemrég volt Kockafiú névnapja, és gondoltam meglepem egy finom vacsival, meg az egyik kedvenc sütijével. A menü nem volt kérdéses, biztos voltam benne, hogy csirkemell lesz rizzsel (mivel szíve szerint mindig ezt enné), viszont a sütin még töprengtem egy sort. Az anyukájától megörökölt muzeális értékű receptgyűjteményt lapozgatva egy torta és a Citrom szelet receptjét tettem félre. Végül a Citrom szeletet választottam, mert eszembe jutott, hogy amikor Kockafiú keresztanyjánál vagyunk, mindig van ilyen süti, és hogy mennyire szereti.
 
Mivel soha nem sütöttem még ilyet nagyjából ragaszkodtam a recepthez, ami mint utólag kiderült, nem volt a legjobb választás. Jól sikerül, finom lett, csak épp alig jött ki a receptből 3 db. lap, így a süti elég alacsonyra sikeredett. Persze így is nagyon jó volt, csak aprócskák lettek a szeletek.
 
 
Hozzávalók:
 
A tésztához:
 
-          25 dkg liszt
-          13 dkg margarin
-          6 dkg cukor
-          4 evőkanál tej
-          1 tojás
-          1 kiskanál szalalkáli
 
A krémhez:
 
-          2 dl tej
-          kis liszt (kb. 8 dkg)
-          20 dkg vaj/margarin
-          20 dkg cukor
-          1 citrom
 
A mázhoz:
 
-          kevés citromlé
-          kevés porcukor
 
Elkészítés:
 
A 13 dkg margarint a 6 dkg cukorral és a tojással habosra keverjük, a 25 dkg lisztbe belekeverjük a szalalkálit/szódabikarbónát. (Mivel csak 3 lap jött ki a receptből, következő alkalommal biztosan megemelem a liszt és a cukor mennyiségét, hogy 4 lapot kapjak, és magasabb legyen a sütim. Lisztből kb. 30 dkg-ot ajánlok, cukorból kb. 9 dkg-ot. Na és persze 2 tojást használok fel, hogy nehogy túl sűrű legyen a tésztám.) A lisztes keveréket hozzáadom a vajas-tojásos masszához, majd a tejjel a megfelelő állagra keverem a tésztát. A lényeg, hogy jól gyúrható legyen, ne ragadjon. A kapott tésztát 3-4 egyenlő részre osztom, és kinyújtom őket papír vékonyságúra. Aranybarnára sütöm őket a sütőben közepes hőfokon, majd félreteszem hűlni.
 
Közben elkészítem a krémet. A tejet felteszem főni, elkeverem a liszttel, épp csak annyi kell, amitől jól besűrűsödik a tej. A kész pépet félretesszük hűlni. A 20 dkg vajat habosra keverjük a 20 dkg cukorral, hozzáadjuk a citrom lereszelt héját és a levét. Végül elkeverjük a kihűlt tejes péppel. (Ha 4 lapot sütünk, akkor érdemes a krémből is kicsivel többet készíteni.)
 
Egy lapot megkenünk a krémmel, rárakjuk a következőt, és így tovább. Az utolsó lap tetejét pedig megkenjük a citromos mázzal. (Porcukrot elkeverünk annyi citromlével, hogy elég sűrű mázat kapjunk.) A kész sütit a hűtőbe tesszük, így a máz is megszilárdul, és a sütink is jól összeáll. Pár óra múlva is fogyasztható, de másnapra lesz igazán jó, amikor a lapok magukba szívják a krémet, és kissé megpuhulnak.
 
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kockalanykonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr673206351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása